La invitaţia Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, părintele Moise Iorgovan (monahul Moise), de la Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba, s-a aflat sâmbătă, 13 aprilie, în mijlocul fălticenenilor. În cadrul întâlnirii care a avut loc în Sala "Pictor Aurel Băeşu" din cadrul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, monahul Moise le-a vorbit celor prezenţi, timp de mai bine de trei ore, despre suferinţele martirilor din închisorile comuniste.
Născut în 1974, la Reşita, monahul Moise Iorgovan a urmat Facultatea de Drept din Timişoara, unde a intrat în ASCOR, urmând apoi calea credinţei. Monahul a început, în anul 2004, un proiect cultural unic, o cronică documentară, filmată şi scrisă despre suferinţele din închisorile comuniste din România şi din Basarabia, mărturisite de foşti deţinuţi politici.
“Cunoaşte toată ţara, pentru că are o misiune foarte importantă: de a ne face pe noi, românii, să nu uităm”, a precizat preotul Liviu Mihăilă.
În acest sens, în ultimii ani, după cum sigur s-a prezentat, a fost autostopistul care a străbătut cel mai mult România de la un capăt la altul, dar a ajuns şi în Basarabia, pentru a strânge documente şi mărturii de la cei care au trăit atrocităţile comise în comunism. Ideea de a face o arhivă cu filme cu înregistrări cu foşti deţinuţi politici, însoţită de cărţi, a apărut în 2010, în urma întâlnirilor pe care monahul le-a avut cu actorul Dan Puric şi dr. Pavel Chirilă. Au urmat de sute de ore de interviuri, cu 100 de foşti deţinuţi politici din România şi alţi 40 din Republica Moldova.
Monahul Moise a precizat: “Totul a plecat după ce am citit <Jurnalul fericirii> şi am aflat de Valeriu Gafencu, care a suferit în închisorile comuniste, despre care părintele Nicolae Steinhardt spunea că este un sfânt.Apoi, prin cărţile despre închisori pe care le-am citit îmi tot venea câte o informaţie despre Gafencu şi s-a născut interesul să pun cap la cap mărturiile pe care le-am găsit. La momentul respectiv nu era nici o carte despre Valeriu Gafencu şi aşa a apărut <Sfântul închisorilor> în 2007. Pe când lucram la această carte mi-am dat seama că sunt multe alte figuri care trebuie să fie evocate, în închisoare fiind mulţi Gafenci, oameni cu statură spirituală deosebită”.
Două dintre cărţile care prezintă cititorilor aceste momente dramatice au fost oferite fălticenenilor la întâlnirea cu monahul Moise. Este vorba despre cartea "Sfântul închisorilor" şi despre primul volum al lucrării "Să nu ne răzbunaţi", un volum de mărturii despre deportările românilor basarabeni, care vine la pachet cu trei filme complementare.
(16 apr 2013, 11:53:11