Sucevenii aflaţi în căutarea unui serviciu au umplut ieri timp de două ore holul mare al Casei de Cultură Suceava, participând la Bursa locurilor de muncă. Deşi evenimentul a fost organizat de o firmă privată, prezenţa a fost foarte mare comparativ cu alte târguri de locuri de muncă, iar agenţii economici au fost pur şi simplu asaltaţi de cei aflaţi în căutarea unui serviciu. În majoritate pesimişti cu privire la găsirea unui serviciu, dar totuşi veniţi să se intereseze, oamenii au depus CV-uri şi au plecat cu speranţa că vor fi chemaţi ulterior la un interviu pentru angajare.
Obiectivul principal al bursei: locuri de muncă pentru şomeri din mediul rural
Bursa locurilor de muncă a fost organizată de firma Ethos SRL, în colaborare cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava. Bursa a reprezentat finalul proiectului „Formarea profesională pentru dezvoltarea resurselor umane din mediul rural, în judeţul Suceava”, al SC Ethos SRL. La eveniment au fost invitaţi beneficiari ai proiectului, persoane din comune limitrofe Sucevei, care au urmat cursuri în meserii de genul lucrător comercial, frizer sau operator calculator. Obiectivul proiectului este ca o parte dintre aceştia să-şi găsească un loc de muncă în meserii non-agricole. Bursa a fost însă promovată şi ca un eveniment generalist, pentru toţi şomerii aflaţi în căutarea unui serviciu.
150 de locuri de muncă
La prima vedere, la bursa locurilor de muncă oferta a fost destul de variată. Agenţii economici prezenţi au oferit posturi de ajutor bucătar, şofer, coafor, frizer, tâmplar, instalator, contabil, ospătar, informatician, inginer proiectant – sisteme securitate, tehnician instalare sisteme de securitate, tehnician silvic, fierar betonist, asfaltator, brutar, cofetar, lăcătuş mecanic, promoter, gestionar medic specialist etc.
În total, a precizat managerul de proiect, Marius Vatavu, la bursa de ieri au fost disponibile 150 de locuri de muncă.
„După 30 de ani de muncă pe post de mecanic pe utilaje, e greu să te muţi la calculator”
Destul de mulţi dintre şomeri au plecat însă dezamăgiţi şi de la această bursă a locurilor de muncă.
Ion Struţ are aproape 50 de ani şi este şomer din toamna anului trecut. „Caut un job de mecanic auto, dar nu am găsit nimic. Voi mai încerca. Aici la bursă am văzut multe locuri de muncă pentru tineret, la care se cere să ştii să lucrezi la calculator. La mine, după 30 de ani de muncă pe post de mecanic pe utilaje, e greu să te muţi la calculator”, a declarat bărbatul.
Tinerii se lovesc de lipsa experienţei, cei de 45-50 de ani de vârstă
Tinerii în căutarea unui serviciu au o altă mare problemă. Lipsa experienţei.
Alex, în vârstă de 24 de ani, absolvent de studii superioare în domeniul finanţe-bănci, a declarat: “Au fost cam puţine locuri de muncă. Eu caut agent comercial, orice în economie, dar a fost foarte multă lume şi puţine posturi. Am depus totuşi câteva CV-uri şi aştept să fiu contactat. Foarte mulţi patroni cer experienţă, dar eu am terminat anul trecut facultatea, de unde experienţă?”, s-a întrebat tânărul.
Un alt şomer, aceeaşi notă. Florin Grigoraş, în vârstă de 48 de ani, căuta un post fără să aleagă prea mult. „Am depus vreo cinci-şase CV-uri şi de acum sper să găsesc ceva. Caut un loc de muncă în construcţii, pe post de şofer, orice. E foarte greu de găsit un serviciu, am pus multe CV-uri la firme şi nu m-a contactat nimeni. Probabil vârsta...”, a declarat bărbatul.
Unii şomeri încercau să fie totuşi mai optimişti. „Am lucrat într-un atelier de confecţii metalice, iar acum caut un post de şofer. E greu, dar pe de altă parte nu vine nimeni să te ia de acasă, trebuie să cauţi, să te interesezi”, a declarat Dumitru Cosovanu.
Mare parte dintre şomeri sunt din categorii care „nu pică” pe cerinţele angajatorilor
Mare parte dintre sutele de suceveni veniţi la Bursa locurilor de muncă de ieri erau fie tineri, fie persoane trecute de 45-50 de ani. Sunt chiar cele mai vulnerabile categorii de şomeri. Primii, tinerii, se plâng că agenţii economici nu vor să-i angajeze fără experienţă, în timp ce şomerii mai în vârstă spun că sunt ocoliţi tocmai din cauza vârstei.
Marius Vatavu, managerul proiectului în cadrul căreia s-a desfăşurat bursa, a observat şi el aceste aspecte: „În linii mari, dacă ar fi să descriem oamenii care au venit, sunt de două categorii: cei de peste 45 de ani, dar şi foarte mulţi tineri. Oferta firmelor pică de obicei între aceste două categorii, agenţii economici doresc persoane cu experienţă, dar care să fie şi cât mai tinere şi să ştie să lucreze la calculator”.
Până ieri după-amiază organizatorii nu au comunicat date oficiale despre prezenţa la bursă şi persoanele selectate pentru încadrare ori eventual angajate pe loc.
(30 mar 2013, 11:11:42
Printre pedanterii aburite îşi declară .. reciprocitatea
Unii se ştiu din copilărie şi se-ndrăgesc de zici că-s gemeni
Şi şi-ar da unu’ altuia nu doar banii ci şi sănătatea
Şi trec anii, vin anii ce-i fumăm acum, mulţi din prieteni
Se uită la tine, apoi se văd pe ei, şi..altfel te scrutează
Şi ţie-ţi pare strâmb ceva, îţi pare că-s ( parcă ) vicleni
Te-ntrebi: de ce, acum, ajutorul lor nu te eliberează ?!
Peste efigia strălucitoare a prieteniei se (de)pune praful
Nici nu ştii..ai fost complice, victimă sau agresor ?!
La un moment dat păţeşti că eşti slugă iar el vătaful
Astfel : subiectul “prietenie” să fie-nchis (pentru viitor) ?
Simţi descompunerea până la urzeală a prieteniei, o simţi
Ai vrea să te opui, să faci ceva, dar … de minim 2 e necesar
Dacă prietenii tăi, în fapte, ‘ţi-arată că nu (te) minţi
Atunci mai poţi, prieteniei, să-i (mai) pui o filă la dosar