Circa 50 de suceveni s-au adunat în urma invitaţiei unor ONG-uri, să participe la un marş prin municipiul reşedinţă de judeţ, împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. A fost un protest paşnic, desfăşurat pe traseul Prefectura Suceava - Policlinica Areni, în care manifestanţii au afişat bannere şi pancarte prin care au încercat să-şi conştientizeze concetăţenii despre pericolele acestei tehnologii.
Protestatarii au spus răspicat că nu vor ca exploatarea prin fracturare hidraulică să fie permisă în România. Asta din cauza unor pericole privind infestarea pânzei freatice, cât şi pentru faptul că în procesul tehnologic se folosesc şi o serie de substanţe toxice. În plus, potrivit manifestanţilor, acest procedeu ar încuraja alunecările de teren şi cutremurele.
"Ne alăturăm mişcării naţionale de protest împotriva extragerii gazelor de şist prin fracturare hidraulică (...). Localităţile noastre pe viitor vor fi vizate. Pojorâta stă pe o pungă de gaze de şist", a declarat Bogdan Curic, de la Asociaţia Zimbrii Sucevei.
Ciprian Constantineanu, de la Asociaţia Ghizilor din Bucovina, a subliniat că efectele negative ale tehnologiei de fracturare hidraulică se vor resimţi pe termen lung asupra mediului. "Chiar dacă sunt oarecare beneficii economice, nu se gândesc la consecinţele care sunt asupra populaţiei şi asupra mediului înconjurător", a declarat Constantineanu.
Manifestanţii şi-au legat banderole albe la mână şi au împărţit fluturaşi trecătorilor. Sucevenii par să aprecieze iniţiativa lor, însă sunt sceptici cu privire la efectele protestului. "Este o iniţiativă şi să facă cât mai multe, ca să mai trăim şi noi. Dar nu cred că o să-i audă cineva", este de părere Costache Sânteanu, un sucevean care a salutat iniţiativa protestatarilor.