Căldura sucevenilor în iarna viitoare va fi asigurată de o nouă centrală termică, ale cărei fundaţii au fost turnate sâmbătă, în lunca Sucevei.
Investiţia, în valoare de peste 90 de milioane de euro, este realizată de firma Adrem Invest, printr-o filială locală, Bioenergy Suceava SRL.
La turnarea fundaţiei primei clădiri a viitoarei centrale termice a Sucevei a fost prezent şi primarul Ion Lungu, care a declarat: „Astăzi este un moment important pentru termoficarea municipiului Suceava. Sperăm ca până iarna viitoare investiţia să fie finalizată, să putem furniza căldură sucevenilor de la noua centrală”.
Edilul a lansat şi un apel public către suceveni, să aibă încredere că vor avea în continuare căldură la un preţ suportabil: „Îi rog pe suceveni să aibă în continuare încredere în sistemul centralizat, să nu se debranşeze, pentru că vom face o centrală modernă, care va funcţiona pe două componente – biomasă în principal şi gaz metan, combustibil secundar, dacă e nevoie de o suplimentare pe timp de iarnă. Vom face tot posibilul să avem gigacaloria la un preţ suportabil pentru populaţie, aşa cum este şi astăzi, când Suceava are unul din cele mai mici preţuri din ţară. Acum preţul gazului metan este subvenţionat, dar în măsura în care se va liberaliza, cu siguranţă vor creşte costurile la încălzire pe gaz metan. De aceea spun că soluţia ideală este sistemul centralizat şi am încredere în el. Până acum ne-am ţinut de cuvânt şi sunt optimist că până la sfârşitul anului vom finaliza această investiţie”.
Lucrările de construcţie a noii centrale au fost încredinţate cunoscutei firme sucevene General Construct, iar cele de asigurare a echipamentelor necesare, firmei austriece Urbas, specializată în realizarea de centrale termice pe biomasă.
Viorel Nuţu, directorul companiei General Construct, consideră că această lucrare „este o nouă provocare pentru General Construct şi le mulţumim investitorilor pentru încrederea de a ne încredinţa acest contract, într-o competiţie puternică cu firme mari din Europa”.
General Construct trebuie să finalizeze partea de construcţii în luna iulie, urmând ca apoi firma Urbas să se ocupe de partea de furnizare şi montare a utilajelor de producere a energiei termice şi electrice, în cogenerare.
Noua centrală ar urma să alimenteze 22.500 de apartamente conectate la sistemul centralizat de termoficare, 155 de case particulare, 530 de agenţi economici şi 38 de unităţi bugetare din municipiul Suceava, respectiv 60.000 de locuitori, potrivit estimărilor Adrem Invest.
Directorul Bioenergy Suceava, Constantin Plăcintă, a oferit o serie de detalii tehnice referitor la capacităţile de producţie ale noii centrale termice: „Centrala va asigura în iarnă în jur de 120 MW termici şi 30 MW energie electrică. Timp de un an va consuma peste 120.000 de tone de tocătură de lemn, provenită din păduri şi din plantaţii, iar pentru iernile mai grele este asigurată şi o producţie de peste 60 MW termici pe gaz metan, dacă va fi cazul. Suntem optimişti că în toamna acestui an vom pune centrala în funcţiune şi vom asigura la un preţ decent, de 116 lei pe gigacalorie, la gardul centralei, energia termică necesară oraşului”.
În prezent, sucevenii beneficiază de căldură și apă caldă la un preț de 185 de lei pe gigacalorie, dar costul de producere este aproape dublu, diferența fiind suportată din bugetul local, sub formă de subvenții.
( 1 apr 2013, 11:36:12