Printre cele 47 de persoane ademenite să facă credite la bănci cu acte false de către cei doi inculpaţi principali în dosarul escrocheriilor de aproximativ 800.000 de euro, Samoil Beniamin Antemie (47 de ani), alias „Sam”, din municipiul Rădăuţi, şi Radu Sfichi (42 de ani), din comuna Gălăneşti, se numără şi mai mulţi bărbaţi care, deşi nu aveau permise de conducere, erau angajaţi, chipurile, ca şoferi la societăţile celor doi, SC Inter Kolb Trans (firma lui Antemie), respectiv SC Sfiva SRL Gălăneşti (societatea lui Sfichi).
S-a dus la bancă cu acte falsificate
Gheorghe Eduard Agache e unul dintre „şoferii” fără permis. În cursul anului 2006, se arată în rechizitoriul trimis la sfârşitul săptămânii trecute instanţei de judecată, Agache a fost contactat de Radu Sfichi, care i-a promis că îl va angaja la societatea sa, sens în care i-a solicitat cartea de identitate şi carnetul de muncă.
Ulterior, Radu Sfichi i-a cerut lui Agache să îl ajute să obţină un credit de la bancă pe numele acestuia din urmă, asigurându-l că va plăti toate ratele lunare până la stingerea debitului.
Sperând că va fi angajat la firma lui Sfichi, Gheorghe Eduard Agache a acceptat, iar în octombrie 2006 a contractat de la BCR Siret un credit de 33.500 de lei.
Agache a mers împreună cu Sfichi la bancă, arată anchetatorii, depunând pentru a obţine creditul o adeverință de salariat în care era menționat în mod nereal că primul era angajat ca şi şofer la SC Sfiva SRL Gălăneşti şi că a realizat în ultimele trei luni un salariu net în sumă de 2126 de lei.
În documentaţia depusă la bancă era şi carnetul de muncă pe numele lui Agache, în care se specifica de asemenea că respectivul era angajat ca şi conducător auto, fiind falsificate şi menţiunile care ar fi trebuit efectuate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava.
Gheorghe Eduard Agache a semnat în faţa consilierului bancar pe proprie răspundere că toate datele sunt reale, iar toţi banii, 33.500 de lei, i-a înmânat chiar în ziua în care i-a ridicat de la bancă lui Radu Sfichi. Acesta din urmă l-a „recompensat” cu 300 de lei, cerându-i să nu spună nimănui despre înţelegerea lor.
După câteva luni, şoferul fără permis a primit acasă mai multe notificări de la bancă pentru că ratele lunare nu fuseseră achitate, însă Radu Sfichi i-a spus să stea liniştit, pentru că va rezolva el totul.
Primeau între 250 şi 500 de lei pentru că făceau credite pe numele lor
Gheorghe Eduard Agache se află acum pe lista celor 49 de inculpaţi în acest dosar, fiind acuzat de înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals.
Alături de Agache, în boxa acuzaţilor vor fi şi alţi „şoferi” fără permis, angajaţi chipurile la firmele lui Antemie şi Sfichi, tocmai pentru ca cei doi să facă credite la bănci pe numele acestora şi să încaseze ei banii: Andrei Sorin Constantin a luat un credit de la BCR Rădăuţi în valoare de 69.800 de lei, Ovidiu Adrian Cîrstean -24.500 de lei, de la BCR Siret, Aurel Mihai Cotleţ -15.000 de lei de la CEC Bank Rădăuţi, Vasile Simion Galan -35.000 de lei de la BCR Siret, Ioan Mehno – 68.000 de lei de la BCR Siret, Petru Moloce – 35.000 de lei de la BCR Siret (n.r.-respectivul a mai luat un credit de 38.600 de lei de la aceeaşi bancă, fiind de data aceasta „angajat” ca electrician), Mihai Scheuleac – 33.500 de lei de la BCR Siret, Dinu Ilie Sfichi -35.000 de lei de la BCR Siret, Bogdan Teleagă -48.000 de lei de la CEC BANK Suceava, Viorel Florin Ulian -15.000 de lei de la CEC BANK Rădăuţi, şi Daniel Cristian Zaharia -33.000 de lei de la BCR Siret.
Majoritatea au primit de la „angajatorii” lor sume cuprinse între 250 şi 500 de lei pentru faptul că au acceptat să facă creditele pe numele lor, cu acte falsificate, şi să le dea banii lui Sfichi şi Antemie.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava arată că în total, Antemie şi Sfichi au pus la cale o escrocherie prin care au fost prejudiciate cinci bănci care au acordat celor 49 de inculpaţi din dosarul înaintat instanței de judecată 60 de credite, în valoare de 1.190.100 de lei şi 310.400 de euro.
(10 apr 2013, 13:29:24