Ancheta în cazul uciderii profesorului pensionar în apartamentul său din cartierul George Enescu se îndreaptă din ce în ce mai mult spre o tânără în vârstă de aproximativ 30 de ani, care îl vizita adesea pe bărbatul omorât acasă, iar de o perioadă de timp se mutase la acesta. După cum am relatat în exclusivitate din ediţia de ieri a ziarului nostru, tânăra, împreună cu un complice, sunt suspecţi principali în acest caz.
Găsit mort în pat de ginerele său
Reamintim că sâmbătă dimineaţă, Cornel Dan, în vârstă de 64 de ani, a fost găsit mort în apartamentul în care locuia singur, pe strada Aleea Lalelelor, descoperirea fiind făcută de către ginerele său, care îi aducea periodic mâncare. Bărbatul a fost găsit în patul din dormitor, cu un bandaj pe cap. Numeroasele urme de sânge aflate în casă le-au indicat imediat anchetatorilor că bărbatul a fost agresat şi apoi dus în pat şi bandajat la cap. Ulterior, la autopsie, s-au descoperit că acesta avea şi coloana cervicală fracturată. Cornel Dan era mort de cel puţin 24 de ore, cel mai probabil agresiunea având loc în noaptea de joi spre vineri a săptămânii trecute.
Cornel Dan încerca să scape de femeia pe care a primit-o în casă
Martorii din blocul unde s-a petrecut crima şi rudele bărbatului omorât în propria casă vorbesc unanim de o femeie de moravuri uşoare care se aciuase în ultimul an în locuinţa victimei. Aceasta l-ar fi putut ucide direct sau indirect, printr-un complice.
Asta cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă proprietarul părea că vrea să scape de tânăra care nu se mai dădea dusă din casa sa.
O vecină a lui Cornel Dan a dat declaraţii importante.
„Din apartament la el, de o bucată de vreme, se auzea ceartă mai tot timpul. Pe la o bucată de noapte începea cearta, scandalul, gura ei (n.r. a tinereicare se mutase în casa victimei) se auzea cel mai tare. În casa lui veneau şi alte persoane, bărbaţi.... Într-o zi a venit un bărbat înalt cu fata. Au intrat în casă, eu urcam pe scări şi amauzit când a zis bărbatul să termine de făcut actele (n.r. nu ştie despre ce acte e vorba), că dacă nu îi face capătul”, a declarat femeia, sub protecţia anonimatului.
De altfel, ancheta este îngreunată de faptul că în apartamentul profesorului Cornel Dan se perindau mai multe persoane, care nu erau cunoscute familiei victimei.
Nicolae Bujorean, patronul terasei „La Americanu” din cartierul George Enescu, unde Cornel Dan, care era pictor, a realizat o lucrare parietală de mari dimensiuni, cu o lungime de 20 de metri, a declarat:
“Din ce am auzit, intrau mulţi la el în apartament. Avea o fată care venea pe la el. Fata respectivă a venit o dată şi pe la mine la bar, dar nu cu el, ci cu altcineva”, şi-a adus aminte Bujorean.
„El era un om liniştit, un om de cultură, nu îl caracteriza violenţa”
Faptul că profesorul era un om care primea des vizite la domiciliu este confirmat şi de către fiul său.
Cătălin Dan a declarat: „El era un om liniştit, un om de cultură, nu îl caracteriza violenţa. Totdeauna au trecut pe la el foşti prieteni, noi treceam mai rar şi nu îi ştim exact pe toţi. Este adevărat că l-am avertizat de mai multe ori pe tata să fie atent la ce persoane primeşte în casă, pentru că e periculos. Este păcat că un om care nu a făcut rău la nimeni niciodată a sfârşit atât de rău”.
Cătălin Dan avea şi el cunoştiinţă de femeia care îi devenise un soi de parteneră tatălui său, fără însă a şti prea multe detalii despre identitatea sa.
Un artist cu multe preocupări şi o moarte care a şocat
Criminaliştii poliţiei au continuatieri ancheta de la faţa locului, în căutarea unor noi indiciicare să-i ducă la prinderea autorului sau autorilor.
Ancheta este efectuată de ofiţeri ai Serviciului de Investigaţii Criminale al Poliţiei, sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Până ieri după-amiază, anchetatorii nu reţinuseră nici un suspect. În aceste condiţii, ancheta a continuat discret, fără a fi comunicate informaţii oficiale presei.
Cornel Dan era originar din judeţul Satu Mare şi a fost profesor de artă plastică. El a fost operator proiecţionist la cinematografele din Rădăuţi şi Dorneşti, desenator tehnic la “Rulmentul” Suceava, iar după absolvirea Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi a activat ca profesor de educaţie plastică şi desen la Clubul Elevilor Suceava, la Şcoala Populară de Arte din Suceava şi la şcoala din comuna Satu Mare.
El a participat la nenumărate concursuri şi expoziţii naţionale şi internaţionale, a realizat tapiserii, a făcut scenografie, a regizat şi a jucat teatru, a făcut grafică în presă şi ilustraţii de carte şi a realizat picturi murale de la Iaşi până la Babadag.
Cornel Dan era un artist destul de cunoscut în Suceava, vestea morţii sale violente şocând numeroase persoane care îl cunoşteau ca fiind foarte liniştit şi retras.
(23 apr 2013, 11:50:10