Cel mai mare proprietar de păduri din judeţul Suceava este o femeie. Rodica Marian deţine 3.889 de hectare de pădure în zona comunei Cârlibaba, iar domeniul ei forestier este întregit cu încă 4.931 de hectare pe raza judeţului Maramureş. Cum a fost posibilă o asemenea retrocedare, este greu de spus, mai ales că atât Comisia locală de fond funciar Cârlibaba, cât şi comisiile judeţene din Suceava şi Maramureş au respins cererile de reconstituire a dreptului de proprietate.
Ulterior, Rodica Marian a apelat la instanţele de judecată, iar printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă a obţinut câştig de cauză. Procesul a durat aproximativ patru ani, iar în 2008, după decizia Curţii de Apel Alba Iulia, Rodica Marian a fost pusă în posesie cu terenul revendicat. Acum, femeia este unul dintre cei mai mari contribuabili la Primăria Cârlibaba.
Primarul Gabriel Danciu a precizat ieri că Rodica Marian este cu plata taxelor şi impozitelor la zi. „Este unul dintre cei mai corecţi contribuabili, iar anul acesta şi-a achitat obligaţiile fiscale în primul trimestru, aşa cum face de obicei”, a arătat Gabriel Danciu. Mai exact, Rodica Marian are de achitat anual în jur de 50.000 de lei pentru cele aproape 4.000 de hectare de păduri şi păşuni de pe raza comunei Cârlibaba, iar potrivit legislaţiei, pentru că şi-a achitat dările înainte de 31 martie a beneficiat şi de o scutire de 10%.
De unde vine această avere colosală
Averea colosală pe care o deţine Rodica Marian, estimată în prezent la peste 15 milioane de euro numai pentru cele 3.889 de hectare de pădure din judeţul Suceava, a fost obţinută în urma unor procese ţinute în numele lui Simon Pop, ca urmare a unui certificat de moştenitor din 22 mai 1991. Potrivit cotidianului Capital, acel act avea înscris la masa succesorală „un pat, un scrin secretaire şi diverse bunuri de uz casnic şi gospodăresc” şi se baza pe un testament din 1986 al Olgăi Fonai, emis cu 46 de zile înainte de a muri, în care se consemnează „toate bunurile mele care vor mai exista la moartea mea să fie luate de Rodica Marian care m-a îngrijit şi mă îngrijeşte şi de care m-am ataşat sufleteşte”.
Istoria acestor terenuri pleacă din urmă cu un secol, când o suprafaţă de 10.019 hectare numită pădurea Ţibău din Munţii Maramureşului se afla în proprietatea lui Simon Pop. Acesta a decedat în 1920, iar la data preluării de către statul comunist, după 1945, pădurea se afla în proprietatea Irinei Simon, văduva lui Pop Simon – 5.009 ha, a Zorei Simon, fiica adoptivă a soţilor Simon, căsătorită Udrea şi decedată în 1956, fără moştenitori – 1.670 ha, a Olgăi Simon, fiica adoptivă căsătorită şi devenită Olga Fonai, decedată 1986, fără moştenitori – 1.670 ha şi a lui Simon Pop jr., decedat în 1947, fără moştenitori – 1.670 ha.
În aceste condiţii, apare întrebarea firească cum a ajuns Rodica Marian proprietară pe 8.820 de hectare de pădure. În plus, o altă suprafaţă de 1.648 de hectare de pădure i-a fost restituită unui alt „moştenitor”, Victor Rodolean, după Zora Udrea, fiica adoptivă a lui Simon Pop, decedată în 1956 fără a avea urmaşi. Plus că nici calculele matematice nu bat. Rodica Marian are 8.820 de hectare de pădure, iar Victor Rodolean încă 1.648 de hectare, ceea ce dă un total de 10.468 de hectare. Asta în timp ce Simon Pop a avut 10.019 hectare de pădure. Cu alte cuvinte, cel puţin 449 de hectare de pădure au fost furate, asta dacă nu cumva furtul este de dimensiuni mult mai mari.
(10 apr 2013, 14:12:27