Până la finele acestei săptămâni, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) se desfăşoară campania de alegere a studenţilor reprezentanţi în forurile de conducere ale USV. Toate cele nouă facultăţi au amplasat urne de vot în corpurile instituţiei, studentul cu numărul cel mai mare de voturi urmând a ajunge în Senatul, Consiliul de Administraţie al Universităţii sau Consiliul Facultăţii, unde trebuie să reprezinte interesele colegilor lui.
Senatul este autoritatea supremă în Universitate, preşedintele fiind rectorul USV. Structura Senatului USV pentru mandatul 2012-2016 este alcătuită din 27 de cadre didactice şi nouă studenţi (75% personal didactic şi de cercetare şi 25% reprezentanţi ai studenţilor).
Consiliul Facultăţii este un for de decizie şi validare a activităţii, organizând şi conducând întreaga activitate a facultăţilor. Conform legii, în acest for de decizie, studenţii sunt prezenţi şi au drept de vot în proporţie de 25%.
În prima zi în care au putut să-şi exercite votul, studenţii s-au prezentat în număr mare la urne, aproape 700 de opţiuni fiind exprimate. Peste 100 de voturi s-au înregistrat la facultăţile de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, Silvicultură şi Istorie şi Geografie.
Campania se va desfăşura şi în cursul zilei de sâmbătă, pentru a facilita astfel și votul studenților din cadrul programelor de învățământ la distanță.
„A fi student reprezentant înseamnă a-ți reprezenta colegii în forurile de conducere ale facultății tale și ale universității (Consiliul Facultății, Senatul Universității, Consiliul de Administrație, Consiliul Departamentelor), timp de un an. Avem dreptul să luăm parte la deciziile care ne privesc și care ne influențează viața de student”, transmit reprezentanţii ASUS (Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava).
66 de candidaţi
66 de studenţi şi-au depus candidatura pentru a face parte din forurile de conducere ale USV, cei mai mulţi înscrişi provenind de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (15), Facultatea de Istorie şi Geografie (11 candidaţi), Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (10).
Studenţii au fost îndemnaţi să candideze pentru ca părerea lor să conteze în deciziile ce privesc, cu precădere, regulamentul de cazare, taxa de cămin, taxa de studiu, valoarea burselor, schimbările din programă etc.