Sucevenii ar putea fi nevoiţi să mai suporte o bună perioadă mirosul de fecale care vine din staţia de epurare de 15 milioane de euro. Şi asta pentru că depozitele pe care ACET le are în staţia de epurare sunt pline, iar pentru a face loc altor cantităţi de nămol este necesară mutarea celor existente. Potrivit reprezentanţilor Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Suceava, în depozite se aflau 2.771 de tone de nămol, din care s-au mutat pe o altă platformă, situată în incinta SC AMBRO SA, circa 72 de tone. Practic, această mutare a stârnit mirosurile care îi fac pe toţi cei care au avut drum în zona Bazar - Iulius Mall, dar şi pe alţi locuitori din diferite cartiere ale municipiului Suceava să strâmbe din nas şi să-i pomenească pe toţi sfinţii.
Şefa Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Suceava, Adriana Iordache, a explicat şi de ce s-a ajuns în această situaţie deloc plăcută.
„Prin Memorandumul de finanţare ale aplicaţiei ISPA s-a pus condiţia ca nămolul deshidratat rezultat din procesul de epurare al apelor uzate să fie depozitat într-un depozit ecologic, dar până în prezent acest depozit nu există în judeţul Suceava. Împrăştierea acestui nămol pe o suprafaţă mare reprezintă o creştere a zonei care degajă mirosuri”, a arătat Adriana Iordache.
De la ACET, linişte totală
Cei care au în administrare staţia de epurare care a produs atât de mult disconfort pentru locuitorii municipiului Suceava sunt reprezentanţii ACET. În cursul zilei de ieri am încercat de mai multe ori să luăm legătură cu Mircea Onofreiciuc, directorul tehnic al ACET Suceava. Iniţial, acesta a spus că este într-o zonă cu gălăgie mare şi nu aude, iar ulterior nu a mai răspuns.
Este vorba de acelaşi Mircea Onofreiciuc care, în iulie 2011, cu ocazia inaugurării staţiei de epurare, a explicat de ce era necesară această investiţie, cât şi ce aduce ea benefic: „Scopul acestei investiţii a fost încadrarea apelor uzate în limitele de calitate admise de standardele româneşti şi europene. Prin această investiţie beneficiază atât municipiul Suceava, cât şi locuitorii localităţilor din josul râului Suceava, prin reducerea poluării apelor, solului şi aerului”.
Modernizarea staţiei de epurare a costat 15 milioane de euro, bani proveniţi dintr-un împrumut al Primăriei Suceava, un anumit procent de la bugetul central, iar o bună parte din fonduri europene.
Ce a cerut Garda de Mediu în acest caz
În urma controlului de la staţia de epurare, reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Suceava au stabilit şi o serie de cerinţe de care trebuie să răspundă conducerea ACET. Administratorii staţiei de epurare trebuie să ia măsuri pentru reducerea mirosurilor specifice nămolului, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea staţiei de deshidratare a nămolului, folosirea depozitelor temporare de stocare a nămolului, inclusiv a modului de eliminare a acestuia. De asemenea, se va solicita un punct de vedere din partea proiectantului şi constructorului, care este unul şi acelaşi, firma spaniolă Dytras, în vederea identificării soluţiilor de reducere a mirosurilor specifice nămolului rezultat din procesul de epurare a apelor uzate.
Garda de Mediu Suceava mai doreşte să fie informată despre măsura care va fi adoptată de proiectant, dar şi modul de realizarea al acesteia pentru reducerea mirosului de fecale care a înnebunit un oraş întreg.
(25 apr 2013, 11:30:50