Un bărbat în vârstă de 46 ani, din localitatea Băneşti, a ajuns în weekend la Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce a băut jumătate de litru de antigel. Gabriel B. a încercat să se sinucidă pe fondul unei depresii, el consumând înainte de a recurge la acest gest extrem şi o cantitate destul de mare de alcool. Combinaţia de alcool şi antigel a fost însă cea care i-a salvat viaţa bărbatului de 46 de ani, alcoolul acţionând ca un antidot şi contracarând efectele mortale ale antigelului.
Având în vedere cantitatea mare de antigel ingerată şi potenţialul toxic ridicat al acestei substanţe, Gabriel B. a fost internat la Nefrologie, unde a fost supus unor şedinţe de dializă, a informat ieri purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Tiberius Brădăţan. Medicul a arătat că „pacientul era conştient la momentul internării, însă în următoarele zile sunt aşteptate complicaţii renale şi hepatice”.
Potrivit medicilor, substanţa folosită pentru a preveni îngheţarea apei în radiatoarele automobilelor conţine etilen-glicol, care este foarte toxic. Ingerat, acesta provoacă insuficienţă renală sau hepatică, fiind suficienţi şi 40-50 de mililitri pentru ca intoxicaţia să se producă. Antidotul antigelului este alcoolul, iar doctorii recomandă ca imediat după ce s-a ingerat această substanţă să se bea tărie. Totuşi, prezentarea la medic este obligatorie pentru evaluarea consecinţelor intoxicaţiei.
Etilenglicolul, cunoscut si sub numele de antigel, este o substanţă lipsită de miros şi cu un gust dulceag. Primele semne ale intoxicaţiei cu antigel sunt greţurile şi vărsăturile. În stadiul doi apar tahicardia, hipertensiunea şi creşterea frecvenţei respiratorii, fază urmată de apariţia durerilor lombare, scăderea eliminării de urină, convulsii şi comă. Antigelul poate fi mortal dacă doza ingerată se situează între 50 şi 100 de ml.
(23 apr 2013, 12:02:42