Fondul Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu trebuie să mai plătească colosala sumă de 155 de miliarde de lei vechi pentru expertiza pădurilor pe care le revendică. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis ieri recursul formulat de reprezentanţii bisericii din Bucovina şi a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj. Procesul prin care Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina solicită retrocedarea a 166.813,50 de hectare de pădure a fost suspendat de instanţa clujeană pe 6 noiembrie 2012. La acea dată, magistraţii au decis că ambele părţi din proces, Fondul Bisericesc, pe de o parte, şi statul român, prin Direcţia Silvică Suceava, de cealaltă parte trebuie să achite o taxă de 310 miliarde de lei vechi. Banii echivalau cu cheltuielile pentru expertizarea terenurilor revendicate, iar întreaga sumă urma să fie plătită în comun de cele două părţi. Reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina s-au opus acestei cereri, considerând că banii trebuie achitaţi de partea care a cerut expertiza, respectiv Direcţia Silvică Suceava. Soluţia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie înseamnă că procesul se va relua din punctul în care a fost suspendat acum jumătate de an.
„Este o soluţie absolut firească, pentru că instanţa din Cluj ne-a impus să contribuim la plata expertizei, deşi această probă a fost solicitată de RNP. Practic, s-a pierdut jumătate de an de pomană, plus încă un an pentru că instanţa putea să ia această decizie chiar din momentul în care i-a fost repartizat dosarul. Scopul acestei probe exorbitant de scumpe era aceea de a tergiversa procesul. Atât şi nimic mai mult”, a declarat Vasile Tudor, avocatul care reprezintă interesele Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei în procesul de la Cluj.
De cealaltă parte, Sorin Ciobanu, directorul Direcţiei Silvice Suceava, a evitat să se pronunţe asupra deciziei instanţei supreme.
„Aşteptăm să se finalizeze procesul şi ne vom supune deciziilor luate de instanţe”, a fost singurul comentariu al lui Sorin Ciobanu.
Procesul care vizează cea mai mare retrocedare din istoria postdecembristă a României a început acum 12 ani. Dosarul a fost plimbat pe la mai multe instanţe, fără ca până acum să se ia vreo decizie definitivă. Iniţial, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a cerut 192.000 de hectare de păduri, dar de-a lungul celor 12 ani a primit circa 15.000 de hectare de păduri, câte 30 de hectare pentru fiecare unitate de cult. Aşa se face că acum pretenţiile s-au diminuat, la 166.813,50 ha, atât cât s-a stabilit de către Tribunalul Suceava.
(13 apr 2013, 22:32:53