Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 76 (5283)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Program internaţional

Elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, tineri reporteri pentru mediul înconjurător

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

 

Mai mulţi elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au devenit

„tineri reporteri pentru mediul înconjurător” (Young Reporters for the Environment - YRE), în cadrul unui program internaţional, iniţiat deFundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediul Înconjurător (FEE), în anul 1990. Programul YRE este implementat în 26 de ţări din întreaga lume.

Profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, ne-a spus că „s-a creat o reţea internaţională de elevi implicaţi în rezolvarea unor probleme privind mediul înconjurător”.Programul a fost implementat şi de elevi ai Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, care au identificat câteva puncte de interes ştiinţific,peisagistic şi documentar, adevărate „vestigii” care permit reconstituirea trecutului geologic al Pământului.

 

Bucovina – muzeu geologic natural

Elevii şi-au propus să realizeze nu doar un inventar al monumentelor naturii ce documentează trecutul geologic şi dinamica scoarţei terestre din bazinul Moldovei, ci mai ales să atragă atenţia asupra acestor arii, de multe ori ignorate sau prea puţin cunoscute, dar care oferă încă un vast material de studiu.

După cum a explicat şi profesoara Georgeta Zenovia Negrea, de la colegiul humorean, care coordonează grupul de elevi-reporteri, „Bucovina reprezintă un adevărat muzeu geologic natural, în care natura s-a păstrat într-o incontestabilă stare de originalitate. Rezervaţia geologică naturală reprezintă teritoriul în care întregul cadru natural sau anumite formaţiuni, obiecte, puncte sau fenomene geologice sunt ocrotite prin lege. Scopul protejării obiectivelor geologice cu valoare de patrimoniu este de natură documentară sau peisagistică”.

 

Pericole care conduc la degradarea rezervaţiilor din Bucovina

Tinerii reporteri pentru mediul înconjurător de la Colegiul „Alexandru cel Bun” au identificat câteva pericole care conduc la degradarea rezervaţiilor din Bucovina: exploatarea industrială a rocilor care conţin fosile (ex. Klippa Triasică de la Pârâul Cailor, ameninţată cu dispariţia prin exploatare pentru piatra de var); exploatarea  efectuată de colecţionarii care pun în pericol unele zăcăminte fosilifere, prin epuizare;   distrugerea podoabelor peşterilor (ex. Peştera Liliecilor care necesită protecţie maximă din cauza turismului haotic şi distructiv). Accesul autoturismelor în rezervaţie produce poluarea atmosferei, fapt care grăbeşte degradarea stâncilor şi  degradarea până la dispariţie a speciilor.

Profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan a completat că elevii şi-au propus în această etapă a programului internaţional să informeze, să atenţioneze şi să actualizeze informaţii preţioase despre frumuseţile naturale din zona Bucovinei. „Identificarea pericolelor dispariţiei acestor bogăţii este importantă în vederea atenţionării asupra distrugerii permanente a acestui muzeu natural care este Bucovina”, a conchis profesoara Cîmpan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, tineri reporteri pentru mediul înconjurător.
 Vizualizări articol: 1449 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, tineri reporteri pentru mediul înconjurător0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   APEL trimis de
( 2 apr 2013, 14:36:47
LA P.CAILOR FD.MOLDOVEI,CAUTATI PESTERILE,UNA ESTE CHIAR SUB PRAPASTIE,PE GOOGLE EARTH SE VEDE DRUMUL DIN CARIERA CARE DUCE DIRECT ACOLO SI UNA ESTE CHIAR IN PERETELE PRAPASTIEI[PESTERA LUI TOMA],IN ANII '70-80,IN ACELE PESTERI EXISTAU LILIECI,AM INTRAT IN ELE CU FACLII SI NE ,,DISTRAM''CAND LILIECII IESEAU LA LUMINA SI ZBURAU HAOTIC.DUPA TOPIREA ZAPEZII,MERGEAM SI CULEGEAM GHIOCEI LA MAGURELE SI PE MUNCEL,APROAPE IN FIECARE DUMINICA,CU TOTI PRIETENII SI VECINII.
ACOLO MAI SUNT SI 3 IZVOARE DE APA,UNUL AM AUZIT CA APA NU MAI ESTE POTABILA SI APA A DEVENIT ROSIATICA,A SE VEDEA DIN AMONTE DACA NU EXISTA FORAJE SAU ,,INHUMARI'' DE DESURI TOXICE.
TOT ACOLO VETI GASI SI IAZUL DE DECANTARE,CU TOT CU SONDA DIN INTERIORUL IAZULUI,DE ACOLO IZVORESTE P.CAILOR!!!
2.   COMPLETARE trimis de
( 2 apr 2013, 14:39:49
TOT IN ACEI ANI,LA MAGURELE,PE PISCUL DE LANGA PLATOU,INSPRE P.TIMAN,EXISTAU GAINUSE SI COCOSI DE MUNTE,NU MAI STIM ACUM DACA MAI EXISTA ASA CEVA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei