vineri, 26 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 97 (5304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Protest

Stop distrugerii spaţiilor verzi din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Fronda sucevenilor împotriva distrugerii spaţiilor verzi din oraş există, deşi se manifestă la un nivel foarte redus. Ieri după-amiază, la o acţiune de protest împotriva retrocedărilor şi tăierilor abuzive de arbori erau aştepaţi peste 100 de suceveni. Până la urmă, la Primăria Suceava au ajuns doar aproximativ 30 de persoane.

„Înarmaţi” cu pancarte, oamenii au protestat în linişte, preferând să afişeze mesajele scrise cu care au venit de acasă în locul unor mesaje sonore şi pe care probabil nimeni nu le-ar fi auzit.

„E o problemă în tot oraşul, pentru că spaţiile verzi dispar încet-încet. Am înţeles că acestea nici nu apar ca spaţii verzi, ci ca terenuri agricole, şi în felul acesta sunt retrocedate către diferiţi domni”, a arătat Adrian Ciuhan. Prezentă alături de soţul ei, Geanina Ciuhan crede că în scurt timp în Suceava se va vorbi la timpul trecut despre spaţii verzi, asta dacă nu cumva oamenii se vor trezi înainte de a fi prea târziu.

 

Protestul a plecat de la scandalul tăierii arborilor de pe strada Mărăşeşti

Acţiunea de protest de ieri a fost iniţiată de Octavian Dârja. Chiar dacă nu este sucevean, acesta a menţionat că-i pasă de oraş şi nu doreşte să-l vadă distrus. „Ceea ce s-a întâmplat acum câteva săptămâni se numeşte crimă ecologică asupra spaţiilor verzi din oraş, iar acţiunea de azi poate fi derulată sub deviza <Suceveni, trebuie să vă pese de oraşul vostru>”, a arătat Dârja.

Mitingul faţă de autorităţile locale a plecat de la evenimentele din urmă cu câteva săptămâni, când mai mulţi arbori de pe strada Mărăşeşti au fost puşi la pământ de drujbele plătite de Ionuţ Gherman, fiul primarului din comuna Slatina, Ilie Gherman. Terenul a fost retrocedat de primărie unei persoane, care apoi i-a vândut drepturile de proprietate lui Ionuţ Gherman, iar acesta a obţinut avizele necesare pentru tăierea arborilor. Defrişarea a stârnit nemulţumirea locuitorilor din blocurile învecinate, care într-un final au reuşit să stopeze, cel puţin temporar, activităţile.

„Nu am dovezi că este o mafie imobiliară, dar documentele pe care le deţin demonstrează foarte multă porcărie din partea primăriei, a notarului care a facilitat tranzacţia şi a tuturor celor implicaţi”, a menţionat Stelian Strugaru.

La rândul său, Costică Popovici s-a arătat deranjat de ceea ce se petrece în municipiul Suceava şi crede că dacă persoanele care se află la conducere nu respectă legea este foarte grav.

„O să se ajungă să ieşim cu toţii în stradă şi atunci nu vor şti pe unde să fugă”, a fost mesajul lui Costică Popovici.

Protestul s-a finalizat fără incidente, dar organizatorii acţiunii de ieri spun că nu se vor opri aici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stop distrugerii spaţiilor verzi din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 3282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.69/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 13 voturi
Stop distrugerii spaţiilor verzi din municipiul Suceava4.7513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa fim eco! trimis de
(26 apr 2013, 12:50:19
Bine zis in "zona primariei" pt ca in fata institutiei nu le-au dat voie. Subiectul nu intereseaza! La colt stimate doamne si stimati domni, la ce va trebuie voua spatii verzi, constructiile de prost gust, betoanele si pavelele fac legea!
2.   Societatea civila e forte in Suceava trimis de
(26 apr 2013, 13:36:06
In iarna 2012 la Suceava a inceput mitingul contra regimului Basescu la o zi dupa Piata Universitatii.Si a continuat non stop doua luni de zile.S-a manifestat la Suceava si contra exploatarii gazelor de sist,contra exploatarii Rosia Montana ,s-a manifestat solidar cu eleva cu bentita tricolor din Covasna.ieri s-a intamplat un lucru extraordinar.este prima data cand cetatenii manifesta pentru respectarea legilor,pentru respectarea spatiilor verzi si contra celor care calca totul in picioare sub privirea indiferenta a autoritatilor.Felicitari domnului Darja ,un vasnic luptator al societatii civile pentru dreptate,demnitate si respectul legii.Domnul Darja a fost sofletul mitingurilor din iarna 2012 .
3.   Famiglia Gherman trimis de
(26 apr 2013, 13:40:31
Atac in stil mafiot, cu substrat politic, in comuna Slatina. Chiar inainte de a se investi noul consiliu local al comunei, un consilier al PSD si familia sa au fost atacati de fiul primarului PDL – Ilie Gherman si de un prieten al tanarului. Consilierul, pe nume Petru Vornicu, a ajuns la spital cu traumatism cranio –facial iar nepotelul sau a avut nevoie de ingrijiri medicale in urma atacului.Oamenii din comuna sunt revoltati ca primarul aplica acolo legea pumnului, se tem pentru viata lor si fac un apel catre autoritatile judetene sa ia masuri. Asta in conditiile in care bataile si scandalurile curg la Slatina.

4.   Famiglia Gherman trimis de
(26 apr 2013, 13:43:30
Scandal calmat de politisti si jandarmi, pe strada Marasesti din municipiul Suceava dupa ce noii proprietarii al unui spaţiu verde (?!), nimeni altul decat familia primarului din Slatina, Ilie Gherman, au decis sa taie copacii pentru ca terenul sa ramana liber si sa se poata construi acolo. E de mirare cum a ajuns spatiul cu pricina in proprietate privata si se va ridica acolo o cladire cu spatii comerciale si apartamente, spun locatarii din zona, din moment ce exista o lege care prevede ca spatiul verde din orase, dintre blocuri, sa nu poata fi utilizat in alt scop decat cel initial. Cum muncitorii s-au apucat de taiat copacii, zeci de locatari ai blocului din zona au coborat din apartamente si au vrut sa blocheze camionul care adus pentru a prelua resturile de lemn.Cetatenii au povestit ca au venit haidamaci cu cutite la brau care i-au amenintat.

5.   Stop distrugerii spaţiilor verzi trimis de
(26 apr 2013, 14:06:14
Ce e grav ca nu numai pe Marasesti se intampla astfel de lucruri.Ele s-au intamplat mereu in Suceava.Peste tot intre blocuri pe spatiile verzi apar cladiri,magazine,crasme,cabinete extinse si alte minunatii.In situatia de pe Marasesti sunt multe semne de intrebare.Cum a ajuns Gherman sa detina un teren pe spatiu verde intre blocuri?Daca Gherman are acte pentru parcela de la adresa nr 20 cum vine si taie copacii si trandafirii de la nr 32?. Cum a primit autorizatie sa taie copacii daca acestia sunt la alta adresa decit cea din actele lui ?.Cei ce dau aprobari ori nu stiu sa citeasca ori sunt rau intentionati si cred ca ar trebui actionati si ei in judecata.In orasul acesta nu se mai respecta nici o lege?
Daca asociatia a cistigat procesul la doua instante de ce se actioneaza in continuare cu dusmanie asupra spatiului verde?.Nimeni nu mai planteaza un pom dar de taiat sint taiati de cine vrea.Distanta dintre noua constructie si cea mai apropiata nu are sase metri.Locatarii din zonă se tem că odată cu tăierea arborilor alături de care au crescut, vor începe şi lucrările de construcţie, chiar de până în prezent nu a fost eliberată nici o autorizaţie din partea Primăriei Suceava.„Certificatul de urbanism este un act informativ, pe care suntem obligaţi să îl eliberăm, pentru a informa proprietarul terenului asupra condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea construi. Pentru autorizaţia de construire sunt necesare mult mai multe acte, inclusiv acordul vecinilor”, a precizat viceprimarul Ovidiu Doroftei, care coordonează activitatea de urbanism.

6.   Am mai vazut filmul asta... trimis de
(26 apr 2013, 14:40:45
La Padrino tot asa s-au scris foiletoane despre cum a taiat nenorocitul ala copacii din fata crasmei.
Acolo s-a pus batista pe tambal un an de zile, papagalii din primarie au latrat si ei in presa un pic cum ca o sa-l puna sa sparga betoanele proaspat turnate si sa replanteze iarba, dar nu au facut nimic concret...

Acum dupa un an se parcheaza bine mersi in fata la Padrino in ciuda avestismentelor de atunci ale sefului politiei ca nu e bine ce se face.

Atunci se jura patronul ca se pun doar niste jardiniere pentru flori si nu se face parcare. Dupa un an ce sa vezi... s-a facut parcare.

Asa si aici, cainii latra ursul rade si trece...
7.   E un oras tot mai gri... trimis de
(26 apr 2013, 16:16:47
Da, Suceava are tot mai putine spatii verzi. Am trei copii si sunt ingrijorata pentru viitorul lor.
Un parc nou cand vom avea? Si Universitatea taie copacii...
8.   Spatiile verzi au devenit un lux in acest oras!? trimis de
(26 apr 2013, 16:47:51
Sa faceti presiune la primar sa pastram spatiile verzi in acest oras (poate vor dori si altii sa se asocieze cu noi!). Pina nu e prea tirziu, sa incercam sa salvam spatiile verzi ce au mai ramas in orasul nostru. Se stie ca de ani buni conducerea dezinteresata fura municipiului parcurile si asa f. mici! Orasul are mare nevoie de parcuri, flori si verdeața!

În Suceava se construieşte aiurea, spaţiile verzi sunt din ce mai puţine, iar aerul pe care îl respirăm devine tot mai nociv. Vinovatii, de 8 ani de zile, sunt Lungu si echipa sa, care nu se mai satura de spaga.

Din helicopter, orasul Suceava se vede cu foarte putine spatii verzi, dar plin-ochi de fel de fel de constructii, chiar pe fostele spatii verzi. Parcurile sunt si ele diminuate si nu are nimeni in intentie sa amenajeze ceva. Deh, spatiile verzi nu aduc spagi grase.
Ce ne facem cu acesti conducatori marunti, mediocri care distrug verdeata, implicit si sanatatea ?

Exemplu:
Langa podul de la Scheia, in padure, apar vilele!
La Patinoar este pe cale sa dispara partea a doua a parcului de linga cladirea noua cu Traditii Populare!
La Piata Mica, linga Politie dispare curind cochetul parculet. Sunt deja constructii desuete acolo.
Linga spital parculetul cu doua banci arata jalnic, cred ca e pregatit pentru defrisare.

Se poate amenaja un nou LOC DE JOACA pentru copii:
Intre Statiunea Agricola si OMW este un loc potrivit pentru amenajarea unui minunat Spatiu de Joaca. Acolo sunt copaci inalti si loc suficient pentru amenajare, iar in acest fel ar fi descongestionat parcul de la Universitate si parcul nou de la monumentul Arhitectului Porumbescu. Vara sunt foarte multi micuti care nu mai incap in parcurile alea.
Sa determinam primarul sa nu mai ridice constructii, de nici o destinatie, decit la periferia orasului. Dar, peste tot, unde se poate, chiar si intre blocuri, sa fie amenajate terenuri de joaca, terenuri de volei, tenis, mini fotbal pentru tineri, etc

8.1  RE: Spatiile verzi au devenit un lux in acest oras!? trimis de
(26 apr 2013, 16:50:45
Sa se amenajeze parcuri si miniparcuri cu verdeata si flori, cit mai multe cosuri de gunoi, banci pe trotuare( ca in P. Neamt), copaci, arbusti decorativi( in locul plopilor care fac mizerie), WC-uri, etc. Asa si este cerinta Uniunii Europene, dar la noi nu se aplica!

Un spirit civic treaz si mai prezent, al nostru al tuturor, prin frecventele noastre luari de atitudine, poate mentine mereu actuale aceste probleme in vizorul celor din conducere, pina la rezolvarea favorabila a acestora. Pasivitatea si automultumirea ,,lasa ca-i bine si asa,” vedeti la ce duce!? Tot ce am scris mai sus ar trebui sa fie preocuparile administratorilor urbei si nu setea de capatuiala, hotia si lichelismul .

Cind vom avea si la Suceava un primar intelept, care sa se gindeasca si la noi, la nevoia de destindere, de relaxare a noastra, sa inlocuim betoanele cu spatiile verzi.
9.   Personalul primariei trimis de
(26 apr 2013, 17:31:24
In 2011 primaria avea 600 de posturi din aparatul propriu şi de la Direcţia Domeniului Public şi Administraţia Pieţelor.Poliţia Locală avea 107 angajaţi, în timp ce Serviciul de Evidenţa Populaţiei avea 33 salariati şi Compartimentul pentru proiecte europene10 salariaţi.Deci per total in 2013 ar fi cam 1000 de salariati.Sunt multi ,sunt putini?Cine stie?Ce ma intereseaza este ca serviciile vitale sa fie formate din oameni foarte bine pregatiti profesional.Si aici ma refer la biroul dirigintilor de santier care trebuie sa controleze investitiile,la biroul de licitatii publice,la biroul de urbanism,la arhitectul primariei,la biroul achizitii.Aici trebuie sa fie oameni profesionisti ,integrii si dedicati orasului.Vi se pare ca sunt asemenea oameni?
10.   Autorizatia de constructii trimis de
(27 apr 2013, 07:35:59
Cei care au atribuţii privind aprobarea autorizaţiilor de construire.Oare Gherman o sa primeasca autorizatia????????
- Ion Lungu, primar al municipiului Suceava;
- Ioan Ciutac, secretarul municipiului Suceava;
- Ovidiu Doroftei, viceprimar, coordonator al Serviciului urbanism şi amenajarea teritoriului;
- Cerasela Prelipceanu, directorul Direcţiei urbanism, amenajarea teritoriului şi cadastru a Primăriei Suceava

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei