În perioada 2-19 aprilie au loc evaluările psihosomatice ale copiilor pentru înscrierea în învăţământul primar, părinţii viitorilor elevi putând solicita testarea pentru a şti dacă viitorul elev ar parcurge cu succes clasa pregătitoare.
Părinţii au profitat de faptul că pot primi recomandarea unui specialist în mod gratuit, 922 de suceveni solicitând, până joi, 11 aprilie, evaluarea viitorilor elevi în cadrul celor opt centre desemnate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ). Evaluarea se va face sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava, în această acţiune fiind implicaţi toţi cei 48 de psihologi ai centrului.
Potrivit prof. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ Suceava, “din cei 922 de copii evaluaţi, 80% au primit recomandarea de a fi înscrişi în clasa pregătitoare”.
Cele mai multe solicitări de evaluare au fost în municipiile Suceava şi Fălticeni
La nivelul municipiului Suceava sunt organizate două centre de evaluare, unul la sediul CJRAE, unde s-au adresat 167 de părinţi, şi celălalt la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, unde 172 de copii au fost evaluaţi, până în prezent.
În Rădăuţi, centrul de evaluare funcţionează la Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi”, unde au fost consultaţi 145 de copii, iar la Fălticeni centrul este organizat la Şcoala Gimnazială Nr. 1, unde au fost evaluaţi 147 de copii.
În municipiul Vatra Dornei, centru de evaluare este la Liceul Teoretic “Ion Luca”, unde s-au adresat 50 de părinţi, iar la Câmpulung Moldovenesc acesta funcţionează la Colegiul Silvic Bucovina, 94 de copii fiind evaluaţi aici.
Pentru zona Gura Humorului, evaluarea este asigurată la Colegiul “Alexandru cel Bun”, unde 56 de copii au fost testaţi, iar în zona Vicov, la Liceul Tehnic “Ion Nistor” Vicovu de Sus, au fost evaluaţi alţi 91.
Potrivit metodologiei, rezultatele evaluărilor psihosomatice sunt comunicate în perioada 2-19 aprilie, fiind transmise în scris părintelui care a solicitat testarea, iar rezultatul acesteia nu poate fi contestat.
Pentru realizarea testării, părinţii trebuie mai întâi să se programeze la respectivul centru.Activitatea de evaluare a dezvoltării psihosomatice va fi planificată în intervalul orar 10.00-18.00, astfel încât programul de desfășurare să sprijine accesul părinților la serviciile de evaluare.
Ce trebuie să ştie viitorul boboc pentru a putea fi înscris în clasa pregătitoare
Pentru a se putea înscrie în clasa pregătitoare, un copil care nu are vârsta de 6 ani împliniţi la începerea anului şcolar trebuie să facă cel puţin 16 puncte, din 29, la evaluarea psihosomatică. Întrebările şi exerciţiile din fişă stabilesc dacă viitorul elev are capacitatea de a se orienta, dacă înţelege limbajul şi se poate exprima corect şi dacă are abilităţile necesare de a învăţa. Totodată, rezultatul se stabileşte şi înfuncţiedevârsta copilului,de participarea sau neparticiparea anterioară aacestuia lagrădiniţă, de opţiunea părinţilor acestuia.