Scene incredibile pe DJ 208 A Suceava-Liteni-Dolhasca, unde oamenii din satul Ştirbăţ, comuna Udeşti, s-au apucat să acopere cu pământ gropile din asfalt. Sătui să aştepte ca autorităţile să ia atitudine, câţiva dintre săteni au pus mâna pe lopeţi şi pe roabe şi au început să acopere imensele gropi de pe carosabil. Un gest mai degrabă simbolic decât eficient, însă care este o palmă grea pentru autorităţi.
O lopată, o roabă şi muncă voluntară de nevoie
Luni după-amiază, în jurul orei 17.30. Ne întoarcem dinspre Probota-Dolhasca, unde un canton CFR luase foc. Deplasarea pe DJ 208A este un adevărat coşmar. Porţiuni întregi de pe raza oraşului Liteni sunt pur şi simplu ciuruite de gropi. Intrarea în satul Ştirbăţ, comuna Udeşti, nu aduce nimic bun. Acelaşi peisaj şi acelaşi slalom printre gropi. La un moment dat observăm un bărbat cu o lopată şi o roabă. Pune pământ în gropile din asfalt.
“Luăm ce cade din basculantele care trec pe aici şi punem în găuri. Dăm la târnăcop, punem în roabă pământul adunat cu pietriş şi acoperim gropile”, spune localnicul Constantin Ionăşanu, în timp ce acoperă gropile.
„E o practică în sat la noi, lumea umple găurile, că se dărâmă pereţii caselor. Sunt vibraţii mari de la basculante, se cutremură patul în timp ce dormi. Ne chinuim să acoperim gropile”, îl completează soţia sa, Didina Ionăşanu.
„Ar trebui să ni se dea şi nouă jumătate de normă, că ne-am făcut drumari”
Observăm şi alte gropi acoperite, la câteva zeci de metri distanţă.
În acest loc, un alt sătean s-a transformat în asfaltor.
„Ar trebui să ni se dea şi nouă jumătate de normă, că ne-am făcut drumari”, glumeşte Vasile Socoliuc.
„Acoperim şi noi cum putem, cu pietriş sau pământ. Ni se cutremură casele, şoseaua asta nu e concepută pentru maşini cu încărcătură de 40-50 de tone, cum trec toată ziua pe aici. Se zdruncină patul cu noi în dormitoare. Peste tot sunt fisuri la case”, îşi spune amarul Vasile Socoliuc.
Oamenii au şi pierdut şirul anilor de când DJ 208A este plombat şi se strică după câteva luni de zile.
Referitor la iniţiativa oamenilor, primarul comunei Udeşti, Savel Botezatu, nu este prea entuziast.
„Este într-adevăr o situaţie deosebită, după iarna grea şi fenomenul de îngheţ-dezgheţ, DJ 208A a ajuns într-o stare dezastruoasă. Oamenii încearcă să facă şi ei ceva, însă vă daţi seama că o astfel de soluţie nu poate fi de durată”, a declarat primarul.
DJ 208A are asfalt mai vechi de 20 de ani
Faptul că DJ 208A nu a mai fost reabilitat în adevăratul sens al cuvântului de foarte mult timp este confirmat şi de autorităţi.
Radu Avădanei, directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Suceava, din cadrul Consiliului Judeţean, a declarat:
“Îmbrăcămintea asfaltică de pe DJ 208A este îmbătrânită, în ultimii 20 de ani nu am avut covor asfaltic făcut cap coadă. Anul trecut am făcut reparaţii punctuale, la Ipoteşti în jur de un kilometru, la Bosanci un kilometru şi opt sute de metri şi la intrarea în Liteni, unde erau zone foarte degradate. Sperăm ca anul acesta, în limita bugetului, să facem imediat plombările, iar apoi să realizăm măcar un tratament butuminos cap-coadă”.
Greutatea permisă pe hârtie este de doar 16 tone. Realitatea e cu totul alta
El a precizat că pe DJ 208A, mult subdimensionat faţă de valorile actuale de trafic, este permisă circulaţia unor vehicule cu o greutate de maximum 16 tone. Faptul că această regulă nu se respectă este mai mult decât evident.
„Greutateapermisă pe acest drum este de doar 16 tone. Noi avem cântarele din dotare, facem des controale în zona respectivă. Şoferii se anunţă însă imediat prin staţii. Oricum, avem deja vreo 16 procese cu firme prinse cu vehicule cu gabarit depăşit pe DJ 208A. Acestora li s-au aplicat amenzi ce sunt contestate în instanţă”, a explicat Radu Avădanei.
Pe termen scurt nici nu pate fi vorba de o reabilitare a DJ 208 A.
„Mergem deocamdată doar pe reparaţii şi întreţinere, nu avem aprobată o lucrare de investiţie”, a lămurit lucrurile şeful Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Suceava.
Soluţia cârpelilor cu plombe: „Rău cu rău, dar mai rău fără rău”
Chiar dacă plombele şi-au arătat an de an eficienţa redusă, oamenii, în frunte cu primarii localităţilor tranzitate de pe DJ 208A, merg pe ideea „rău cu rău, dar mai rău fără rău”.
„Am promisiunea fermă de la conducerea Consiliului Judeţean Suceava că imediat ce temperaturile vor permite, iar staţiile de betoane vor fi deschise, se va interveni imediat, se vor face plombări”, a spus primarul din Udeşti, Savel Botezatu.
Primarul oraşului Liteni, Tomiţă Onisii, crede că soluţia plombării gropilor nu este eficientă, însă deocamdată nu sunt alternative.
„La drumul acesta se cheltuiesc o groază de bani pe reparaţii care nu-şi prea au rostul. În fiecare an, la ieşirea din iarnă, DJ 208A este ca după potop. Cred că, cu banii cheltuiţi timp de cinci ani pentru aceste cârpeli s-ar aduna fondurile pentru o reabilitare. Totuşi, în situaţia dată, este urgent să intervenim cu lucrări de plombare”, a declarat primarul Tomiţă Onisii.
(10 apr 2013, 12:12:58