Aleşii locali vor discuta mâine, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Suceava, acordarea unui sprijin financiar de aproape 2,4 milioane lei (24 miliarde de lei vechi) unităţilor de cult din municipiul Suceava. Proiectul de hotărâre a fost întocmit în baza solicitărilor primite de la 27 de biserici şi parohii, pentru diverse lucrări de construcţie şi reparaţii.
Cea mai mare sumă propusă ca sprijin financiar este de un milion de lei (10 miliarde de lei vechi), pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Naşterea Domnului”. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că datorită finanţărilor anuale acordate de municipalitate există şanse reale ca anul viitor Catedrala de pe Mărăşeşti să fie sfinţită, odată cu finalizarea lucrărilor de construire, o altă etapă fiind cea de realizare a picturilor interioare.
O sumă consistentă, 200.000 lei (2 miliarde de lei vechi), urmează să fie acordată Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru realizarea centrului eparhial al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou.
Aceeaşi valoare are şi sprijinul financiar propus pentru realizarea unui proiect social de către Biserica Penticostală Filadelfia.
80.000 lei sunt destinaţi continuării lucrărilor de construcţie la Parohia „Sf. Gheorghe” de pe Mirăuţi şi 70.000 de lei pentru Parohia „Sf. Vasile cel Mare”.
Sume de câte 50.000 de lei sunt propuse spre acordare parohiilor „Sf. Cuvioasă Parascheva”, „Sf. Mare Mucenic Mina”, „Sf. Vineri”, „Sf. Cruce” - Obcini, „Sf. Spiridon”, „Naşterea Maicii Domnului”, „Sf. Trei Ierarhi”, „Înălţarea Domnului”, „Sf. Andrei” - Burdujeni, „Sf. Dumitru”, „Sf. Arhangheli” - Iţcani.
Sprijin financiar de câte 30.000 de lei este propus şi pentru parohiile „Sf. Constantin şi Elena”, „Adormirea Maicii Domnului”, „Sf. Înviere”, „Izvorul Tămăduirii”, „Sf. Simion”, „Sf. Mucenic Gheorghe” - Obcini şi Bisericii Creştine după Evanghelie „Betel”.
Alte patru biserici, printre care Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” şi Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, vor primi câte 20.000 de lei, în baza propunerilor din proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu.
Conform legii, de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii necesare pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lăcaşurilor de cult şi pentru construirea, amenajarea şi repararea clădirilor având ca destinaţie aşezăminte de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, precum şi pentru activităţile de asistenţă socială şi medicală susţinute de acestea.
(27 mar 2013, 12:13:59
Bine că pompați în fiecare an bani în sacii fără fund ai bisericilor, indiferent de ce cult țin, iar pentru sportul sucevean nu faceți nimic.
Contribuțiile credincioșilor, banii din cutia milei, taxele de cununie, botez, înmormântare unde se duc? Pentru că de fapte de binefacere făcute de biserică nu prea se aude, în schimb biserica și-a făcut și agenție de turism.
De asemenea de ce nu se ia în calcul și faptul că la mânăstirile ctitorite de marele nostru voievod dreptul la rugăciune se plătește printr-o taxă de acces. Unde se duc acești bani?