UNICEF, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), a relansat ieri, la Suceava, pentru al treilea an consecutiv, proiectul „Prima prioritate: nici un copil invizibil”.
Prin intermediul acestui proiect de dezvoltare a serviciilor sociale la nivel comunitar, copiii vulnerabili și familiile lor din 32 de comunități, din opt județe, Suceava, Bacău, Botoșani, Buzău, Iași, Neamț, Vaslui și Vrancea, vor beneficia de servicii sociale integrate, cu precădere asistenţă socială, educaţie şi asistenţă medicală primară, astfel încât copiii să poată crește alături de părinții lor și să fie protejați împotriva tuturor formelor de violență. La lansarea proiectului au participat primari din opt localități sucevene, directorii Protecţiei Copilului Suceava, precum și specialiști din domeniul social.
„Printr-o investiție minimă putem sprijini cele mai vulnerabile familii”
În acest proiect, asistenții sociali, împreună cu „actorii locali”: primari, medici, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari romi, învățători și profesori, mediatori şcolari, preoți, polițiști, colaborează astfel încât acei „copii invizibili”, aflați în situaţie de risc, să primească ajutor la timp. Specialistul din cadrul Protecţiei Copilului UNICEF România Vochiţa Pop a declarat că „de fiecare dată când suntem pe teren, câștigăm încredere că, împreună cu profesioniștii de aici, vom reuși nu numai să îmbunătățim politicile publice, dar și să împlinim visurile copiilor. Este mai mult decât încurajator să avem certitudini că o investiție minimă - un asistent social, un asistent medical comunitar, un mediator școlar în fiecare comunitate - poate face diferența și poate elimina lipsurile din viața unui copil. Printr-o investiție minimă putem sprijini cele mai vulnerabile familii, pentru a face față greutăților și a preveni astfel separarea de proprii copii”.
Reducerea tuturor formelor de violenţă asupra copilului
În acest an, proiectul vizează dezvoltarea capacității „actorilor locali” din mediul rural de a furniza servicii integrate, bazate pe comunitate, eficace și eficiente, precum și îmbunătăţirea cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor cu impact pe dezvoltarea şi protecţia copilului, cu accent pe reducerea tuturor formelor de violenţă asupra copilului în cadrul familiei şi în comunitate.
În România, au completat reprezentanţii UNICEF, sunt mii de „copii invizibili”. Ei sunt copii care nu pot merge la doctor și la şcoală, sunt copii care sunt abuzați sau care nu au acte de identitate, sunt copii care au la rândul lor copii. Sunt copii care pot fi părăsiți de părinții lor. Locul copiilor este în familie, dar unul din zece copii este în pericolul de a fi părăsit.