Suceava pute. La propriu, pentru că de aproximativ două săptămâni oricine are drum în zona Iulius Mall face faţă cu greu mirosului care pluteşte în aer. Este vorba despre un miros de nesuportat de fecale. Iar senzaţia neplăcută s-a accentuat în ultimele zile, de când vremea s-a încălzit. Miile de suceveni care au strâmbat din nas şi au înjurat zdravăn nu au putut face altceva decât să-şi dea cu presupusul despre sursa acestei poluări a aerului. Răspunsul este unul foarte clar, dar şi îngrijorător în acelaşi timp.
Mirosul vine din staţia de epurare a municipiului Suceava, aflată în administrarea ACET. Iar pentru cei care nu-şi amintesc, staţia de epurare este investiţia pentru care s-au cheltuit nu mai puţin de 14 milioane de euro, bani provenind din bani împrumutaţi de Primăria Suceava, de la bugetul de stat şi din fonduri europene. Iar această investiţie a fost inaugurată cu mare fast în iulie 2011, în urmă cu mai puţin de doi ani, iar oficialităţile declarau despre staţia de epurare că este „o bijuterie”.
O fi o bijuterie doar în ceea ce priveşte preţul, pentru că ceea ce se întâmplă acum este departe de pretenţiile unei staţii de epurare la nivelul unui oraş european, aşa cum se doreşte a fi Suceava.
Aproape 3.000 de tone de nămol, mai exact excremente în stare pură, stau la soare în staţia de epurare
Cum s-a ajuns să pută într-un asemenea hal dintr-o staţie de epurare în care s-au băgat 14 milioane de euro? Este o întrebare la care un oraş întreg aşteaptă răspunsuri coerente şi rezolvări serioase, nicidecum bâlbe şi improvizaţii.
Apele reziduale din canalizarea oraşului ajung în staţia de epurare unde sunt prelucrate. De aici, apele prelucrate sunt deversate în râul Suceava, iar partea solidă, nămolul aşa cum este denumit de oamenii din domeniu, rahatul pe înţelesul tuturor, este depozitat pe câteva platforme.
Iar pentru că aceste depozite sunt în aer liber, microbii pot fi purtaţi fără nici un fel de oprelişte de vânt şi insecte. Numai că, în cei aproape doi ani de funcţionare, depozitele de fecale au ajuns la aproape 3.000 de tone, o cantitate care stătea să dea pe afară.
În aceste condiţii, cei de la ACET, de comun acord cu conducerea SC AMBRO SA Suceava, au decis să transfere o parte din nămol pe o platformă aflată pe raza societăţii comerciale particulare. Transportul a început în urmă cu câteva zile, iar scormonirea materialelor fecale a avut efectul resimţit de toţi sucevenii care au avut drum prin zona Bazarului.
Prefectul de Suceava: „Să vedem dacă e o greşeală de proiectare sau/şi de execuţie”
Problema a intrat şi în atenţia instituţiilor statului. Florin Sinescu, prefectul de Suceava, a trimis la faţa locului reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Suceava, dar şi ai instituţiei care are în administrare staţia de epurare, respectiv ACET Suceava.
„Trebuie să vedem dacă e o greşeală de proiectare sau/şi execuţie, sau dacă la mijloc sunt alte probleme. Specialiştii în domeniu trebuie să găsească soluţii pentru a remedia această situaţie pentru că nu se poate continua în acest fel”, a declarat prefectul Florin Sinescu.
Interesant este că proiectantul şi constructorul, în cazul staţiei de epurare din lunca râului Suceava, sunt unul şi acelaşi, firma spaniolă Dytras.
În urmă cu aproximativ trei ani, „Monitorul de Suceava” a semnalat problemele existente pe linia acestui proiect, dar reprezentanţii ACET au negat că ar fi ceva în neregulă, venind cu drepturi la replică prin care arătau că de fapt totul este la cele mai înalte standarde.
Nu au trecut nici măcar doi ani de la inaugurarea investiţiei şi deficienţele încep deja să fie resimţite.
Staţia de epurare din lunca Sucevei este la numai câteva luni de ieşirea din garanţie. Realizată printr-o aplicaţie cu confinanţare de la Uniunea Europeană, denumită ISPA, lucrarea este în faza de notificare a defectelor. Această perioadă de graţie expiră pe data de 1 august 2013.
Practic, după această dată, spaniolii ne vor pune în braţe staţia de epurare şi duşi vor fi, cu tot cu banii încasaţi.
(24 apr 2013, 11:07:58