Aproximativ o mie de elevi, zeci de cadre didactice şi părinţi s-au întâlnit miercuri, 24 aprilie, la Şcoala Gimnazială “Miron Costin” pentru a dezbate tema propusă în acest an în cadrul Campaniei Globale pentru Educație, un eveniment mondial implementat în România de Organizația “Salvați Copiii” împreună cu partenerii săi, printre care și Ministerul Educației. Tema supusă dezbaterii în acest an a fost “Fiecare copil are nevoie de un profesor. Profesori bine pregătiți pentru toți copiii!”.
În cadrul lecției deschise, elevii școlii au explorat problema importanței educației, a rolului profesorilor pentru asigurarea succesului învățării şi au discutat despre problema lipsei cadrelor didactice calificate cu care se confruntă țări din întreaga lume.
Organizatorii manifestării au declarat: „Pentru ca mesajul nostru să fie și mai puternic, lecția a fost urmată de activitatea <Împreună pentru o educaţie de calitate. Nu rupe lanţul educaţiei!>, desfășurată pe terenul de sport al școlii. Cei aproximativ o mie de elevi, împreună cu profesorii lor, au format imaginea unei imense cărți cu harta României și steagul tricolor. Curtea a răsunat de glasurile copiilor care, înălțând baloane colorate, au scandat mesajele lor: <Toţi copiii au nevoie de profesori! Toţi pentru educaţie!>”.
În semn de solidaritate cu cei 132 de milioane de copiii ai planetei care nu merg la școală, deși au vârsta necesară, elevii, cadrele didactice au format lanţul educaţiei, un simbol al puterii prin unire. Lanţul a fost alcătuit din omuleți confecționați din hârtie, prin unirea cărora s-a format un lanț cu care s-a înconjurat școala.
Organizatorii au mai menţionat că „în cadrul săptămânii globale de acțiune pentru educație, 22-28 aprilie, la Şcoala Gimnazială <Miron Costin>se vor desfășura și alte activități - dezbaterea <Cariera didactică, între vocație și realitate>, aplicarea de chestionare pentru cadre didactice, elevi, părinți, extemporale pentru profesori, sesiune de eseuri pe tema <Profesorul ideal>, expoziții de desene ale copiilor”.
Campania Globală pentru Educație este un eveniment anual, care se desfășoară în mai multe țări ale lumii, sub o temă comună. Punctul de vârf al ediției din acest an este „Săptămâna Globală de Acțiune”, celebrată în aproximativ o sută de țări din lume.
„Școala noastră crede că este important să ne alăturăm eforturilor de a remedia problema crizei în educație creată de lipsa profesorilor calificați, pentru a putea transpune în realitate dreptul la educație de care trebuie să se bucure fiecare copil al planetei”, au conchis prof. Viorica Zetu şi prof. Elena Doina Popescu, coordonatoarele proiectului.