Mai multe fragmente din oseminte umane au fost descoperite ieri, în timpul unor săpături efectuate pe Strada Zamcei, din Suceava, în apropiere de Turnul Roşu, în dreptul bisericii Sf. Simion. Muncitorii de la firma Pfeiffer, care efectuează în zonă o lucrare ce presupune modernizarea conductelor ACET, furnizorul de servicii de apă şi canalizare, au dat peste un craniu uman, iar imediat lucrarea a fost sistată. Au fost sesizaţi specialiştii arheologi şi poliţiştii de la Compartimentul de Protejare a Patrimoniului Cultural Naţional.
„Decopertând un drum, am dat peste cel puţin trei sau patru morminte”
Specialiştii au identificat oase şi fragmente ceramice, la o analiză sumară cel mai bine conservat fiind un craniu. Osemintele umane se aflau la aproximativ un metru sub asfaltul Străzii Zamcei.
Ajuns la faţa locului, Viorel Blănaru, arhitect în cadrul Direcţiei pentru Cultură Suceava, a declarat: „Iată că din nou în Suceava, într-o groapă în care se va monta o conductă de apă, s-au găsit morminte. Aşa cum dicta tradiţia comunistă, peste cimitire s-au făcut drumuri, străzi, case şi aşa mai departe. Decopertând un drum, am dat peste cel puţin trei sau patru morminte”.
Strada trece pe suprafaţa unui vechi cimitir medieval
Cum zona în care s-a făcut descoperirea se află în perimetrul unui cimitir al oraşului medieval Suceava, specialiştii au putut estima vechimea scheletelor.
Arheologul Ion Mareş, director adjunct în cadrul Muzeului Bucovinei Suceava, a declarat: “Pentru că strada trece pe suprafaţa veche a cimitirului, în urma acestor lucrări de introducere a unei conducte au ieşit la iveală câteva morminte medievale, mai exact din secolele XVI şi XVII, asta o spun după determinările de fragmente ceramice care se află lângă mormintele descoperite în acest loc”.
Arheologii vor efectua cercetarea de specialitate şi vor preleva materialul uman, pentru reînhumare
Lucrătorii de la Pfeiffer au sistat lucrarea în zona în care au fost găsite fragmentele umane.
Inginerul Bogdan Păstrăv, reprezentant al firmei Pfeiffer, a explicat că lucrările vizează extinderea şi modernizarea reţelei de ape pluviale şi menajere şi cuprind o zonă întinsă, de-a lungul întregii străzi şi pe arterele secundare. Aşadar, nu este exclus ca descoperiri de acest gen să mai fie făcute cu ocazia săpăturilor ce vor urma. În zona în care au fost descoperite osemintele umane lucrările vor continua în funcţie de cum vor stabili arheologii.
Specialiştii urmează să efectueze cercetarea de specialitate, respectiv fotografiere, desene şi să preleveze materialul uman care va fi reînhumat, conform datinii creştine.
La faţa locului, din partea Compartimentului de Protejare a Patrimoniului Cultural Naţional al poliţiei a fost prezent inspectorul principal Cristi Pădurariu.
( 3 apr 2013, 12:24:14