Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 98 (5305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Acţiune

Patrulele şcolare, reînfiinţate după mai bine de două decenii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Patrulele şcolare din perioada comunistă revin în actualitate după mai bine de două decenii. Elevi cu palete în mână, la trecerile de pietoni, oprind maşinile pentru ca şcolarii să traverseze în siguranţă, aceasta este reţeta care, speră iniţiatorii, va reduce numărul de accidente din zona unităţilor de învăţământ. Prima patrulă şcolară aparţine Şcolii Gimnaziale Bosanci şi a debutat în trafic ieri dimineaţă.

 

Traversare cu risc ridicat pentru elevii pietoni

La ora 10.00, elevii, de la cei mai mici, de clasa I, şi până la cei de clasa a VIII-a, au fost adunaţi în curtea şcolii din Bosanci. Unul dintre iniţiatorii acţiunii, Constantin Alecsa, administratorul Şcolii de şoferi Auto Sette Suceava, şi poliţiştii, le-au  vorbit elevilor despre reguli de circulaţie şi cum se pot feri de accidente. Imediat, cei şase membri ai patrulei şcolare, trei băieţi şi trei fete, din clasele V-VII, au ieşit în trafic. Şcoala din Bosanci nu a fost aleasă întâmplător pentru debutul patrulelor şcolare. Unitatea de învăţământ se află în apropiere de DJ 208 A, un drum foarte circulat.

Directorul şcolii, Constantin Grosu, a declarat: „Am înfiinţat o patrulă care o să ne fie, cu siguranţă, de ajutor, pentru că în zona şcolii circulaţia este extrem de fluentă, sunt multe maşini de tonaj greu, iar unitatea de învăţământ este amplasată lângă o curbă periculoasă şi fără vizibilitate”.

 

Cum acţionează o patrulă şcolară

Într-adevăr, zona amenajată pentru traversare de lângă şcoală, prevăzută cu două indicatoare de trecere pentru pietoni, dar nu şi marcată, este la câţiva metri de o curbă strânsă, spre Udeşti. 

Ghidaţi de poliţişti, cu palete cu „STOP” şi „verde” pentru şofei, doi membri ai patrulei au oprit circulaţia, iar un al treilea, conform regulamentului, a traversat împreună cu grupul.

Constantin Alecsa a explicat unde are dreptul să acţioneze patrula:

„Membrii patrulei vor veni cu circa 15 minute mai repede la şcoală faţă de colegi şi îşi vor ocupa locurile pentru organizarea traversării. Membrii patrulei pot acţiona doar la trecerea de pietoni din faţa şcolii”.

El a explicat că în primele zile, membrii patrulei vor acţiona sub supravegherea poliţiştilor, după care va fi suficientă prezenţa consilierului educativ al şcolii.

 

Patrulele şcolare depind în mare măsură de implicarea poliţiştilor

La faţa locului s-au aflat poliţişti de la Secţia Rurală Ipoteşti şi de la Serviciul Rutier.

Comisarul-şef Liviu Sfichi, şeful Secţiei Rurale Ipoteşti, a declarat:

“Noi, ca poliţie, vrem să venim cu un sprijin pentru părinţi, bunici, cadre didactice, pentru a-i învăţa pe copii cum să circule pe drumurile publice, cum să traverseze un drum pentru a fi feriţi de eventuale evenimente neplăcute în traficul rutier”.

Subinspectorul Anamaria Lomicovschi, de la Serviciul Rutier Suceava, a explicat ce înseamnă o patrulă şcolară, conform prevederilor legale:

„Patrula şcolară de circulaţie reprezintă o formă concretă de aplicare în practică, în condiţii reale de trafic, a cunoştinţelor dobândite de către elevi privind circulaţia pe drumuri publice”.

 

Elevii vor traversa în grupuri mari, pentru a un încurca traficul

Patrula şcolară de la Bosanci se doreşte a fi doar începutul acţiunilor de acest gen.

„Încercăm să mergem mai departe, în primă fază ne vom îndrepta spre şcolile aflate la drumul public, după care vom trece şi la celelalte. Acesta patrule şcolare vor dirija circulaţia, vor opri maşinile după ce pe trotuar se vor aduna elevii-pietoni”, a mai spus Constantin Alecsa. El a accentuat că membrii patrulelor vor fi educaţi şi cu privire la cum să se facă traversarea pentru a un încurca traficul.

„Trebuie să îi învăţăm pe aceşti copii să nu mai traverseze răzleţ, câte unul. Dacă vor traversa în grup, organizat, cu sprijinul patrulei, elevii vor fi în siguranţă, iar fluiditatea traficului va fi mai mare”, a accentuat Constantin Alecsa.

El a mai subliniat că de multe ori elevii sunt puşi în pericol şi de amenajările rutiere precare. Un exemplu este şi Şcoala Gimnazială Bosanci, unde trecerea de pietoni nu este marcată pe carosabil. Din fericire, în ultimii ani, elevii de la această şcoală nu au căzut victime unor accidente în timpul traversării.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patrulele şcolare, reînfiinţate după mai bine de două decenii.
 Vizualizări articol: 3202 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 12 voturi
Patrulele şcolare, reînfiinţate după mai bine de două decenii4.8512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Patrulați ? Patrulăm,patrulăm ! trimis de
(27 apr 2013, 16:13:37
"doi membri ai patrulei au oprit circulaţia, iar un al treilea, conform regulamentului, a traversat împreună cu grupul." Păi dacă sunt trei nu se mai cheamă patrulă.Deduceți voi cum se cheamă.Ceva de genul : tri..ulă

2.   Costy șăpcăliosule, trimis de
(27 apr 2013, 19:58:59
Poți să fii sigur că nu am făcut-o ad literam.Am făcut-o de divertisment dar dacă ai luat-o în serios e treaba ta.Cât despre jocurelele astea alea copiilor de-a caralii stradali lăsați-o baltă.Nu-i învățați de mici să fie bastarzi și ticăloși(a se citi corupți).Au ei mult mai multe lucruri de făcut.Gabori împuțiți ce sunteți !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei