Cu câteva zile înainte de sărbătorile de Paşti, în municipiul Suceava a fost dat în folosinţă primul centru de promovare a tradiţiilor populare din judeţ, într-o clădire nouă, care va fi utilizată atât ca spaţiu expoziţional, educativ, cât şi ca destinaţie turistică.
Inaugurarea Centrului Tradiţiilor Populare s-a făcut în prezenţa a numeroase oficialităţi care, după slujba de sfinţire, au felicitat municipalitatea suceveană pentru iniţiativa de punere în valoare a tradiţiilor populare bucovinene.
„Este un spaţiu creat pentru încurajarea activităţii culturale, dar şi economice, pentru că sunt puse la dispoziţie atât spaţii de creaţie, expoziţionale, cât şi de vânzare, creându-se oportunităţi de dezvoltare a afacerilor în domeniul meşteşugăresc”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a prezentat pe scurt proiectul investiţiei.
Clădirea Centrului Tradiţiilor Populare, construită pe Strada Universităţii, în apropierea Patinoarului Areni, are un demisol, parter, două etaje şi mansardă. La demisol sunt arhivele şi centralele de utilităţi, la parter două puncte de informare, la etajul întâi sală de conferinţe multifuncţională, iar la etajul doi, şapte spaţii puse gratuit la dispoziţie meşterilor populari – atelier de confecţionare măşti, atelier de prelucrare a lemnului, de ţesături, de încondeiere ouă, pielărie, ceramică şi pictură icoane.
Costurile totale se ridică la aproape 1,4 milioane de euro, din care 50% finanţare nerambursabilă din fonduri europene, 25% de la bugetul local al Primăriei Suceava şi 25% de la Consiliul Judeţean Suceava.
„Sunt convins că modernismul exteriorului va pune şi mai mult în evidenţă valoarea patrimoniului nostru popular şi a creaţiilor prezentate aici. Meşterii populari sunt cei care duc renumele judeţului nostru în ţară şi în străinătate”, a spus Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, în vreme ce reprezentantul Prefecturii Suceava, Constantin Harasim, consideră clădirea nou creată „o adevărată casă a meşteşugarilor”.
Senatorul Gheorghe Flutur a spus că nu putea lipsi de la inaugurarea acestui centru „pentru că este o investiţie la realizarea căreia am pus umărul. În axa aceasta, Cetatea de Scaun – centrul de informare – Centrul Tradiţiilor Populare din Bucovina – Curtea Domnească, Suceava poate şi merită să devină capitala culturală a Nordului. Centrul Tradiţiilor Bucovinene vreau să fie o piatră de temelie pentru viitoarea regiune. Eu vă cer să-mi închiriaţi după Paşte un spaţiu, să începem adevăratele dezbateri despre Bucovina capitală de regiune, pentru că meşteşugurile şi meşteşugarii sunt adevărata carte de identitate a zonei”.
La eveniment a fost prezent şi senatorul Ovidiu Donţu, care a apreciat inaugurarea acestui centru din prisma faptului că foarte mulţi ani a fost coorganizator la târgul meşterilor populari, din funcţia de director al Camerei de Comerţ şi Industrie, dându-le astfel şansa să se promoveze şi să ajungă cu produsele la clienţi.
Pe de altă parte, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu consideră această investiţie una simbolică pentru întregul judeţ, un loc în care oaspeţii din toată lumea vor putea fi aduşi să vadă cum se lucrează produsele tradiţionale.
Prima expoziţie găzduită de Centrul Tradiţiilor Populare este cea de ouă încondeiate, realizată de Victor T. Rusu, în care sunt prezentate ouă încondeiate din toate regiunile emblematice ale judeţului Suceava.
(26 apr 2013, 11:40:57
nu au avut inspiratia sa puna niste copacei, flori, ceva care sa atraga.......
o investitie , cred, fara rost, urita,oribila, nu stiu la ce foloseste din moment ce avem citeva muzee cu traditie........mai era nevoie inca de asa ceva?
destul ca toata verdeta orasului (copaci, flori, garduri vii) lipsesc cu desavirsire,,, se distruge si minimul ramas.........ce oras avem si noi.......