Protest spontan al câtorva zeci de oameni care lucrează la Depoul de locomotive de la Iţcani. Aceştia au întrerupt activitatea ieri dimineaţă, nemulţumiţi că salariile nu le-au intrat pe carduri, deşi conducerea de la Braşov a societăţii le-a promis că totul se va rezolva încă din cursul zilei de marţi, 16 aprilie. Oamenii au decis să intre în grevă în momentul în care au aflat că şefii şi o parte dintre colegi, care lucrează la Braşov şi Galaţi, şi-au primit drepturile salariale.
„Oamenii s-au simţit discriminaţi după ce au aflat că banii au ajuns pe cardurile şefilor. Au crezut că vor fi păcăliţi, mai ales că au continuat să muncească atât luni, cât şi marţi, deşi nu-şi primiseră banii”, a declarat Ionel Savin, liderul de sindicat al secţiei Suceava a Întreprinderii de Reparaţii Locomotive.
Salariaţii se plâng că au muncit o viaţă întreagă la calea ferată şi acum sunt trataţi fără nici un fel de respect, majoritatea problemelor apărând în ultimii trei ani.
„Am copii la şcoală, nevastă bolnavă, mă trezesc dimineaţa la ora 4.00 ca să vin la muncă şi ajung după-amiază la 17.00. Şi ei ce fac? Nu-mi dau salariul, care şi aşa este cum este”, a mărturisit Viorel Amariei, un bărbat cu 32 de ani de vechime în depoul de la Iţcani.
„Noi vrem doar ceea ce ni se cuvine. Să fim plătiţi pentru ce am muncit, că de vreo trei ani tot aşa se întâmplă”, a arătat Dan Samson, un alt ceferist nemulţumit.
Salariul pe care-l ridică un angajat care lucrează în Depoul de locomotive de la Suceava Nord se ridică la 1.000-1.200 de lei. Nemulţumirea oamenilor nu este legată doar de nivelul salariilor, ci şi de alte ajustări pe care au fost obligaţi să le accepte. Ceferiştii reclamă că nu mai primesc decât 15 file de călătorie lunar cu trenurile, asta în condiţiile în care luna de muncă este de 22-23 de zile. Mai mult, conducerea societăţii le-a impus să-şi ia lunar câte o zi de lucru fără salariu, iar drepturile salariale pe care le-au câştigat în instanţă au fost eşalonate pe mai mulţi ani, dar chiar şi aşa nimeni nu respectă această înţelegere.
Iar lista nemulţumirilor cuprinde şi alte probleme cu care oamenii se confruntă zi de zi.
„Salopetele şi bocancii ar fi trebuit schimbaţi acum două luni, dar nici până azi nu s-a întâmplat. Iar în canal se lucrează nu în cele mai curate condiţii. Mai nou am auzit că s-au tăiat şi fondurile pentru săpun, iar de o lună de zile ne spălăm cu apă rece”, a arătat Sorin Pelin.
Ieri dimineaţă, lucrătorii de la Depoul de locomotive din Iţcani erau decişi să continue protestul până la plata salariilor aferente lunii martie a acestui an. Potrivit liderului sindical Ionel Savin, banii au intrat pe carduri ieri la amiază, astfel încât activitatea a fost reluată.