Bebeluşul în vârstă de 4 luni din localitatea Călineşti mort în somn după ce s-a înecat nu avea certificat de naştere. Nici fratele victimei, un copil în vârstă de 2 ani, nu are certificat de naştere. Vina pare să fie a mamei, care are domiciliul în Suceava, şi a concubinului ei, presupusul tată al copiilor, care are domiciliul în Botoşani.
Din primele date constatate de Protecţia Copilului Suceava, copiii au fost născuţi la Suceava, unde părinţii au obţinut, pentru fiecare copil, câte un certificat constatator, urmând ca aceştia să le facă certificate de naştere la primărie. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar dacă nu se petrecea nenorocirea de marţi dimineaţă, nu s-ar fi descoperit nici acum această neglijenţă a părinţilor. Femeia nu este divorţată de primul soţ, cu care are doi copii minori, rămaşi în grija tatălui.
Bebeluş lăsat în grija rudelor
În urmă cu două săptămâni, mama copiilor a apelat, împreună cu concubinul ei, la o rudă din Călineşti – comuna Şerbăuţi, să aibă grijă de bebeluş, circa două săptămâni, cât ei sunt plecaţi la muncă, în străinătate. Augustin M. a fost adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava marţi dimineaţă, la ora 05.20. Medicii care l-au preluat pe copil au constatat că micuţul se afla deja în stop cardio-respirator şi au încercat să-l reanimeze, însă fără succes. Deşi medicii suceveni i-au acordat primul ajutor, copilul nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Potrivit cadrelor medicale, sugarul era sănătos, iar momentul în care s-a produs stopul cardio-respirator este greu de estimat. Rudele au povestit că l-au hrănit în jurul orei 02.00, iar la ora 04.00 au remarcat că acesta nu mai respira bine. Cel mai probabil, bebeluşul a aspirat lapte. A regurgitat surplusul şi s-a înecat. Cauzele decesului urmează a fi stabilite în urma necropsiei.
Anchetă socială
Atât Primăria comunei Şerbăuţi, cât şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava au demarat anchete sociale. Şefa Protecţiei Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că abia după finalizarea anchetei sociale se va putea lua o decizie cu privire la situaţia minorului fără certificat de naştere, în vârstă de 2 ani.
Este posibil ca minorul să fie luat în regim de urgenţă şi dat în plasament unui asistent maternal profesionist.