Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a lansat Campania „SOS Copilăria!”, cu motto-ul „Alege să trăieşti frumos!”, după ce, de la începutul anului, în judeţ s-au înregistrat cinci cazuri de minore însărcinate la o vârstă la care copilăria le-a fost întreruptă brusc, ele având între 13 şi 15 ani.
Joi s-a format grupul de lucru al campaniei, din care fac parte dr. Maria Bucşineanu, de la Cabinetul de Planning Familial, din cadrul Policlinicii Centrale Suceava, Mihaela Pintilei, asistent social în cadrul Centrului Iochebed Suceava, Laura Stadler, de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, precum şi alţi asistenţi sociali, psihologi şi asistenţi medicali din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, de la serviciile de specialitate.
Concurs de desene pe tema campaniei
O primă acţiune a Campaniei „SOS Copilăria!” este organizarea unui concurs de desene, realizate de elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, pe tema Campaniei „SOS Copilăria - Alege să trăieşti frumos!”. Desenul cel mai elocvent va fi ales să reprezinte imaginea campaniei, fiind reprodus pe afiş. Coordonatoarea campaniei, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că „această provocare o putem lansa tuturor elevilor talentaţi şi cu imaginaţie, care îşi doresc ca desenul lor să reprezinte imaginea campaniei”. Desenele vor fi depuse la sediul Protecţiei Copilului Suceava (bdul George Enescu, nr. 15), până pe 25 aprilie, cu menţiunea: pentru Campania „SOS Copilăria - Alege să trăieşti frumos!”.
Chestionar de educaţie sexuală
În perioada imediat următoare, grupul de lucru al campanei va lansa un chestionar de evaluare iniţială a cunoştinţelor legate de igiena intimă şi de educaţia sexuală, urmând ca, de săptămâna viitoare, acest chestionar să fie distribuit pentru completare tinerilor cu măsură de protecţie la asistent maternal profesionist. Primul centru cu care campania debutează, pe 11 aprilie, va fi Casa de tip familial „Colţ Alb” Suceava.
Vizite în centrele de plasament şi întâlniri cu tinerii din asistenţă maternală
Organizatorii campaniei vor să scoată un pliant care va fi distribuit în centrele de plasament, în şcoli gimnaziale şi licee. Asistenţa specializată, inclusiv mape, materiale etc., va fi asigurată de Cabinetul de Planning Familial, din cadrul Policlinicii Centrale Suceava, şi de Centrului Iochebed. Nicoleta Daneliuc a mai completat că începând de săptămâna viitoare, campania debutează cu vizite în centrele de plasament şi întâlniri cu tinerii din asistenţă maternală. Vizitele se vor extinde şi în şcolile care vor dori să se alăture Campaniei „SOS Copilăria!”, cu acordul şi sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.
În curând, pagină de Facebook a campaniei
Directorul executiv al Protecţiei Copilului Suceava, Margareta Isăilă, a spus că, pentru o colaborare cât mai eficientă în cadrul grupului de lucru, dar şi pentru derularea în bune condiţii a campaniei, a fost înfiinţată o adresă de e-mail: campaniedpcsv@gmail.com, la care se pot primi solicitări de sprijin, idei, soluţii, cu privire la derularea campaniei.
„Asigurăm publicul larg de deplina confidenţialitate cu privire la cazurile care necesită sprijin din partea specialiştilor. De asemenea, se lucrează la o pagină de Facebook a campaniei, pentru a asigura transparenţa campaniei, dar şi schimbul de informaţii rapid”, a completat Margareta Isăilă.
Directorul executiv adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Petru Ştefăroi, a ţinut să precizeze că, „având în vedere intenţia noastră de a desfăşura o campanie de lungă durată, aşteptăm alăturarea altor specialişti grupului nostru, deoarece ne dorim un efect în cascadă a activităţilor pe care le vom derula, prin formarea de nuclee active la nivelul şcolilor şi al comunităţilor din judeţ, formate din dascăli, consilieri şcolari, asistenţi medicali comunitari, elevi, voluntari”.
( 6 apr 2013, 14:06:47