Peste 1.600 de suceveni în căutarea unui loc de muncă, în general tineri şi persoane trecute de 40 de ani, au participat ieri la Bursa generală a locurilor de muncă, eveniment organizat simultan în patru localităţi ale judeţului, Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Aparent, cel puţin la nivelul municipiului Suceava, oferta de locuri de muncă a fost bogată. În realitate, conform tendinţelor de pe piaţa muncii, există câteva domenii în care se caută constant forţă de muncă, în timp ce în cazul altora cererea se apropie de zero.
Cu ce oferte au venit angajatorii
Unităţi hoteliere care caută personal de mai toate categoriile, de la paznic, la recepţioner sau bucătar, firme de construcţii care îşi reîncep activitatea odată cu venirea primăverii şi au nevoie de forţă de muncă, numeroase societăţi care căutau şoferi, cam acestea au fost ofertele preponderente, cel puţin la nivelul municipiului Suceava.
Au fost şi societăţi care au venit cu o ofertă foarte bogată. Egger România SRL, de exemplu, căuta 24 de oameni, pe posturi de mecanic întreţinere, electrician, operator maşini, stivuitorist, inginer automatist şi inginer electroenergetică.
Doar 21 de posturi pentru studii superioare
Cei mai mulţi angajatori au preferat să adune CV-uri de la şomeri pentru a-i chema ulterior la interviuri.
„În ultima vreme se pare să angajatorii preferă să selecţioneze, să creeze o bază de date, de CV-uri, după care cei care au fost selectaţi sunt contactaţi. Explicaţia rezidă din faptul că de regulă nu vin patronii să facă selecţie, ei trimit o persoană responsabilă cu selecţia resursei umane, însă în cele din urmă patronul ia decizia pe cine angajează”, a declarat Mirela Adomnicăi, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, instituţia care a organizat bursa.
Din nou, oferta de locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare a fost foarte redusă.
„La nivelul municipiului Suceava, din cele în jur de 300 de locuri de muncă vacante, doar 21 au fost pentru studii superioare. Posturile pentru studii superioare au vizat în general ingineri în construcţii, agronomi, arhitecţi, un economist, iar diferenţa este reprezentată de cei cu studii medii”, a mai precizat Mirela Adomnicăi.
Aşadar, pentru absolvenţii de studii superioare au fost disponibile sub 10% din locurile de muncă.
Chiar şi aşa, paradoxal poate, numărul de şomeri cu studii superioare nu este foarte mare. Oficialii AJOFM explică această situaţie prin faptul că persoanele cu studii superioare sunt adesea preferate de angajatori, inclusiv la posturile care cer un nivel de instruire inferior.
Pe de altă parte, în ultima perioadă absolvenţii cu studii superioare au devenit flexibili în ceea ce priveşte locul de muncă şi nu mai ţin neapărat să lucreze doar în domeniul pentru care s-au pregătit. Cu alte cuvinte, de nevoie, aceştia acceptă să presteze şi o muncă inferioară pregătirii.
Şomer la 49 de ani: “Acum nu mă pot muta la calculatoare”
Un astfel de tânăr în căutarea unui loc de muncă, cu care am discutat, este Andrei Boariu, în vârstă de 26 de ani.
„Am depus CV-uri la şase firme, iar de acum sper să fiu contactat. Caut un post de operator PC, şofer distribuţie, lucrător comercial, încerc mai multe variante. În ziua de azi trebuie să fii flexibil, dacă mergi pe o singură meserie e greu”, ne-a spus tânărul.
Misiunea de a-şi căuta un loc de muncă este cu siguranţă mai grea în cazul celor care sunt mai în vârstă.
„Am încercat la o firmă, dar au zis că o să mă sune ei acasă. La bursa la care am participat ultima oară nu m-a mai căutat nimeni. Meseria mea este de mecanic utilaje, am îmbătrânit cu ea şi acum nu mă pot muta la calculatoare”, ne-a spus Ioan Struţ, în vârstă de 49 de ani.
53 de şomeri au fost angajaţi pe loc
Conform datelor preliminare ale bursei, comunicate de organizatorii de la AJOFM Suceava, la nivel de judeţ 53 de persoane au fost angajate pe loc, în timp ce alte 714 au fost selectate pentru interviuri.
Conform AJOFM, la bursa de ieri au participat 94 de agenţi economici, care au oferit un total de 544 de locuri de muncă, din care: 287 în Suceava, 106 în Rădăuţi, 104 în Fălticeni şi 47 în Câmpulung Moldovenesc.
La bursă au participat în total, în cele patru localităţi, 1.608 persoane.
(20 apr 2013, 20:04:42
INCA O DATA CEI DE LA KAUFLAND RADAUTI AU ARATAT CAT SUNT DE NESERIOSI ...AU CONFIRMAT TIMP DE O SAPTAMANA (ZILNIC) CA VOR PARTICIPA LA BURSA LOCURILOR DE MUNCA.. SI CE CREDETI...NU AU BINEVOIT SA NE ONOREZE CU PREZENTA.
RUSINE CELOR DE LA KAUFLAND, RUSINE RESURSE UMANE!!!