Programul „Şcoala altfel – să ştii mai multe, să fii mai bun” a mobilizat şi anul acesta elevii Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, care s-au implicat în multiple activităţi informaţional-educaţionale, activităţi culturale, incluzând redactarea revistelor şcolii, spectacol folcloric, spectacole de teatru şi cenaclu literar, excursii de studiu, vizite la muzee, case memoriale şi obiective istorice, concursuri sportive - handbal, baschet, maraton şi ciclism, prezentări şi expoziţii de carte, întâlniri cu scriitori, „Dependenţa de la A la Z - Parteneriat pentru educaţie în dependenţe”.
„Lyceum” şi „Bucovina strămoşească”
Într-o atmosferă de documentare şi creativitate oferită de biblioteca Colegiului „Dragoş Vodă”, elevii talentaţi la scris au muncit timp de o săptămână la redactarea celor două reviste ale colegiului, „Lyceum” şi „Bucovina strămoşească”.
După cum ne-a spus profesoara Maria Ghiţă, purtătoarea de cuvânt a Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”, „elevii colaboratori, într-un du-te-vino continuu, au adunat fapte şi gânduri pentru pagini de revistă, îngrămădind pe un colţ de filă emoţii, evenimente, clipe încununate de succes. Completându-se unii pe alţii, au conceput cu îndrăzneală fraze meşteşugite, gândind critic şi creativ. Aici, ca într-o adevărată redacţie, căutând, scriind, gândind mult, redactorii îndrumaţi de prof. Dorina Ghideon şi prof. Angelica Cârloanţă au adunat materiale, au stabilit priorităţi, au structurat şi finalizat conţinutul revistelor <Lyceum>şi <Bucovina strămoşească>,care vor participa în curând la concursul judeţean de reviste şcolare”. Colectivul redacţional, Andreea Carpiuc, Eliza Galan, Andreea Latiş, Cristina Liţu Bogdan Ciubotăraşu, Larisa Ursz, Dyana Ivaşcu şi Constantin Nisioi, aşteaptă cu emoţie concursul.
Oferta educaţională: „Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi”
În primele zile din săptămâna „Şcoala altfel”, porţile Colegiului „Dragoş Vodă” au fost deschise elevilor din clasele a VIII-a din oraş şi din zonele Pojorâta, Sadova, Fundu Moldovei, Moldova Suliţa. Aceştia au vizitat laboratoarele, cabinetele, biblioteca şi baza sportivă, prilej cu care a fost prezentată oferta educaţională a colegiului. Profesoara Maria Ghiţă, bibliotecara şcolii, le-a prezentat elevilor musafiri proiectele derulate de elevii colegiului, rezultatele obţinute la concursuri şi olimpiade şcolare.
Elevii au conştientizat faptul că biblioteca este cadrul în care au posibilitatea să se informeze, să se formeze, să se modeleze, să vină în contact cu valorile culturale, cu modele spirituale. Activităţile derulate în bibliotecă au fost pentru elevi nu numai o invitaţie la lectură, o provocare, un popas fericit, ci şi o deschidere şi sensibilizare la frumos, la adevăr, la simplitate, la înnobilare spirituală.
Comemorări. Evocări
Tinerii colegiului au comemorat foştii profesori ai şcolii, Ioan Bileţchi Albescu, cărturar, personalitate complexă importantă a scrisului bucovinean, de la a cărui moarte s-au împlinit 50 de ani, şi Graţian Jucan, de curând plecat dintre noi, vajnic apărător al limbii şi literaturii române, care timp de peste 40 de ani a modelat caractere la această şcoală, fiind în acelaşi timp culegător de folclor, animator al vieţii culturale câmpulungene, dar mai ales cercetător, pe parcursul întregii vieţi, al universului publicistic şi poetic eminescian.
A fost evocată, de asemenea, personalitatea scriitorului câmpulungean George Ungureanu, omul cu cinci condamnări la moarte, unul dintre cei cinci supravieţuitori mărturisitori ai închisorilor comuniste, de la a cărui moarte se va împlini în curând un an. În cei 100 de ani de viaţă, George Ungureanu a trăit evenimente şi momente dramatice, despre care a scris în cărţile sale, una dintre ele gândită în celula condamnaţilor la moarte, adevărată istorie ieroglifică a românilor sub regim comunist.
Torturaţi în închisori
Profesoara Maria Ghiţă ne-a spus că au fost amintiţi şi alţi tineri intelectuali care au murit torturaţi în temniţele comuniste, nume care nu trebuie uitate. „Participanţii au aflat ce înseamnă în istoria neamului nostru Aiudul, Piteştiul, Gherla, Zarca, Jilava, între ale căror ziduri au fost supuşi la tortură, umilinţe, tratamente inumane, spălarea creierelor, mari intelectuali, şi nu numai, în perioada de după al Doilea Război Mondial. Personalităţi ca Valeriu Gafencu, Radu Gyr, Arsenie Boca, Mircea Vulcănescu, Ioan Ianolide, Dumitru Uţă, Alexandru Ştefanescu, Iustin Parvu, lista fiind foarte lungă până la sute de mii, au plătit prin jertfă pentru crezul şi credinţa lor”, a completat Maria Ghiţă.
Olimpiade, faza naţională
În săptămâna 1-5 aprilie, s-a derulat faza naţională a olimpiadei la toate disciplinele. Colegiul „Dragoş Vodă” a fost reprezentat de Simona Alboi, la Limba şi Literatura Română, Irène Culeşcă, la Limba Franceză, Sofica Piticari, la Chimie, Ionuţ Ciobanu şi Alexandru Negură, la Fizică, îndrumaţi de profesorii Dorina Ghidion, Anemarie Penteleiciuc, Mariana Ciubotaru şi Nicolae Debren. Colecţia de premii a Colegiului s-a îmbogăţit cu un Premiu special la Limba şi Literatura Română şi două Menţiuni la Fizică.