Vremurile în care o diplomă de absolvire a unor studii superioare asigura un loc de muncă bine cotat şi bine plătit au apus de mult. Această constatare, care nu este chiar nouă, reiese şi din statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava cu privire la tinerii absolvenţi care şi-au găsit loc de muncă. Practic, de foarte multe ori, prioritatea unui tânăr pare a fi găsirea unui serviciu, indiferent de domeniu şi de ce trebuie să facă.
Lista cu persoane cu studii superioare angajate în meserii cu nivel de calificare gimnazial sau liceal este lungă: şofer autobuz, muncitor necalificat ambalaje, vânzător, agent comercial, tehnician reclame, instructor auto, secretară, paznic, recepţioner hotel, asistent manager, referent casier, operator calculator.
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a declarat: „Acestea sunt exemple de meserii în care avem încadrate mai multe persoane care figurează cu studii superioare. Faţă de acum câţiva ani, înregistrăm în mod clar o schimbare a tendinţelor de pe piaţa muncii în ceea ce-i priveşte pe tineri. Aceştia nu mai ţin atât de mult la studii şi la nivelul de salarizare, probabil din cauza crizei de locuri de muncă. De asemenea, observăm că agenţii economici preferă de cele mai multe ori un angajat cu studii superioare chiar dacă postul este pentru studii medii sau chiar minime”.
Această situaţie se vede şi în baza de date actuală cu absolvenţii care încasează indemnizaţie de şomaj, majoritatea având studii medii. Astfel, din 1.677 de absolvenţi din promoţia 2012 care încasează şomaj, majoritatea, 1.246, au absolvit un liceu. Alţi 59 au absolvit o şcoală post-liceală, iar 368 au terminat studii universitare.
„Absolvenţii reprezintă 22,6% din totalul şomerilor indemnizaţi aflaţi în baza noastră de date”, a arătat Anca Capverde.
Anul 2013 a debutat cu o rată a şomajului ridicată, oferta de locuri de muncă fiind redusă.
(26 mar 2013, 13:55:54