Vineri, 12 aprilie, s-a încheiat cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru în limba engleză „MagicFest”, organizat de Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, în colaborare cu Asociaţia „MagiMedia”, festivalul beneficiind şi de susţinerea Primăriei municipiului Suceava şi a Asociaţiei “Promotorii Bucovinei”.
În competiţie s-au înscris zece trupe de teatru de liceu, două din Suceava, două trupe din Timişoara, trei din Bacău şi câte una din Bucureşti, Botoşani şi Neamţ. Din judeţ, au participat trupele de teatru „Teenchers” de la Liceul cu Program Sportiv şi „The Knockers” din cadrul Colegiului „Petru Rareş”.
Printre distincţiile obţinute de suceveni se numără premiul pentru cel mai bun scenariu (Eduard Buhac, trupa „The Knockers”), premiul special pentru cea mai remarcabilă evoluţie artistică (Eduard Buhac, „The Knockers”), o nominalizare la premiul pentru cea mai bună engleză vorbită pentru Alexandra Ionică (trupa „Teenchers”) şi o nominalizare la premiul pentru cel mai bun actor pentru Florin Posastiuc (trupa „The Knockers”).
Potrivit organizatorilor, „ediţia a V-a a Festivalului Naţional de Teatru <MagicFest> a fost un adevărat succes din toate punctele de vedere, acest fapt datorându-se, în primul rând, unui grup de 60 de organizatori, elevi ai Colegiului Naţional |<Petru Rareş>, coordonaţi de vicepreşedintele festivalului - Armand Kovacs (elev în clasa a XII-a), preşedintele festivalului - Victor Badoi (absolvent al Colegiului „Petru Rareş”) şi de coordonatorul proiectului, prof. Camelia Butnaru. Atmosfera din timpul evenimentului a demonstrat că în Suceava există potenţial pentru cultură şi că tineretul apreciază teatrul ca mijloc de relaxare şi dezvoltare personală”.
Anul acesta festivalul a abordat o tematică ce a avut ca punct central copilăria şi jocurile ei, numele acesteia fiind „Explore yourself în order to find everything you want”.
Feedback din partea juriului
Festivalul a debutat în data de 6 aprilie şi a inclus două zile de ateliere de teatru coordonate de tineri actori, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie (UNATC) “I.L. Caragiale” Bucureşti (printre care se numără şi doi absolvenţi ai Colegiului ”Petru Rareş” Suceava, respectiv Andrei Merchea şi Horia Andrei Butnaru).
Juriul festivalului a fost format din tineri actori şi regizori: Letiţia Vlădescu, Alexandru Baltă şi Raluca Ghervan (absolventă a CN ”Petru Rareş”), aceştia oferind un feedback pentru fiecare spectacol vizionat.
Potrivit organizatorilor, „au existat activităţi diverse, organizate în pauzele dintre spectacole, precum şi un atelier de teatru special, cu tema <A Sense of Wonder>, ale cărui rezultate au fost prezentate în ultima zi”.