sâmbătă, 13 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 86 (5293)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Raport

Judeţul Suceava, pe primul loc în topul tăierilor ilegale de arbori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Drujbele şi topoarele care s-au abătut ilegal asupra arborilor din pădurile Sucevei au făcut pagube de cel puţin 27.000 de metri cubi de masă lemnoasă, în numai şapte ani de zile.

Raportul Curţii de Conturi asupra situaţiei tăierilor ilegale de masă lemnoasă din România situează judeţul Suceava pe primul loc atât la tăierile ilegale din pădurile statului, cât şi în pădurile private administrate pe bază de contract de către RNP-Romsilva.

Conform raportului, în perioada 2005-2011, din pădurile statului s-au efectuat tăieri nelegale de arbori în volum total de 438.900 m.c., din care cel mai mare volum de tăieri ilegale s-a înregistrat în județele: Suceava – 10.213 m.c., Maramureș - 9.542 m.c., Bacău - 7.751 m.c., Gorj - 7.686 m.c., Argeș - 6.160 m.c. și Olt - 4.501 m.c..

În aceeaşi perioadă analizată, volumul tăierilor ilegale din pădurile private

administrate pe bază de contracte de către RNP-Romsilva a fost de 194.600 m.c.

Cel mai mare volum de tăieri ilegale s-a înregistrat în județele Suceava - 16.867 m.c., Satu Mare - 13.370 m.c., Argeș - 13.300 m.c., Gorj- 12.010 m.c., Harghita-11.266 m.c., Neamț-10.175 m.c., Cluj-7.646 m.c., Maramureș- 6.772 m.c., etc.

Însumând tăierile de arbori din pădurile României (proprietate de stat și privată), rezultă că în perioada 2005-2011 s-a defrișat pădurea pe o suprafață totală de 291.932 hectare.

În același interval, s-au regenerat total și s-au efectuat lucrări de regenerare artificială pe o suprafață de 120.067 hectare. Prin urmare, suprafețele de pe care s-au făcut tăieri ilegale depășesc cu peste 170.000 ha suprafețele regenerate.

 

Tăierile ilegale din Suceava, comparate cu cele din judeţe care au doar câteva petece de pădure

Pe de altă parte, statistica realizată nu ţine deloc cont de suprafeţele de pădure existente în fiecare judeţ, astfel încât comparaţia nu se face cu aceeaşi unitate de măsură.

Cel mai bun exemplu îl reprezintă faptul că judeţul Satu Mare se află pe locul doi la tăierile ilegale, în condiţiile în care suprafeţele împădurite din judeţ sunt de şase ori mai mici decât cele din Suceava.

Suceava este cel mai împădurit judeţ din ţară, cu o suprafaţă împădurită de 4.566 km pătraţi (53,4 % din suprafaţa judeţului), în vreme ce Satu Mare are numai 780 km de pădure (17,7% din suprafaţa judeţului).

Raportat la pădurile statului, administrate de RNP, tăierile ilegale sunt de asemeni puse în balanţă cu măsuri diferite.

În vreme ce la Suceava, din cele 274.099 hectare de pădure ale statului, s-au constatat tăieri ilegale de 10.213 m.c, următorul judeţ în topul tăierilor ilegale, Maramureş, apare cu pagube de  9.542 m.c., în condiţiile în care administrează doar 60.755,7 hactare pădure de stat, adică de 4,5 ori mai puţine suprafeţe împădurite pe care trebuie să le păzească de atacurile hoţilor de lemne.

„Suceava are peste 430.000 de hectare de pădure şi următoarele clasate în acest top al tăierilor ilegale au undeva peste 200.000 de hectare de pădure. Se putea să nu fim pe primul loc la volumul de tăieri ilegale, în aceste condiţii?”, consideră Costel Girigan, şeful ITRSV Suceava (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare).

Acesta spune că în realitate, în toate judeţele volumul real de tăieri ilegale e mult mai mare decât cel raportat oficial, iar, în unele cazuri, cifrele nu sunt elocvente.

„Noi ne facem treaba atât prin controale în pădure, cât şi la asfalt, la transportul materialului lemnos. Asta a dus automat la raportarea unui volum mai mare de material lemnos descoperit ca tăiat ilegal, decât în cazul celor care fac controale doar la drumurile auto. În realitate, peste tot volumul de masă lemnoasă exploatată ilegal este mult mai mare, pentru că oricât ne zbatem, tot nu putem descoperi tot ce se taie, când se taie. Toate autorităţile ar trebui să se implice în această luptă de stăvilire a agresiunii asupra pădurii. Acum, cu acelaşi număr de oameni ca ITRSV-urile din alte regiuni, avem de acoperit o suprafaţă cu 70% mai mare”, a adăugat şeful ITRSV Suceava.

De aceeaşi părere, că datele furnizate nu reflectă în totalitate situaţia din teren, este şi directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru:

„E normal ca Suceava să apară pe primul loc în aceste statistici dacă ne raportăm la suprafaţa de fond forestier. Dacă raportăm tăierile ilegale la suprafaţa de pădure a fiecărui judeţ, situaţia nu mai este deloc defavorabilă Sucevei. Volumul de tăieri ilegale a fluctuat de la an la an, în funcţie de presiunea asupra pădurii, dar această perioadă analizată cuprinde şi o serie de ani grei, în care Codul Silvic nu era adaptat la modificările de pe piaţă, la retrocedarea pădurilor, încât măsurile care trebuiau luate în privinţa tăierilor ilegale de pe terenurile retrocedate nu erau deloc clare”.

 

Pagube de peste cinci miliarde de euro

Cert este că în toată ţara, presiunea asupra pădurii este foarte mare, în principal din cauza crizei economice cu care se confruntă populaţia şi agenţii economici, iar rezultatele sunt înfiorătoare.

Volumul total al tăierilor constatate în perioada 1990-2011este de peste 80 milioane m.c., de pe o suprafaţă ce depăşeşte 366.000 ha. Printr-un calcul în care s-a luat în considerare preţul cel mai mic, de 70 euro/metru cub de lemn, valoarea acestor tăieri depăşeşte cifra de cinci miliarde euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judeţul Suceava, pe primul loc în topul tăierilor ilegale de arbori.
 Vizualizări articol: 2147 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Judeţul Suceava, pe primul loc în topul tăierilor ilegale de arbori5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Regula simpla trimis de
(13 apr 2013, 17:53:07
Ca sa obtineti o evaluare cat de cat reala a jafului din padurile tarii, inmultiti cifrele statistice oficiale DE CEL PUTIN ZECE ORI si obtineti cat de cat o valoare mai apropiata de realitate!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei