Campania „SOS Copilăria!”, cu motto-ul „Alege să trăieşti frumos!”, demarată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, a desfăşurat joi, 11 aprilie, prima acţiune, în Centrul de tip familial „Colţ Alb”.
Mai mulţi tineri de la „Colţ Alb”, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Protecţiei Copilului Suceava, dar şi cu specialişti ai altor instituţii sociale din judeţ. Tinerii au ridicat multe probleme cu privire la metodele de contracepţie, bolile cu transmitere sexuală, copilărie şi maturitate, cu privire la idealuri, dar şi la capcanele care îl pândesc pe orice tânăr şi cum pot fi acestea evitate.
Chestionare despre educaţia sexuală
Coordonatoarea campaniei, Niculina Doina Daneliuc, ne-a spus că după ce a prezentat motivele pentru care a pornit această campanie şi faptul că mizează şi pe implicarea tinerilor în diverse acţiuni, pe parcursul campaniei, „tinerii au completat câte un chestionar, unul special creat pentru fete şi altul pentru băieţi, prin care ne-am propus să aflăm ce cunoştinţe deţin despre igiena intimă şi despre educaţia sexuală, desigur, fără a fi obligaţi să se semneze”.
Discuţii cu psihologi şi asistenţi sociali
Alături de grupul de lucru cu care a demarat campania, la acţiunea de la „Colţ Alb” au participat psihologul Mihai Moisoiu, inspector în cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Suceava, şi Silvia Stremciuc, asistent medical comunitar la Primăria Şerbăuţi, care au reuşit să le trezească interesul tinerilor şi să le reţină atenţia mai bine de două ore. La întâlnirea cu tinerii instituţionalizaţi au participat şi directorul adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Petru Ştefăroi, doi psihologi şi doi asistenţi sociali care fac parte din grupul de iniţiativă al campaniei.
Tinerii au primit mapecu informaţii pe tema educaţiei sexuale şi pliantemedicale
Petru Ştefăroi ne-a spus că la întâlnirea cu tinerii s-au dezbătut şi cazuri reale de trafic de persoane, s-a vorbit şi despre riscurile începerii vieţii sexuale de la o vârstă timpurie, asupra vieţii, carierei şi viitorului adolescentelor, despre consecinţele unei sarcini nedorite care le maturizează forţat şi le deturnează de la traseul şcolar şi social normal. Participanţii au concluzionat că orice tânăr care este bine informat va putea alege în cunoştinţă de cauză. Tinerii au primit mape cu mai multe informaţii pe tema educaţiei sexuale, pliante medicale, etc. Li s-au pus la dispoziţie două adrese de e-mail: campaniedpcsv@gmail.com, soscopilaria@yahoo.ro, unde tinerii pot trimite întrebări, la care vor primi răspunsuri sau pot solicita sprijin în rezolvarea diverselor probleme cu care se confruntă.
Campania „SOS Copilăria!” a fost lansată după ce, de la începutul anului, în judeţ s-au înregistrat cinci cazuri de minore însărcinate la o vârstă la care copilăria le-a fost întreruptă brusc, ele având între 13 şi 15 ani.