Consiliile celor nouă facultăţi din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (USV) au stabilit formulele pentru calcularea mediei de admitere pentru anul universitar 2013-2014, propunerile acestora urmând a fi înaintate Consiliului de Administraţie al USV în vederea discutării acestora şi, mai apoi, Senatului instituţiei, pentru validarea lor. În mare parte, facultăţile menţin modalitatea de admitere de anul trecut, notele obţinute la probele scrise ale bacalaureatului şi media de la bacalaureat fiind criteriile principale de admitere în anul academic 2013-2014.
Excepţie fac facultăţile de Ştiinţe ale Educaţiei şi de Educaţie Fizică şi Sport, unde, la fel ca şi în ceilalţi ani, pe lângă media la bacalaureat, se va susţine fie o probă de abilităţi, fie o probă sportivă, în funcţie de facultate.
Cum se va da admiterea, în această vară, la facuiltăţile USV?
Conform conf. univ. dr. Luminiţa Turcu, decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării (FLSC), „pentru FLSC, formula de calcul a mediei de admitere ţine seama în proporţii egale de nota obţinută la proba de Limba şi Literatura Română din cadrul bacalaureatului şi de nota obţinută la o altă probă scrisă a examenului, probă pe care elevul o va alege”.
Tot media aritmetică dintre calificativul obţinut la proba de Limbă şi Literatură Română şi o probă la alegere a bacalaureatului constituie formula de calcul care va stabili media finală în vederea admiterii la unul dintre domeniile de licenţă al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (FSEAP). „Pentru admiterea în cadrul programelor de studii de licenţă ale FSEAP, se menţin criteriile de anul trecut”, a declarat conf. univ. dr. Carmen Năstase, decanul facultăţii.
Liceenii din an terminal care au în vedere continuarea studiilor în cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie a USV ar face bine să studieze intens materia aferentă disciplinei Limbă şi Literatură Română, dat fiind faptul că nota de la bac de la această disciplină constituie 50% din media de admitere pentru facultatea menţionată. Cealaltă jumătate a mediei de admitere este constituită din nota obţinută la bac la una din celelalte probe scrise, în funcţie de alegerea candidatului.
La Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management formula de calcul a mediei de admitere va reprezenta media aritmetică dintre nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale examenului de bacalaureat şi a doua notă, în ordine descrescătoare, dintre notele obţinute la probele scrise ale bacului. Media generală minimă de admitere la studii universitare de licenţă nu poate fi mai mică de 5. La medii egale pentru ultimii admişi, criteriile de departajare vor fi, în ordine: nota de la proba 1 a examenului de admitere sau nota de la proba 2 a examenului de admitere.
Examen de admitere la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei
Absolvenţii care doresc să se specializeze în pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi au în vedere frecventarea cursurilor Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, vor susţine o probă de abilităţi (obligatorie), care va fi notată de o comisie cu calificativele Admis sau Respins. „Absolvenţii care primesc un răspuns favorabil la proba de abilităţi vor fi ulterior examinaţi la disciplina Limba şi Literatura Română, probă orală, rezultatul acesteia contând în proporţie de 75% la media finală de admitere. În proporţie de 25% va conta nota finală a examenului de bacalaureat”, a precizat conf. univ. dr. Otilia Clipa, decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei.
Scenariu este similar şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS). În vederea admiterii, absolvenţii vor susţine o probă sportivă sau un test motric. „Cei care au practicat un sport pot alege o probă sportivă, iar în sprijinul celor care nu au practicat un sport, venim cu acest test motric. Calculul mediei de admitere diferă în funcţie de proba pe care o va susţine absolventul. Pentru cei care vor alege o probă sportivă, bacul va conta în proporţie de 30%, iar pentru cei care vor susţine testul motric bacul va constitui 60% din media de admitere. Sunt aceleaşi criterii ca şi anul trecut, criterii în favoarea candidaţilor, accesibile şi celor care nu au mai practicat un sport”, a declarat conf. univ. dr. Petru Ghervan, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.
Media de admitere va ţine cont de cele mai mari două note obţinute la bac
Admiterea la învăţământul de licenţă, la Facultatea de Inginerie Alimentară, se va face calculând media aritmetică dintre nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale bacalaureatului şi cea de-a doua notă ca valoare dintre notele obţinute la probele scrise ale bacului, în ordine descrescătoare. În cazul mediilor egale, pentru ultimul loc, departajarea se va face după media examenului de bacalaureat.
La stabilirea mediei de admitere în cadrul celor două specializări ale Facultăţii de Silvicultură (Silvicultură şi Ecologie şi protecţia mediului) se vor lua în considerare nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale examenului de bacalaureat şi cea de-a doua notă dintre cele obţinute la probele scrise ale bacului, în ordine descrescătoare.
Pentru toate domeniile de licenţă ale Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor media de admitere se calculează ca medie aritmetică între nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale examenului de bacalaureat şi cea de-a doua notă dintre notele obţinute la probele scrise ale examenului de bacalaureat, în ordine descrescătoare.