Un colţ verde din Suceava a devenit moşia fiului primarului comunei Slatina, Ilie Gherman, care vrea să transforme oaza de verdeaţă dintre blocuri în construcţii cu destinaţie comercială.
Totul se întâmplă la mică distanţă de sediul Primăriei Suceava, pe strada Mărăşeşti, în dreptul blocului 5A. Pe o lungime de câteva sute de metri, spaţiul verde din faţa blocului, retrocedat în condiţii aproape inexplicabile, a intrat în posesia familiei Gherman.
Copacii care au fost plantaţi acolo de când s-a făcut cartierul şi pe care cei care locuiesc în zonă i-au privit o viaţă întreagă cum cresc, bucurându-se de o oază de verdeaţă între blocurile gri, sunt acum la un pas de a fi tăiaţi, chiar şi ieri lamele drujbelor apropiindu-se extrem de aproape de trunchiurile lor.
Nemulţumiţi şi speriaţi că pe terenul din faţa geamurilor lor se va construi fără aprobarea lor, oamenii au ieşit ieri în stradă, pentru a opri tăierea copacilor care au fost deja marcaţi cu câteva zile înainte.
„Avem un aşa de frumos spaţiu verde, toată lumea pune acolo flori şi vara stăm la umbra copacilor, pentru ce vrea să ni-l ia? Nu le mai ajunge...” a spus cu obidă o bătrână care a stat ore în şir în ploaie, alături de alţi locatari, care au încercat ca prin prezenţa lor să oprească acţiunea de tăiere a copacilor.
Din păcate, arborii care le încântă privirea din primăvară şi până târziu în toamnă sunt condamnaţi la dispariţie, tăierea lor fiind deja autorizată de către Ocolul Silvic Pătrăuţi, la solicitarea proprietarului terenului. Sesizaţi de locatari, reprezentanţii Poliţiei Locale Suceava nu au putut decât să dea din umeri a neputinţă, după ce fiul primarului Ilie Gherman, Ionuţ Gherman, le-a prezentat documentele prin care este autorizat să taie cei şase arbori marcaţi până acum - patru mesteceni şi doi tei.
Înconjurat de o gaşcă de prieteni, fiul primarului de Slatina i-a luat peste picior pe locatarii care stăteau în ploaie, păzind copacii să nu fie tăiaţi, spunându-le să plece acasă, să nu se ude degeaba, că el oricum face ce vrea pe terenul său.
Clădire cu trei niveluri, în faţa blocului
Petecul de verdeaţă de pe strada Mărăşeşti, intrat în proprietatea familiei Gherman, ar urma să fie ocupat de o clădire cu trei niveluri, cu spaţiu comercial la parter şi spaţii de locuit deasupra.
Conform certificatului de urbanism solicitat din partea Primăriei Suceava, intenţiile proprietarului terenului din faţa blocului A5 sunt de a construi o clădire cu parter, etaj şi mansardă, care să fie funcţională şi ca spaţiu comercial. Una din ideile vehiculate în această privinţă ar fi că Ionuţ Gherman vrea să facă acolo un restaurant, dar intenţiile sale nu se opresc aici.
Terenul retrocedat se întinde de-a lungul blocului, de la trotuarul străzii Mărăşeşti până în apropierea Farmaciei Clorofila, astfel încât locatarii riscă să rămână fără nici un petec de verdeaţă, precum şi fără parcarea pe care şi-au amenajat-o pentru maşinile lor, rupând, la rândul lor, din spaţiul verde lăsat între blocuri de cei care au construit cartierul. Zona respectivă ar urma să fie folosită tot pentru construcţii, astfel încât, între două blocuri, s-ar putea să rămână loc liber doar pentru aleea de acces.
Autorizaţia de construire, condiţionată de acceptul vecinilor
Locatarii din zonă se tem că odată cu tăierea arborilor alături de care au crescut, vor începe şi lucrările de construcţie, chiar de până în prezent nu a fost eliberată nici o autorizaţie din partea Primăriei Suceava.
„Certificatul de urbanism este un act informativ, pe care suntem obligaţi să îl eliberăm, pentru a informa proprietarul terenului asupra condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea construi. Pentru autorizaţia de construire sunt necesare mult mai multe acte, inclusiv acordul vecinilor”, a precizat viceprimarul Ovidiu Doroftei, care coordonează activitatea de urbanism.
Deşi l-a solicitat în mai multe rânduri, Ionuţ Gherman nu a obţinut acordul vecinilor, ajungând chiar să se judece cu aceştia, pentru a putea să le ia „faţa” blocului şi să le blocheze lumina soarelui cu o construcţie pe mai multe niveluri.
Până acum, instanţele nu i-au dat un verdict favorabil, ba din contra, dar lupta e departe de a se sfârşi, ultima decizie judecătorească fiind deja contestată de proprietarul terenului.
Mai mult, dacă Primăria Suceava refuză să-i elibereze autorizaţie de construire, pentru că nu îndeplineşte toate condiţiile impuse în certificatul de urbanism, acesta poate cere instanţelor să oblige municipalitatea să îi elibereze acest act, fiind dreptul său de proprietar să construiască pe terenul său.
O altă piedică în calea realizării unei construcţii acolo este conducta de gaz care alimentează blocul şi care trece exact printre copacii marcaţi spre tăiere, dar aceasta este doar o problemă temporară, pentru că pot fi făcute lucrări de deviere a acesteia.
Asaltul construcţiilor asupra puţinelor spaţii verzi rămase între blocuri este abia la început, retrocedările de terenuri printre blocuri deschizând o periculoasă cutie a Pandorei, prilej de îmbogăţire pentru unii şi de amărăciune şi disperare pentru mulţi alţii.
( 5 apr 2013, 11:15:40