Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 86 (5293)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Soluţie finală

Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei nu trebuie să mai plătească 155 de miliarde de lei vechi pentru expertiza pădurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Fondul Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu trebuie să mai plătească colosala sumă de 155 de miliarde de lei vechi pentru expertiza pădurilor pe care le revendică. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis ieri recursul formulat de reprezentanţii bisericii din Bucovina şi a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj. Procesul prin care Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina solicită retrocedarea a 166.813,50 de hectare de pădure a fost suspendat de instanţa clujeană pe 6 noiembrie 2012. La acea dată, magistraţii au decis că ambele părţi din proces, Fondul Bisericesc, pe de o parte, şi statul român, prin Direcţia Silvică Suceava, de cealaltă parte trebuie să achite o taxă de 310 miliarde de lei vechi. Banii echivalau cu cheltuielile pentru expertizarea terenurilor revendicate, iar întreaga sumă urma să fie plătită în comun de cele două părţi. Reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina s-au opus acestei cereri, considerând că banii trebuie achitaţi de partea care a cerut expertiza, respectiv Direcţia Silvică Suceava. Soluţia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie înseamnă că procesul se va relua din punctul în care a fost suspendat acum jumătate de an.

„Este o soluţie absolut firească, pentru că instanţa din Cluj ne-a impus să contribuim la plata expertizei, deşi această probă a fost solicitată de RNP. Practic, s-a pierdut jumătate de an de pomană, plus încă un an pentru că instanţa putea să ia această decizie chiar din momentul în care i-a fost repartizat dosarul. Scopul acestei probe exorbitant de scumpe era aceea de a tergiversa procesul. Atât şi nimic mai mult”, a declarat Vasile Tudor, avocatul care reprezintă interesele Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei în procesul de la Cluj. 

De cealaltă parte, Sorin Ciobanu, directorul Direcţiei Silvice Suceava, a evitat să se pronunţe asupra deciziei instanţei supreme.

„Aşteptăm să se finalizeze procesul şi ne vom supune deciziilor luate de instanţe”, a fost singurul comentariu al lui Sorin Ciobanu.

Procesul care vizează cea mai mare retrocedare din istoria postdecembristă a României a început acum 12 ani. Dosarul a fost plimbat pe la mai multe instanţe, fără ca până acum să se ia vreo decizie definitivă. Iniţial, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a cerut 192.000 de hectare de păduri, dar de-a lungul celor 12 ani a primit circa 15.000 de hectare de păduri, câte 30 de hectare pentru fiecare unitate de cult. Aşa se face că acum pretenţiile s-au diminuat, la 166.813,50 ha, atât cât s-a stabilit de către Tribunalul Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei nu trebuie să mai plătească 155 de miliarde de lei vechi pentru expertiza pădurilor.
 Vizualizări articol: 2691 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei nu trebuie să mai plătească 155 de miliarde de lei vechi pentru expertiza pădurilor1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hmm... trimis de
(13 apr 2013, 22:32:53
Si cam ce-ar dori sa faca Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei cu cele 167 000 hectare de padure? Ceva agroturism, vreo rezervatie naturala?
2.   Cine este Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român trimis de
(14 apr 2013, 10:23:20
Conform actului constitutiv din 15 martie 2000, Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei avea 27 de membri fondatori, persoane fizice, din care au mai rămas 22.
IPS Pimen Suceveanul, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuţilor, președinte
Mircea Nuțu, preot, consilier economic al Arhiepiscopiei, la acea dată
Aurel Goraș, preot protopot de Câmpulung Moldovenesc
Petru Crăciun, preot consilier la Arhiepiscopie
Gheorghe Brădățanu, preot consilier la Arhiepiscopie
Petru Fasolă, fost viceprimar de Rădăuți
Constantin Patrolea, preot protopop Fălticeni
Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareț al Mânăstirei Putna
Mihail Bălan, stareț al Mânăstirei Râșca
Benedicta Tatulici, stareța Mânăstirei Vatra Moldoviței
Irina Pântescu, stareța Mânăstirei Voroneț
Ioan Alisavetei, contabil - șef al Arhiepiscopiei
Petru Asmarandei, referent la Arhiepiscopie
Costel Ciobanu, casier la Arhiepiscopie
Ienache Drob, revizor contabil la Arhiepiscopie
Liviu Gâză, revizor contabil la Arhiepiscopie
Vasile Irimia, preot protopop de Suceava
Mihai Valică, preot
Grigoriu Bogdan
Gheorghe Bujor
Gheorghe Calancea
Tatiana Pintilie
3.   Cine este Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român trimis de
(14 apr 2013, 10:29:32
Unitățile de cult din județul Suceava au primit în proprietate, conform Legii fondului funciar, câte 30 ha de terenuri cu vegetație forestieră, suprafața totală cu care Biserica Ortodoxă a fost pusă în posesie, în Bucovina, fiind de 16.244 ha.Cei 22 de fondatori ramasi ai Fondului Bisericesc sunt gata de a prelua cu acte în regulă 38% din suprafața județului Suceava, acoperită cu pădure, atât cât fac cele 166.813 ha.Pe langa paduri sunt revendicate peste 160 de clădiri, majoritatea sedii de cantoane sau ocoale.
4.   Hmm... trimis de RTRMHL trimis de
(15 apr 2013, 09:07:01
Si ce crezi ca vor sa faca cu ele? Le vand la austrieci...foamea de bani

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei