Decizia surprinzătoare a Tribunalului Suceava de a-i lăsa în libertate pe toţi cei 12 suspecţi duşi la arestare de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, într-un dosar de contrabandă, a fost motivată de completul de judecată, judecătorii susţinând că anchetatorii nu au intervenit la timp şi le-au permis practic suspecţilor să-şi continue nestringheriţi afacerile cu ţigări aduse din Ucraina.
„În condiţiile în care s-a cunoscut că inculpaţii au început să desfăşoare activitatea de contrabandă, în loc ca DIICOT să intervină pentru oprirea actelor materiale, a preferat ca aceştia să-şi continue acţiunile dincolo de lege, pentru a da amploare şi greutate juridică faptelor comise, creându-le astfel condiţiile corespunzătoare”, se arată în motivarea judecătorilor Tribunalului Suceava.
Vă reamintim că joi, 21 martie a.c., în urma a nu mai puţin de 19 percheziţii domiciliare care au avut loc cu o zi înainte pe raza judeţului, pentru anihilarea unor grupări de contrabandă cu ţigări, procurorii DIICOT au dus la arestare nu mai puţin de 12 persoane puse sub învinuire în acest dosar.
Lista celor pe care anchetatorii îi voiau după gratii cuprindea următoarele nume: Mihai Burciu (28 de ani) şi Viorel Ţugui (32 de ani) din Vicovu de Jos, Marian Toader Lăzurcă (22 de ani), din comuna Grăniceşti, Vladimir Ionuţ Creangă (29 de ani), din comuna Botoşana, Vasile Colţuneac (33 de ani), din oraşul Solca, Gheorghe Beghean (41 de ani), din municipiul Rădăuţi, Alin Beghean (17 ani), din comuna Voitinel, Ionel Beghean (43 de ani), din Timişoara, Marinică Alexandru (39 de ani), din comuna Mălini, Gheorghe Calancea (33 de ani), din Vicovu de Sus, Dănuţ Andrei (53 de ani), din municipiul Bucureşti, Alexe Marin (51 de ani), din municipiul Sfântu Gheorghe.
După ce au analizat propunerea procurorilor DIICOT, judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis că nu este cazul să emită nici un mandat de arestare. Toate cele 12 propuneri de arestare preventivă au fost respinse, iar împotriva învinuiţilor s-a dispus interdicţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de 29 de zile.
“Dacă DIICOT ar fi intervenit la timp pentru primele două-trei acte materiale ale activităţilor asimilate infracţiunii de contrabandă cu ţigarete de provenienţă extracomunitară, presupus a fi săvârşite de aceşti 12 inculpaţi, cheltuielile suportate de stat ar fi fost mult mai mici decât cele care s-au efectuat prin întocmirea celor 37 de volume ale prezentului dosar, care depăşesc valoarea taxelor vamale şi fiscale ale obiectelor traficate, iar referatul cu propunerea de arestare preventivă să fie format din 466 de pagini”, se mai arată în motivarea deciziei judecătorilor.
Ce înţelege DIICOT prin „cantităţi nedeterminate de ţigări”. Un pachet, un cartuş, un bax?
O altă problemă ridicată de judecători în motivarea deciziei de a-i lăsa în libertate pe cei 12 suspecţi este legată de aşa-zisele „cantităţi nedeterminate de ţigări” de care vorbesc procurorii DIICOT: „Instanţa constată că nu este oportună arestarea unor persoane, în condiţiile în care, la majoritatea inculpaţilor, DIICOT a făcut referite la cantităţi nedeterminate de ţigări. Instanţa nu are cunoştinţă ce reprezintă pentru acest organ de urmărire penală noţiunea de <cantitate nedeterminată de ţigări>= un pachet, un cartuş, un bax, zece baxuri etc. Prin neindicarea cantităţilor de ţigări traficate, apare fără suport real susţinerea procurorului de şedinţă că prejudiciul produs Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi de aceşti 12 inculpaţi prin activitatea lor infracţională este de aproximativ 200.000 de euro”.
De ce sunt acuzaţi cei 12 suspecţi
Potrivit unui comunicat al DIICOT Suceava, unii dintre suspecţi introduceau în ţară ţigaretele, le depozitau şi transportau către ceilalţi membri ai grupării. Ulterior, alţi trei membri asigurau achiziţionarea, depozitarea, desfacerea, predarea şi vânzarea acestora către clienţi de încredere.
Anchetatorii mai spun că unul dintre suspecţi a furnizat ţigarete de provenienţă extracomunitară şi altor două grupări infracţionale care obţineau câştiguri ilicite din vânzarea tutunului ucrainean.
În dosarul DIICOT Suceava s-a început urmărirea penală faţă de 25 de persoane.
În perioada 2 august 2012 – 19 martie 2013, au fost efectuate 14 confiscări de la învinuiţii cauzei, pe raza mai multor localităţi din ţară, în total fiind vorba de peste 30.000 de pachete cu ţigarete de provenienţă extracomunitară, cu predilecţie mărcile Viceroy şi Winston.
În comunicatul de presă remis mass-media, anchetatorii susţineau că prejudiciul creat prin activităţile ilicite ale suspecţilor se ridică la peste 400.000 de euro.
(27 mar 2013, 12:55:54