După cum este tradiţia, la Moldoviţa, în Duminica Floriilor, anul acesta pe 28 aprilie, va avea loc Festivalul Ouălor Încondeiate, ediţia a VII-a. Festivalul cuprinde mai multe secţiuni: Ouă încondeiate (copii, adulţi), Artă tradiţională veche, la care participanţii se vor prezenta cu haine, icoane şi obiecte tradiţionale vechi, Gastronomie, la care participanţii vor pregăti bucate tradiţionale de post şi preparate din peşte. La secţiunea Gastronomie, va fi deschisă o expoziţie cu vânzare.
Primarul comunei Moldoviţa, Traian Ilieşi, ne-a spus că acest eveniment este o manifestare care are ca obiectiv „punerea în valoare şi promovarea tradiţiilor cultural – meşteşugăreşti ale etniei huţule din Bucovina”.
Sosirea invitaţilor şi aranjarea standurilor va începe la ora 10:00, în sala de sport a comunei Moldoviţa. După o scurtă slujbă religioasă de sfinţire, de la ora 13:00, se lansează concursul festivalului, cu premii. În perioada cât juriul va alege câştigătorii festivalului, la fiecare secţiune, vizitatorii se vor putea delecta cu un program artistic special. Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Moldoviţa.
Turiştii pot vizita muzeul particular al artistei Lucia Condrea din Moldoviţa
Turiştii pot să viziteze şi muzeul particular al artistei Lucia Condrea din Moldoviţa, în care se află peste 1.000 de ouă încondeiate şi decorate, mai bine de jumătate dintre acestea fiind executate de artistă. Celelalte ouă din ocniţele (firidele) muzeului au fost achiziţionate de artistă de la alţi decoratori pe care i-a întâlnit în expoziţiile internaţionale. În muzeului ouălor încondeiate de la Moldoviţa, exponatele sunt aranjate în ocniţe, pe secţiuni. Despre colecţia cu ouă închistrite din Moldoviţa, cu modele vechi, artista ne-a spus că „este o colecţie de suflet, la noi fiind o tradiţie de secole în arta închistririi ouălor, iar meşterii noştri populari merită cunoscuţi de o lume întreagă, prin operele lor, chiar dacă unii dintre cei care au închistrit aceste ouă nu mai sunt printre noi”. Ouă închistrite, cu modele vechi, huţule, vor fi expuse şi la Festivalul Ouălor Încondeiate, ediţia a VII-a, din Duminica Floriilor, cu o săptămână înainte de Învierea Domnului.