Judiciariştii Poliţiei municipiului Suceava au reuşit să-l prindă pe individul care în urmă cu aproximativ o săptămână a păcălit un bărbat din comuna Valea Moldovei, pe care l-a întâlnit în curtea Direcţiei de Asistentă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, escrocul susţinând că este directorul instituţiei.
Suspectul, susţin oamenii legii, se numeşte Paul Costin, are 62 de ani şi este din comuna ieşeană Dumeşti.
Respectivul, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a fost arestat de nu mai puţin de 16 ori până în prezent ori pentru comiterea de înșelăciuni cu atribuirea de calități oficiale.
A 17-a arestare
Paul Costin a fost prins de poliţiştii suceveni în cursul zilei de miercuri şi, în baza probelor strânse de anchetatori, a fost reţinut pentru 24 de ore.
Ieri a fost dus în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava şi de aici, cu cătuşe la mâni, la Judecătoria Suceava, magistraţii acestei instanţe dispunând arestarea preventivă a suspectului.
A fost a 17-a propunere de arestare preventivă trecută în „palmaresul” escrocului.
La Suceava, susţin poliţiştii, ieşeanul nu a apucat să facă decât o victimă, în persoana unui bărbat în vârstă de 50 de ani, din comuna Valea Moldovei. Acesta din urmă, Vasile M., a venit pe 3 aprilie a.c. la Direcţia de Asistenţă Socială Suceava, pentru a se interesa cu privire la condiţiile acordării unei pensii de handicap şi demersurile ce trebuiesc făcute în acest sens.
„În jurul orei 12.30, în timp ce se afla în curtea instituţiei, a fost abordat de o persoană, în vârstă de aproximativ 60 de ani, ce s-a prezentat ca fiind director al instituţiei şi care, după ce a aflat motivul prezenței sale în acel loc, s-a oferit să îl ajute”, se arăta într-un comunicat al poliţiei.
„Ajutorul” l-a costat pe păgubit 590 de lei, bani pe care i-a dat falsului director în faţa policlinicii din Areni, unde escrocul i-a spus că îi va rezolva problema, cerându-i şi un cupon de pensie.
A intrat în policlinică, s-a întors după câteva minute, i-a returnat cuponul de pensie şi i-a cerut să se întoarcă la Direcţia de Asistenţă Socială să ridice o adeverinţă de la secretara „directorului”.
„După ce a revenit şi a discutat cu angajaţii instituţiei, reclamantul şi-a dat seama că a fost înşelat, motiv pentru care s-a întors la unitatea medicală, unde l-a căutat pe autor, dar nu l-a mai găsit”, explică poliţiştii.
„Consultați” pe stradă şi lăsați fără portofele
În urmă cu doi ani, același Paul Costin a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după ce acosta pensionari pe stradă, se dădea medic şi, sub pretextul unui consult rapid, le fura portofelele.
Fapte cu acest mod de operare s-au petrecut recent şi în zona centrală a municipiului Suceava, însă judiciariştii susţin că autorul nu ar fi Paul Costin, ci un discipol de-al acestuia, pe care l-a „antrenat” în perioada când au fost colegi de detenţie.
Ziarele din Iaşi scriau că Paul Costin nu este la primele fapte de acest gen. În 2008, individul se recomanda medic şi a păcălit mai multe persoane, promiţându-le că le aduce medicamente.
Cu doi înainte, în 2006, aceleași personaj a fost arestat după ce a furat mai multe portofele de la pacienţi pe care îi „consulta” pe stradă.