O societate de vulcanizare şi spălătorie auto ridicată la câţiva metri de un bloc din Şcheia a declanşat mari nemulţumiri în rândul celor mai mulţi dintre locatarii imobilului, care spun că zgomotul îi obligă să stea cu geamurile închise şi nu au parte de linişte în propriile case. Locatarii blocului au acţionat cât se poate de legal şi au deschis un proces în care au cerut anularea autorizaţiilor care au stat la baza construcţiei. Ei s-au bazat în principal pe faptul că societatea nu se află la distanţa minimă prevăzută de lege faţă de bloc. Cu argumente prevăzute clar în lege, aceştia au şi câştigat definitiv şi irevocabil anularea a două dintre autorizaţiile societăţii: cea de construcţie şi avizul de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Chiar şi aşa, problemele invocate de oameni par însă departe de rezolvare.
Spălătoria a fost deschisă fără acordul vecinilor, după ce administratorul i-a cedat mamei sale o fâşie de teren
Complicatul şi delicatul litigiu, început din 2011, se leagă de blocul de locuinţe de pe Strada Poligonului, numărul 39, din Şcheia. Este vorba de blocul aflat în apropiere de restaurantul Polaris, chiar peste drum de casa primarului din Şcheia, Vasile Andriciuc.
Lângă acest bloc se află societatea de „cosmetizare auto” administrată de un anume Sorin Meletie Aurelian Bădăluţă.
Locatarii blocului nu şi-au dat acordul pentru ridicarea construcţiei, însă chiar şi aşa administratorul a obţinut toate avizele necesare. Asta după ce administratorul i-a cedat mamei sale o bucată de teren, astfel că brusc spălătoria auto nu a mai fost în directă vecinătate cu blocul.
Un proces câştigat definitiv la instanţele din Iaşi
Magistraţii de la Tribunalul Iaşi şi apoi cei de la Curtea de Apel Iaşi au constatat nereguli şi le-au dat dreptate locatarilor. Printre altele, au arătat magistraţii, distanţa dintre bloc şi limita proprietăţii pârâtului este de doar doi metri.
Decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Iaşi, din şedinţa publică din data de 3 decembrie 2012, a dispus anularea autorizaţiei de construire eliberată de primarul comunei Şcheia şi anularea avizului eliberat de DSP Suceava.
Nicoleta Botezatu, locatară a blocului, a declarat: “Avem o hotărâre definitivă şi irevocabilă şi totuşi nu se face nimic. Nu înţelegem de ce, avem senzaţia că ne luptăm cu morile de vânt. Parcă nu ar exista autorităţi, toate sunt depăşite de această situaţie. Nu înţelegem de ce, nu avem toţi dreptul la lege?” s-a întrebat femeia.
Societatea îşi continuă activitatea în baza unei autorizaţii de funcţionare
Marţi, când reporterii Monitorului de Suceava s-au deplasat la faţa locului, activitatea de la societatea de vulcanizare şi spălătorie se desfăşura ca într-o zi normală. De altfel, cei care se ocupă de societate nici nu îşi pun problema să înceteze activitatea şi vin la rândul lor cu mai multe argumente. Mioara Bădăluţă, administrator împuternicit al societăţii, mama administratorului chemat în judecată, a declarat: „Atunci când am demarat investiţia de aici m-am adresat instituţiilor statului, nu la o cofetărie sau la o crâşmă. Am făcut ceea ce trebuia să facă orice cetăţean, nu am făcut presiuni asupra nimănui, am cerut ceea ce a fost legal şi mi s-au dat avizele necesare”, a declarat Mioara Bădăluţă.
Administratorul spune că nu are nevoie de aviz de la DSP
Cu autorizaţie de funcţionare şi cu aviz de la „Mediu”, Mioara Bădăluţă, sfătuită de avocat, susţine că nu mai are nevoie de avizul de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, cel care a fost anulat de instanţă.
„Autorizaţia de construcţie şi-a pierdut valabilitatea din data de 15 decembrie 2011, practic instanţa a anulat un act care nu mai era valabil. Am toate actele necesare de la Camera de Comerţ, am toate avizele pentru a funcţiona. Eu acum nu mai am nevoie de avizul DSP, eu nu fac nimic care să pună în pericol sănătatea publică. Avizul DSP a trebuit la început, pentru autorizaţie. Eu, pentru a funcţiona, am avut nevoie de autorizaţie de mediu, pe care o am”, şi-a spus punctul de vedere Mioara Bădăluţă.
Administratorul cere clemenţă: investiţie mare şi locuri de muncă
Ea a invocat şi aspectul legat de valoarea mare a investiţiei, de peste 200.000 de euro, şi faptul că a acordat locuri de muncă mai multor persoane pentru care salariul înseamnă efectiv asigurarea traiului.
Într-adevăr, cum se poate observa la faţa locului, în societate s-au făcut investiţii vizibile, condiţiile de lucru fiind bune.
Bădăluţă susţine că locatarii vor să vadă închisă societatea nu pentru că ar fi deranjaţi de zgomotul de la spălătorie, ci pentru că nu li s-au dat banii pe care i-au cerut pentru a-şi da acordul în scris, la debutul investiţiei.
Director DSP: „În urma anulării avizului de către instanţă, am emis dispoziţie de încetare a activităţii”
Cel puţin ultima parte a afirmaţiei Mioarei Bădăluţă, legată de faptul că nu i-ar trebui avizul DSP, este contrazisă clar de directorul instituţiei.
Medicul Ludovic Abiţei, directorul DSP Suceava, a precizat că, după ce hotărârea instanţei a rămas definitivă şi irevocabilă, societatea nu mai are drept de continuare a activităţii
„În urma anulării avizului de către instanţă am emis dispoziţie de încetare a activităţii, am făcut o notificare la Registrul Comerţului şi, conform legii, cel puţin şase luni societatea nu mai are voie să funcţioneze şi trebuie să remedieze situaţia. Din punctul nostru de vedere, decizia de încetare a activităţii este clară şi dacă îi vom găsi cu activitate nu putem decât să-i amendăm. Astea sunt atribuţiile noastre”, a declarat medicul.
Abiţei a explicat că în urma măsurătorilor efectuate nu au rezultat valori de zgomot mari, însă problema este că societatea nu respectă distanţa minimă faţă de un bloc de locuinţe. Iniţial, a precizat el, în proiectul înaintat DSP, era trecută o distanţă care corespundea prevederilor Ordinului 536/1997, conform căruia sunt necesari 15 metri distanţă până la primul imobil sau acordul scris al vecinilor.
Primarul din Şcheia vorbeşte şi el de închiderea societăţii
Primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, admite şi el că societatea trebuie să-şi sisteze activitatea, însă spune că există deocamdată o autorizaţie de funcţionare în vigoare.
Hilar este că o autorizaţie de funcţionare stă în picioare în condiţiile în care DSP a emis dispoziţie de încetare a activităţii, iar autorizaţia de construire, a stabilit instanţa, a fost ilegală.
„O să fac demersuri mai departe, că sunt multe avize în acea autorizaţie de funcţionare, nu numai de la primărie. Voi informa Camera de Comerţ, care a emis actul constitutiv al spălătoriei auto, care ar putea fi anulat în urma hotărârii definitive a instanţei. Probabil că până la urmă unitatea de spălătorie, sau cosmetizare auto, cum văd că şi-a schimbat denumirea acum, va fi închisă. Dacă nu se găsesc soluţii, ar mai fi varianta ca această clădire frumoasă să preia un alt domeniu de activitate. Până la urmă în Şcheia e loc şi de altceva, nu doar de o spălătorie care deranjează cetăţenii”, a declarat Vasile Andriciuc.
Rămâne de văzut cum se se va soluţiona acest litigiu care ar putea să ajungă în curând şi în sfera penalului, locatarii fiind hotărâţi să facă plângeri împotriva celor care nu ar pune în aplicare hotărârea definitivă a instanţei.
(28 mar 2013, 12:30:04