vineri, 26 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 97 (5304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Discuţii aprinse

„Tunete şi fulgere” în Consiliul Local Suceava, pe tema vânzării terenului de sub noua centrală termică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Vânzarea celor 5,7 hectare de teren pe care se construieşte acum noua centrală termică a Sucevei a stârnit aprige controverse în rândul consilierilor locali suceveni, care s-au contrat pe această temă ore în şir.

Cel mai aprig opozant al ideii de vindere a terenului s-a dovedit chiar preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi (PDL), care a încercat ca, pe lângă preţul stabilit de evaluator pentru vânzarea celor 57.734 mp de teren din lunca Sucevei, să impună o serie de condiţii foarte dure investitorului care s-a angajat să realizeze noua centrală termică.

Una dintre propunerile sale a fost ca Adrem Invest să suporte diferenţa de cost între preţul gigacaloriei pe care s-au angajat să o livreze la gardul centralei, de 116 lei plus TVA, şi cel al gicacaloriei produse şi livrată populaţiei de către Termica de pe 9 mai (termenul iniţial de punere în funcţiune a noii centrale Adrem) până la momentul real al punerii în funcţiune a noii centrale.

Discuţiile pro şi contra, inclusiv asupra faptului că un asemenea amendament este ilegal să fie adoptat la un proiect care vizează vânzarea unei suprafeţe de teren, s-au „înfundat” în momentul în care reprezentantul investitorului, Bogdan Antonescu, a scos din mapă o altă hotărâre de Consiliu Local, prin care li se aprobă amânarea punerii în funcţiune a centralei cu şase luni, adică pentru data de 9 noiembrie 2013.

Atunci, Harşovschi a cerut dublarea garanţiei cerute la vânzarea terenului - aproape 480.000 euro, care şi aşa depăşea valoarea de vânzare a terenului -  313.496 de euro, cerând ca în caz de nu se pune în funcţiune centrala la data din contract, banii să fie folosiţi pentru asigurarea căldurii către populaţie.

Propunerile sale au stârnit controverse în rândul celor de faţă, atât al reprezentanţilor Adrem, cât şi al unora dintre consilierii locali, care l-au criticat pentru propunerile făcute, care puteau duce la blocarea investiţiei atât de necesară Sucevei, mai ales acum, când Termica deja a început procesul de restructurare.

De altfel, Vasile Mocanu (USL) a atras atenţia colegilor săi asupra faptului că Adrem Invest este de fapt primul investitor din zona industrială pe care vor să o realizeze pe cele 150 de hectare de teren de la Termica, iar de felul în care se comportă cu acesta depinde şi atragerea de noi investitori.

 

Fuga de responsabilitate şi absenţii nemotivaţi

Cele aproape trei ore de discuţii aprinse doar pe marginea unui singur proiect de hotărâre s-au lăsat şi cu acuzaţii, dar şi cu absenţe nemotivate.

Intervenţia lui Niculai Barbă, care s-a arătat reticent asupra vânzării terenului, pe motiv că ar putea apărea alţii care să conteste decizia lor, pentru că nu are la bază o licitaţie, l-a făcut pe primarul Ion Lungu să exclame: „La fel ca şi până acum, domnul Barbă fuge de responsabilitate. Aşa a făcut şi în AGA la Termica când a avut de luat unele decizii importante, aşa face şi în şedinţele de Consiliu Local, la care a lipsit dacă trebuia luată o decizie mai grea... De asta aţi fost aleşi în Consiliul Local, să vă asumaţi responsabilitatea”.

De altfel, Niculai Barbă, dar şi un alt coleg de al său, Adrian Timofti, nu se mai aflau în sală atunci când, în sfârşit, s-a decis ce amendamente să fie supuse la vot. Cei doi, care au fost aşteptaţi o perioadă, au fost trecuţi „absent nemotivat” la întreaga şedinţă, ceea ce ar trebui să se reflecte şi asupra indemnizaţiei lor de consilier local.

 

Mânia lui Lungu

Discuţiile purtate, acuzaţiile aduse de unii consilieri locali la adresa investitorului şi condiţiile pe care Harşovschi a vrut să le bage pe gât celor de la Adrem nu au picat deloc bine acestora, care au făcut feţe-feţe, uneori părând gata să se ridice de la masă şi să iasă din sală, dar nici primarului Ion Lungu, care şi-a exprimat temerile că Suceava va rămâne fără nici o sursă de încălzire în iarnă, dacă  construcţia noii centrale se sistează. De altfel, după ce a văzut rezultatul votului final - 17 pentru şi trei abţineri, acesta a răbufnit, cu vocea sugrumată de furie: „Nu-i corect ce s-a întâmplat, din partea consilierilor PDL, pentru că este un proiect pe care şi l-au asumat când aveau 2/3 din voturi. Ei au fost astăzi cei mai aprigi, pe nedrept. Nu trebuie să facem politică în Consiliul Local, doar pentru a  apărea mai mult la televizor. Eu am încredere că se va realiza acest proiect şi noi trebuie să le dăm sprijin, nu să le punem beţe-n roate”.

Răbufnirea sa i-a făcut pe unii să spună că asta marchează ruperea sa totală de PDL, USL-iştii spunându-i deja că este binevenit în rândul lor.

 

Modificarea tarifului din primii cinci ani de funcţionare a devenit posibilă

O altă modificare adusă contractului, la solicitarea celor de la Adrem, care au spus că aceasta este una din condiţiile impuse de banca finanţatoare, este cea referitoare la posibilitatea de ajustare a tarifului de furnizare a energiei termice, în condiţii excepţionale.

Conform contractului iniţial, preţul gigacaloriei furnizate de Adrem trebuia să fie de 116 lei, plus TVA, la gardul centralei. Conform modificării aduse, acest tarif ar putea fi schimbat, cu acordul Consiliului Local, dacă, la un moment dat, costurile de producţie s-ar dovedi total nesustenabile, din cauza unor schimbări majore apărute pe piaţă. De altfel, Harşovschi s-a opus puternic şi acestei modificări, spunând că nu este corect ca aceasta să apară aşa, pe ultima sută de metri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Tunete şi fulgere” în Consiliul Local Suceava, pe tema vânzării terenului de sub noua centrală termică.
 Vizualizări articol: 2822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
„Tunete şi fulgere” în Consiliul Local Suceava, pe tema vânzării terenului de sub noua centrală termică5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sucevenii iar au luat teapa trimis de
(26 apr 2013, 14:56:59
"Adrem invest nu si-a respectat contractul încheiat cu Consiliul Local, care prevedea ca centrala să fie pusă în funcţiune la 5 mai 2013.Adrem Invest vor scumpi cu 40% gigacaloria tarifată la populaţie.Adrem Invest a impus Consiliului Local să-i vândă terenul de sub centrală. Vânzarea s-a făcut invocând dreptul de preempţiune al societăţii Bioenergy Suceava SRL care s-a întabulat suspect de repede pe fundaţiile turnate săptămânile trecute în curtea CET-ului din lunca Sucevei. Adrem Invest va furniza gigacaloria la 116 lei fără TVA, adică 143,84 de lei cu TVA, la care se adaugă costrul transportului şi distribuţiei, estimat la 140 lei. Asta înseamnă că noi vom fi obligaţi să plătim 280 de lei pentru o gigacalorie, faţă de preţul actual de 185 de lei, adică o majorare de peste 50%."
2.   Preluarea platii subventiei de catre populatie trimis de
(26 apr 2013, 15:01:16
De fapt, construirea acestei centrale (oare cand se va termina??) inseamna ca populatia va plati si diferenta de pret dintre pretul real si cel platit acum. Marele castigator este Consiliul Local & Primarele cainilor* care nu mai scot din buzunar subventia la energie termica (nu-i vorba ca nici n-au platito vreodata) Cu aceasta inginerie - pamantul de sub Termica + infiintare Adrem + lichidare Termica edilii (?) nostri ne-au impovarat cu aproape 300 de lei Gigacaloria de la 184. In numele cetatenilor!
3.   Completare trimis de
(26 apr 2013, 15:02:28
*) doar cainii s-au inmultit si o duc mai bine in cele 3 mandate
4.   Macar de terminau proiectele, ca bani au avut! trimis de
(26 apr 2013, 17:16:49
Unde-s oamenii competenti care sa se gindeasca la viitorul orasului ?
5.   Legea numarul 215/2001 trimis de
(26 apr 2013, 17:38:02
Legea se refera la organizarea referendumului pentru destituirea primarului.Actul normativ specifica faptul ca organizarea referendumului trebuie sa fie solicitata, in scris, de cel putin 25% dintre locuitorii cu drept de vot.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei