Iarna a lovit cu putere la sfârşit de martie, iar ultimele zile au fost un adevărat coşmar pentru şoferi, drumari, dar şi pentru autorităţi. Codul galben de ninsori şi viscol valabil începând de vineri dimineaţă s-a transformat ulterior în cod portocaliu, avertizarea meteorologilor expirând abia sâmbătă seară.
Cele mai multe necazuri au apărut ca urmare a vântului puternic, zăpada căzută începând de vineri dimineaţă fiind spulberată cu 90 km/h. Din acest motiv, pe mai multe tronsoane de drumuri s-au format suluri de zăpadă, înălţimea acestora atingând chiar şi doi metri. Nici vizibilitatea nu a fost mai bună, în anumite zone neputându-se distinge nimic la o depărtare mai mare de doi-trei metri.
Căile de circulaţie au picat una câte una, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, dispunând închiderea mai multor tronsoane din drumurile naţionale. Decizia a provocat mari nemulţumiri în rândul şoferilor care au fost nevoiţi să stea acolo unde i-a prins restricţia. Chiar şi aşa, sute de oameni şi maşini au rămas prizonieri în zăpezi. Cele mai grave probleme s-au înregistrat pe drumul european E85, în zona localităţilor Bălcăuţi şi Ratoş. Aici, vântul a format adevărate baraje naturale din zăpadă, intervenţia drumarilor fiind aproape imposibilă. Zeci de oameni şi-au petrecut ore în şir în maşinile cu care circulau, în unele cazuri primind alimente şi apă din partea autorităţilor locale sau a celor judeţene.
15 copii veniţi în excursie la Suceava au dormit în căminul cultural din Grăniceşti
O situaţie mai aparte s-a petrecut vineri seară, când un microbuz în care se aflau 15 copii şi trei dascăli de la Muşeniţa nu şi-a mai putut continua drumul spre casă din cauza unui tir care a derapat şi a blocat drumul european E85 în apropierea localităţii Grăniceşti. Cei 15 copii, de la clasa pregătitoare şi până la clasa a III-a, au fost preluaţi şi duşi la Căminul Cultural din Grăniceşti, acolo unde au stat de vineri seară şi până sâmbătă după-amiază.
„Noi am mers cu copiii în excursie, la Planetariu la Suceava. Seara, când mergeam spre casă, am rămas în drum şi am primit găzduire aici, la Căminul Cultural din Grăniceşti”, a povestit Anca Bour, una din profesoarele care i-au însoţit pe micuţi.
Reprezentanţii Primăriei Grăniceşti le-au pus la dispoziţie copiilor şi dascălilor saltele şi pături, dar şi hrană şi ceaiuri calde. O masă le-a fost adusă şi din partea Prefecturii Suceava, pachetele ajungând la Grăniceşti cu ajutorul reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Copiii au povestit că excursia la Suceava le-a plăcut, dar vor mai repeta această experienţă doar vara.
Părinţii micuţilor au fost informaţi despre ceea ce s-a întâmplat, iar autorităţile i-au asigurat că totul este sub control, iar sănătatea şi viaţa copiilor nu au fost puse în pericol nici un moment.
După viscol a venit gerul iar şoselele s-au transformat în patinoare
Vântul şi-a mai domolit din intensitate începând de sâmbătă seară, dar la câmp a continuat să dea mari bătăi de cap drumarilor şi şoferilor. Pe acelaşi drum european E85, carosabilul s-a transformat într-un imens patinoar natural. Poleiul a făcut aproape imposibilă circulaţia rutieră, iar zeci de tiruri au tras pe dreapta formând o coloană de 7-8 km lungime. Mulţi dintre şoferi erau deja la al doilea blocaj pe care-l prindeau în judeţul Suceava. Oamenii spun că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă drumarii şi-ar fi făcut datoria şi ar fi împrăştiat în timp util materiale antiderapante.
Într-un final, târziu în noapte, traficul rutier spre frontiera cu Ucraina s-a reluat. Nu pentru toată lumea, pentru că unii şoferi mai grăbiţi au ajuns direct în şanţ şi aşteptau ajutor din partea prietenilor sau a drumarilor pentru a ieşi la liman.
Alimente distribuite de jandarmi din donaţiile unor firme
Pentru a veni în sprijinul oamenilor blocaţi între nămeţi, două echipaje de jandarmi au mers sâmbătă după-amiază pe E85 şi au distribuit produse alimentare şi apă.
„Acțiunea, desfășurată la inițiativa și sub coordonarea Instituției Prefectului județului Suceava, a beneficiat de sprijinul unor agenți economici din municipiul Suceava, care au pus la dispoziție apă minerală, pâine și diferite conserve. Pe lângă aceste bunuri alimentare, jandarmii au oferit ceai cald persoanelor aflate în vehiculele înzăpezite, iar în unele situații au acordat sprijin șoferilor pentru readucerea pe carosabil a mașinilor care au derapat și au ieșit de pe drum”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava mulțumește agenților economici care au sprijinit această acțiune, făcând posibilă astfel ajutorarea unor oameni aflaţi într-o situaţie critică.
O ambulanţă cu o femeie însărcinată a ajuns la Rădăuţi cu ajutorul pompierilor
În iadul alb au fost şi alte situaţii extreme. De exemplu, pompierii militari de la Detaşamentul Rădăuţi au acţionat pe DN2H, între localităţile Rădăuţi şi Gălăneşti, pentru a debloca 30 de autoturisme în care se găseau 50 de persoane.
Printre maşini se afla şi o ambulanţă ce transporta o femeie însărcinată la Spitalul Rădăuţi, care a putut pleca spre destinaţie doar după intervenţia angajaţilor ISU.
De asemenea, pompierii militari rădăuţeni au intervenit pentru salvarea unor persoane surprinse de viscol, care au reuşit astfel să ajungă în deplină siguranţă la cea mai apropiată localitate.
„Misiunile de monitorizare executate de cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava s-au derulat sub comanda inspectorului-şef, fiind salvate patru persoane, care, din cauza drumului înzăpezit, se deplasau, pe jos, de la locul de muncă spre domiciliu. Ofiţerul, aflat în teren, a preluat imediat cazul, transportându-le la Căminul cultural din Grăniceşti, unde au primit adăpost şi băuturi calde. În timpul aceleiaşi misiuni, un bărbat ucrainean a fost recuperat şi transportat la Grăniceşti”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.
Ieri după-amiază mai erau blocate trei drumuri judeţene
Dacă pe parcursul zilelor de vineri noapte şi sâmbătă au fost închise mai multe drumuri naţionale şi judeţene, ieri după-amiază situaţia începea să revină la normal. Pentru că vântul se domolise serios, drumarii au putut interveni eficient, astfel încât toate drumurile naţionale erau deschise traficului rutier. Doar trei drumuri judeţene mai erau blocate în diferite zone, dar prefectul de Suceava a anunţat că şi acolo se lucra şi cel mai probabil până astăzi dimineaţă circulaţia rutieră urma să fie reluată în totalitate.
Din cauza vântului puternic, mai multe linii de electricitate şi posturi de transformare au fost afectate, iar aproape 20 de localităţi au rămas fără energie electrică pentru ore bune. Aseară, majoritatea problemelor legate de alimentarea cu energie electrică fuseseră rezolvate.
Viscolul a dus şi la închiderea Aeroportului Salcea, care va fi redeschis în funcţie de condiţiile meteo.
Temperaturi de minus 13 grade Celsius
În numai câteva zile, temperaturile au scăzut în Suceava cu aproximativ 25 de grade Celsius. Dacă miercuri se înregistrau 13 grade cu plus, ieri dimineaţă mercurul din termometre a coborât până la minus 13 grade Celsius, o temperatură care nu s-a mai consemnat la Suceava la finele lunii martie de foarte mulţi ani. Nici pentru zilele care urmează meteorologii nu vin cu veşti prea bune. Marţi se anunţă din nou ninsori şi posibil viscol, iar temperaturile vor rămâne foarte scăzute pentru această perioadă a anului.
Clădiri şi maşini din Suceava, puse în pericol de copaci doborâţi de vânt
Sâmbătă dimineaţă, vântul puternic a dus la ruperea mai multor copaci în municipiul Suceava, fiind puse în pericol clădiri şi maşini.
Pompierii au intervenit pe strada Tineretului din cartierul Burdujeni, unde un arbore de 15 metri era la un pas să cadă peste mai multe maşini. Ei au reuşit să îndepărteze autoturismele, după care au tăiat copacul şi au îndepărtat pericolul.
O intervenţie asemănătoare a fost şi pe strada Ştefan cel Mare din Suceava, peste drum de Palatul de Justiţie, unde un copac risca să cadă pe stradă. Într-un al treilea caz, pe strada Mărăşeşti din cartierul Areni, în zona magazinului Data Service, un copac a căzut peste o casă, din fericire, fără a produce pagube importante. Sâmbătă, în jurul orei 12, pompierii au intervenit şi la un bloc de pe strada Mărăşeşti unde exista pericolul căderii tencuielii imobilului peste persoane şi maşini. De asemenea, s-a mai intervenit pentru îndepărtarea unui copac căzut pe strada Vişinilor din Suceava, în zona Zamca.