Etapa naţională a Concursului Naţional de Matematică Aplicată “Adolf Haimovici“, desfăşurat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, a avut loc la Iaşi, în perioada 11-13 aprilie 2013, 18 elevi din judeţ calificându-se la această fază a competiţiei. Concursul, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, este adresat doar elevilor de liceu.
Potrivit prof. Marinela Cristina Cimpoeşu, inspector de matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), „competiţia finală a fost extrem de dificilă deoarece în concurs au participat 640 de elevi din toate judeţele ţării, la unele secţiuni fiind înscrişi peste 60 de elevi. Acest lucru nu i-a oprit pe elevii suceveni să se poziţioneze în clasamentul general pe primele locuri, nouă dintre aceştia fiind premiaţi. S-au obţinut două medalii de bronz şi nouă menţiuni”.
Au fost distinşi cu menţiune şi medalie de bronz elevii: Daniel Prelipcean (clasa a X-a), de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, pregătit de prof. Loredana Strugariu, şi Andrei Cebotaru (clasa a XII-a), de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, coordonat de prof. Remus Cenuşă.
Tot de la Colegiul „Dimitrie Cantemir” au mai primit menţiune următorii: Florin Alexandru Nechifor (clasa a XII-a), Ioana Larisa Paşnicu (clasa a X-a), aceştia fiind pregătiţi de prof. Remus Cenuşă, şi Lăcrămioara Tinuţa Mihăilă (clasa a XII-a), îndrumată de prof. Daniela Mariana Busuioc.
De la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Antonia Ioana Leuciuc (clasa a IX-a) şi-a adjudecat o menţiune, eleva fiind coordonată de prof. Marinela Cristina Cimpoeşu.
Tot menţiune au primit şi Alexandru Silvestru Big (clasa a X-a), de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, pregătit de prof. Angela Moroşan, Ovidiu Petrică Tărnăuceanu (clasa a XI-a), de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, îndrumat de prof. Georgeta Hojbotă, şi Anca Maria Jitariu (clasa a XII-a), de la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, elevă coordonată de prof. Adrian Ungureanu.
Concursul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, împreună cu Asociaţia Profesorilor de Matematică ”Florica T. Câmpan”, Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
„Concursul a fost împărţit pe patru secţiuni: filieră teoretică, profil real, specializarea ştiinţe ale naturii; filieră tehnologică, profil servicii şi resurse naturale şi protecţia mediului; filieră tehnologică, profil tehnic şi filieră teoretică, profil umanist, specializarea filologie (clasele a IX-a şi a X-a) şi specializarea ştiinţe sociale (clasele a XI-a şi a XII-a)”, a mai explicat prof. Marinela Cristina Cimpoeşu.