vineri, 26 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 97 (5304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ser scump

Restricţii la administrarea vaccinului antitetanic, din cauza preţului de achiziţie de zece ori mai mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a repartizat spitalelor ultimele rezerve de vaccin antitetanic (VTA) din stocul antiepidemic al instituţiei şi le-a cerut medicilor să prescrie serul cu prudenţă, doar în cazurile de urgenţă. „Se face abuz de acest vaccin”, au arătat responsabilii DSP, cu precizarea că ultimele 200 de doze de ser aflate în depozite au fost distribuite Spitalului Judeţean de Urgenţă în cursul zilei de miercuri.

Conducerea DSP a anunţat ieri că din această lună au fost introduse o serie de modificări în ceea ce priveşte profilaxia plăgilor cu risc de infecţie cu tetanos. Una dintre noile reglementări prevede ca Direcţiile de Sănătate Publică să nu mai achiziţioneze vaccin antitetanic, aşa cum se întâmpla până acum.

 

Spitalele şi medicii de familie au obligaţia de a se aproviziona singuri cu vaccin antitetanic

Procurarea acestui ser cade exclusiv în sarcina spitalelor, care îl vor administra pacienţilor prin serviciile de urgenţă. La rândul lor, medicii de familie nu mai primesc acest vaccin pentru a-l inocula bolnavilor înscrişi pe liste în caz de nevoie, doctorii urmând să-şi facă stocurile de la nivelul cabinetelor din fonduri proprii, dacă doresc să-l prescrie şi să-l injecteze în situaţiile de urgenţă.

„Ultimele instrucţiuni referitoare la prevenţia infecţiilor tetanice precizează că primul pas este toaleta locală a plăgii, urmată de alte măsuri specifice şi de-abia în ultimă instanţă administrarea vaccinului antitetanic. Practic, recomandarea este ca serul să nu se mai injecteze în cazul rănilor superficiale, provocate de mici tăieturi sau înţepături, ci doar în cazul celor profunde, cu risc mare de contaminare cu bacilul tetanic”, au adăugat reprezentanţii DSP.

 

Serul de import, scump şi greu de găsit, a rămas singura soluţie pentru refacerea stocurilor

Spitalele sucevene se confruntă de anul trecut cu o criză de vaccin antitetanic. Serul produs de Institutul Cantacuzino din Bucureşti s-a epuizat, iar soluţia provenită din import este scumpă şi greu de găsit. Situaţia din judeţ se regăseşte la nivelul întregii ţări, iar cei care au de suferit sunt pacienţii. La ora actuală, preţul de achiziţie al unui vaccin antitetanic este unul de circa zece ori mai mare în condiţiile în care serul de import rămâne singura variantă la care se poate apela pentru refacerea stocurilor. Astfel, dacă o fiolă de vaccin antitetanic produs de Cantacuzino costa 3,5 lei, o fiolă de vaccin produs în străinătate se poate procura cu 45 lei. Până în momentul de faţă, nici un spital din judeţ nu a semnalat la DSP că ar fi epuizat stocurile de ser antitetanic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Restricţii la administrarea vaccinului antitetanic, din cauza preţului de achiziţie de zece ori mai mare.
 Vizualizări articol: 1328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Restricţii la administrarea vaccinului antitetanic, din cauza preţului de achiziţie de zece ori mai mare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei