La finele săptămânii trecute, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” a încheiat seria manifestărilor dedicate francofoniei, după ce, pe parcursul întregii săptămâni, s-au desfășurat activități care au avut ca scop promovarea obiectivelor francofoniei: promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale şi lingvistice, promovarea păcii, a democraţiei şi a drepturilor omului, susţinerea educaţiei şi formării învăţământului superior şi cercetării etc.
În acest an, catedra de limba franceza de la Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza”, alcătuită din profesoarele Loredana Gașpar, Corina Morari, Mihaela Șerban și Mirabela Morari, s-a axat pe francofonia românilor, promovând în rândul elevilor oamenii de cultură români afirmați în spațiul francofon și evidenţiind contribuţia acestora la dezvoltarea patrimoniului cultural francez.
Conform prof. Mihaela Şerban, „spectacolul care a avut loc în amfiteatrul colegiului i-a încântat pe cei prezenți cu muzică, poezie și teatru deopotrivă. După o scurtă prezentare a conceptului de Francofonie românească (văzută ca mișcare culturală, socială şi politică ce porneşte de la ideea cultivării limbii franceze ca limbă de comunicare în plan internaţional), a urmat o prezentare Power Point cu principalii scriitori și filosofi români de expresie franceză (Anna de Noailles, Martha Bibescu, Elena Văcărescu, Panait Istrati, Tristan Tzara, Ilarie Voronca, Benjamin Fondane, Emil Cioran, Eugen Ionescu), diplomaţi (Nicolae Titulescu), personalități din domeniul artei plastice (Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Constantin Brâncuşi, Theodor Pallady, Victor Brauner), personalități din domeniul muzicii şi al teatrului (George Enescu, Elvire Popesco)”.
În cadrul manifestării, eleva Marta Andriesei a prezentat audienţei un fragment din Chant de la Roumanie de Alecu Russo, iar Cezar Munteanu a interpretat la saxofon imnul Franţei, „La Marseillaise”. Un moment muzical reușit, apreciat la unison de spectatori, a fost melodia „Je veux” a celebrei cântărețe Zazz, interpretată de un grup de eleve din clasa a IX-a A, acompaniate la chitară de prof. Cristina Macovei.
Cel mai apreciat moment al spectacolului l-a constituit adaptarea după piesa de teatru „Chiriţa în provincie”, de Vasile Alecsandri, interpretată de elevii clasei a IX-a A, îndrumaţi de prof. Mihaela Şerban, interpretarea elevilor stârnind hohote de râs şi aplauze furtunoase.