Ieri a debutat prima etapă de înscriere în învăţământul primar, părinţii având posibilitatea de a depune cererile până la data de 22 aprilie, de luni până vineri, în intervalul orar 8-20, şi sâmbăta, în intervalul 8-13.
Părinţii s-au grăbit să-şi pună la punct actele de care au nevoie şi, cu dosarele burduşite de documente, s-au prezentat încă din prima zi la secretariatele şcolilor în cadrul cărora doresc să-şi înscrie viitorii boboci la clasa pregătitoare. Fie că sunt arondaţi şcolilor unde s-au prezentat, fie au domiciliul în alte circumscripţii, părinţii şi-au încercat norocul şi au aşteptat răbdători să-şi înscrie copiii la unitatea pe care o doresc pentru micuţii lor.
Cu toate că miza a fost una foarte importantă, nervii şi aglomeraţia nu şi-au făcut loc la uşile unităţilor şcolare, ţinând cont că, în acest an, părinţii au avut posibilitatea de a se programa telefonic pentru a veni să depună cererea tip de înscriere. Astfel că agitaţia şi statul la cozi au dispărut, faţă de anul trecut, când sute de părinţi s-au înghesuit să fie primii la secretariat. În plus de asta, cel puţin în prima zi, sistemul informatic al Ministerului Educaţiei Naţionale a funcţionat fără probleme. În 2012, serverul a dat ceva bătăi de cap personalului responsabil de înscrierea celor mici, din cauza numărului foarte mare de accesări.
„Am preferat să vin personal, încă din prima zi, pentru a fi sigură de întreaga procedură. Ne interesăm de clasa pregătitoare şi vrem să aflăm cât mai multe informaţii. Vom veni şi mai târziu pentru a vedea condiţiile şi utilităţile şcolii. Despre clasa zero ştim că va fi aproape la fel ca la grupa mare a grădiniţei, iar copiii vor învăţa prin joacă. Sperăm ca cel mic să se acomodeze şi să fie bine”, ne-a declarat o mămică venită la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” pentru a-şi înscrie copilul.
Programări telefonice pentru a evita aglomeraţia
În vederea asigurării fluenței procedurilor și a evitării aglomerației, şcolile au asigurat inclusiv posibilitatea de programare telefonică a părinților pentru completarea sau validarea cererilor de înscriere.
Potrivit prof. Gabriela Scutaru, inspector şcolar adjunct în cadrul IŞJ, „un element mai special este faptul că şcolile pot realiza programări telefonice pentru părinţii care vor să depună cererile de înscriere, pentru a se evita aglomeraţiile din unităţile de învăţământ. Fiecare şcoală are un telefon special, în acest sens, postat pe pagina electronică a unităţii, la care părinţii pot să apeleze pentru a-şi face o programare iniţială”.
La Şcoala Gimnazială Nr. 1, înscrierile telefonice au decongestionat aglomeraţia de la uşile secretariatelor. Conform prof. Gabriela Mihai, director al Şcolii Gimnaziale Nr. 1, „părinţii au făcut programări pentru a depune cererea de înscrierea, aceştia optând pentru o oră la care sunt disponibili, în special după programul de lucru. Astăzi aveam programări începând cu ora 14.00, până la ora 18.00, în acest interval fiind aşteptaţi 20 de părinţi. La fel am procedat şi pentru zilele următoare. Bineînţeles, pot veni şi cei care nu şi-au făcut iniţial o programare, comisia de înscriere este pregătită de la ora 8.00 să primească cereri”.
Responsabilii şcolilor, pregătiţi să ofere lămuriri părinţilor
Pregătiţi să răspundă tuturor întrebărilor, reprezentanţii unităţilor de învăţământ au desemnat comisii speciale pentru înscriere, acestea având obligația de a asigura permanent informarea și consilierea părinților. Şcolile au afişat la intrarea în unitate panouri cu metodologia de înscriere în învăţământul primar, calendarul, dar şi alte informaţii utile pentru părinţi.
„Probleme deosebite nu avem, deoarece perioada de pregătire pentru înscriere a fost una foarte serioasă. Am afişat toate documentele necesare pentru informarea părinţilor, iar cadrele didactice au purtat discuţii cu o mare parte din părinţi. Le-am expus acestora conţinutul activităţilor ce se vor desfăşura în anul şcolar 2013-2014, programa clasei pregătitoare, dar şi alte informaţii pe care ei le-au solicitat”, a declarat prof. Constantin Sîrghi, directorul Şcolii Gimnaziale „Miron Costin”.
După această etapă, şcolile sunt obligate să afișeze situația copiilor înscriși și a locurilor rămase disponibile, afișarea listei făcându-se în data de 29 aprilie.
A II-a etapă va debuta pe 8 mai
Documentele pe care părintele trebuie să le prezinte la secretariatul şcolii, dar şi alte informaţii suplimentare se pot obţine de pe pagina electronică a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, la secţiunea „Înscrierea în învăţământul primar 2013”. Totodată, cei interesaţi pot obţine informaţii şi la 0.800.816.230. Numărul de telefon trebuie apelat în intervalul orar 8-16.
Anul acesta, în Suceava, aproximativ 6.390 de copii de vârstă preşcolară sunt aşteptaţi să se înscrie în clasa pregătitoare, cu 1.546 mai mulți decât anul trecut. În anul şcolar următor, în județ vor fi formate circa 343 de clase pregătitoare.
Etapa a II-a de înscriere va debuta la data de 8 mai şi se va desfăşura până la data de 17 mai. În cadrul acestei sesiuni vor participa doar cei care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ după prima etapă.