joi, 28 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 72 (5279)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Investiţii

Consiliul Judeţean intenţionează să investească şapte milioane de euro pentru reducerea cheltuielilor cu încălzirea şi apa caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava ar putea să investească o sumă de aproximativ şapte milioane de euro pentru reducerea cheltuielilor cu producerea energiei termice şi a apei calde în instituţiile aflate în patrimoniul administraţiei judeţene. Această sumă a fost stabilită în urma unui studiu de oportunitate privind posibilităţile de reducere a cheltuielilor cu producerea energiei termice la sediul Palatului Administrativ şi la insituţiile subordonate Consiliului Judeţean Suceava. Studiul a fost realizat de firma Epsilon-Omicron-Pulsar Grup, la solicitarea Consiliului Judeţean Suceava, şi a costat 80.000 de lei (800 de milioane de lei vechi). În cadrul şedinţei de ieri a deliberativului judeţean, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect privind aprobarea acestui studiu de oportunitate, acesta fiind aprobat fără votul consilierilor PDL, care au votat împotrivă.

De precizat că unii consilieri judeţeni ai PDL au contestat şi au criticat mai multe aspecte cuprinse în acest studiu de oportunitate. În cadrul discuţiilor, reprezentanţii PDL au sesizat faptul că din studiu reiese faptul că unul dintre motivele pentru care sunt necesare investiţiile pentru reducerea cheltuielilor cu producerea agentului termic îl constituie creşterea alarmantă a preţurilor la gaze naturale şi combustibili lichizi în anii 2013 – 2014. Consilierii PDL au considerat că datele în legătură cu această problemă sunt exagerate, în condiţiile în care în document se precizează că pentru anii 2013 – 2014 se aşteaptă o creştere de 2,6 ori la preţul pentru gazele naturale şi de 1,5 ori la combustibili lichizi.

„Asta ne aşteaptă în 2014? De unde sunt luate aceste date statistice?”, a fost una dintre întrebările pe care consilierul judeţean Ioan Bădeliţă le-a adresat cu privire la conţinutul studiului de oportunitate. În răspunsul său, reprezentantul firmei care a efectuat studiul, Tiberiu Maerean, a spus că este de aşteptat ca în viitor să crească preţurilela gazele naturale şi combustibili lichizi, odată cu liberalizarea preţurilor la gaze în România. El a explicat că în momentul de faţă, în România, preţul unui metru cub normal de gaze naturale este de 0,2 euro, în timp ce în Europa preţul este de 0,6 euro. Maerean a spus că este posibil ca în anii viitori preţul din România să fie adus la nivelul celui din restul Europei.

 

CJ Suceava cheltuieşte 8,5 milioane de lei pentru producerea energiei termice şi a apei calde

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat că în acest studiu de oportunitate s-a luat în considerare cea mai alarmantă variantă cu privire la creşterea preţurilor la combustibili, astfel încât după efectuarea investiţiilor, costurile cu producerea energiei termice să fie cât mai mici.

„Sper că Guvernul va face tot ce îi stă în putinţă şi va găsi o variantă în aşa fel încât preţul final pentru consumatorul casnic să fie limitat şi să nu avem în discuţie o creştere foarte mare”, a spus Nechifor. El a mai arătat că în momentul de faţă, Consiliul Judeţean Suceava cheltuieşte anual o sumă de 8,5 milioane de lei pentru asigurarea şi producerea energiei termice şi a apei calde în cele 36 de clădiri ale instituţiilor aflate în subordinea administraţiei judeţene. Cătălin Nechifor a spus că intenţia administraţiei judeţene este de a realiza investiţii pentru reducerea la jumătate a cheltuielilor cu producerea energiei termice. „Este pentru prima dată când s-a redactat un astfel de studiu, care face o radiografie de la A la Z a tot ce înseamnă parte de energie termică pentru clădirile care se află în patrimoniul Consiliului Judeţean”, a spus Nechifor. El a adăugat că aceste investiţii vor începe anul acesta la Centrul social de la Sasca, unde ar urma să fie montată o centrală termică pe peleţi, deşeuri de lemn şi tocătură de material lemnos, iar anul viitor va fi montată o centrală electrică de producere a energiei termice. Preşedintele CJ Suceava a arătat că după realizarea acestor investiţii se va face o comparaţie cu sistemele actuale de producere a energiei termice şi se va opta pentru cea mai bună soluţie, care va avea cele mai mici costuri.

Nechifor a mai spus că investiţiile pentru reducerea cheltuielilor cu producerea agentului termic vor fi recuperate în şapte-opt ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Judeţean intenţionează să investească şapte milioane de euro pentru reducerea cheltuielilor cu încălzirea şi apa caldă.
 Vizualizări articol: 1498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Consiliul Judeţean intenţionează să investească şapte milioane de euro pentru reducerea cheltuielilor cu încălzirea şi apa caldă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei