joi, 18 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 90 (5297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Întâlnire

Şomerii, învăţaţi cum să evite ţepele cu locuri de muncă în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane au organizat, ieri, o întâlnire cu persoanele aflate în căutarea unui serviciu în străinătate, oamenii fiind consiliaţi cu privire la cum să evite ofertele după care se ascund înşelăciuni, sub diferite forme. Întâlnirea „Information Day”, a avut loc la Hotelul Zamca şi la aceasta au participat în jur de 50  de persoane. Iniţiativa vine în condiţiile în care în ultima perioadă de timp s-au înregistrat numeroase înşelăciuni cu locuri de muncă în străinătate. Ţepele de acest gen sunt de cel puţindouă categorii: este vorba de „angajatori” care încasează sume în avans pentru un loc de muncă în străinătate, de multe ori de ordinul sutelor de euro, iar apoi dispar, şi de cei care duc oameni peste hotare, unde îi transformă într-un fel de sclavi, fără a le mai respecta drepturile şi fără a-i plăti aşa cum li s-au dat garanţii iniţial.

Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a declarat: „Am organizat o zi de informare a solicitanţilor de locuri vacante în străinătateîn care am pus accent pe pericolul de apleca în străinătate fără să se informeze. Credem noi că atât cât suntem în măsură putem să-i ghidăm şi să-i orientăm pe oameni, ca să nu plece dezinformaţi şi să se trezească cu neplăceri care pot duce chiar şi la traficare”.

 

Sfaturi pentru persoanele care caută un serviciu în străinătate

Atunci când găsesc o ofertă de locuri de muncă în străinătate, oamenii trebuie să ia în calcul mai multe aspecte. Existenţa unui contract de muncă clar, în două exemplare, din care unul să rămână la viitorul angajat. Firma care recrutează forţă de muncă poate fi uşor verificată, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava. De asemenea, profilul de activitate al firmei trebuie să figureze la Registrul Comerţului. Chiar şi un simplu telefon la AJOFM Suceava le poate aduce oamenilor o informaţie sau o îndrumare spre cine poate să verifice societatea care le oferă un job în străinătate.

 

Naivitatea, exploatată din plin de escroci şi de traficanţii de persoane

De asemenea, înainte de a semna un contract, oamenii au fost sfătuiţi să consulte un jurist, de multe ori escrocii ascunzându-şi înşelăciunile în spatele unor clauze întortocheate.

De multe ori, cei care au fost înşelaţi cu locuri de muncă în străinătate au dat dovadă şi de multă naivitate, oferind sume în avans fără un contract ori unor persoane fizice sau cedându-şi propriile acte de identitate.

Laura Stadler, coordonatorul Centrului Regional Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, a oferit şi un exemplu concret:

„Am avut acum doi ani, în 2011, 16 persoane care au mers în Grecia şi au dat actele de identitate unor persoane angajatoare fără a conşteintiza la ce se expun. Oamenii au ajuns la destinaţie fără nici un act care să le ateste identitatea şi au devenit victime. Au ajuns într-o ţară străină în care nu cunoşteau limba şi nu aveau act de identitate, iar asta e o problemă în orice stat”, a precizat Laura Stadlder.

Ea a subliniat că în Grecia, cele mai multe persoane traficate sub mirajul unui loc de muncă şi care au depus reclamaţii ulterior îşi aveau domiciliul în judeţul Suceava. O altă destinaţie unde au fost multe probleme de acest gen este Cipru, ţară care, în contextul economic actual, nu este de recomandat în aproape nici o condiţie unui şomer.

 

Locuri de muncă sigure în străinătate prin AJOFM Suceava

Mai trebuie spus că AJOFM Suceava intermediază ocuparea de locuri de muncă sigure în străinătate prin programul EURES, o reţea internaţională de cooperare între serviciile publice de ocupare a locurilor de muncă. În momentul de faţă această ofertă cuprinde, printre altele, locuri de muncă în Slovacia - lucrător maşină de cusut, Lituania - lucrător canalizare, Ungaria - vânzător vignete autostradă, recepţioner, Norvegia - inginer electric, automatizări sau cibernetic, Danemarca – medic psihiatru, Lituania  - mecanic aviaţie.

La întâlnirea de ieri au participat mai mulţi reprezentanţi ai AJOFM Suceava, printre ei şi directorul executiv al instituţiei, Mirela Adomnicăi.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şomerii, învăţaţi cum să evite ţepele cu locuri de muncă în străinătate.
 Vizualizări articol: 1936 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Şomerii, învăţaţi cum să evite ţepele cu locuri de muncă în străinătate5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei