După ce în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013, mai multe familii din judeţ au fost înşelate printr-un simplu telefon, prin metoda fiului care a avut un accident, iar ziarele şi televiziunile au prezentat pe larg acest nou mod de operare, escrocii continuă să găsească victime la Suceava.
În cursul zilei de marţi, 19 martie a.c., o femeie din municipiul Suceava a „muşcat” momeala escrocilor şi a trimis nu mai puţin de 5.800 de lei, crezând în balivernele spuse la telefon de un necunoscut, cum că fiul ei a avut un accident.
Scenariul escrocheriei a fost identic ca în celelalte cazuri prezentate.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Florentina B., de 68 de ani, a fost sunată marţi, în jurul orei 12.00, pe telefonul fix de acasă de o persoană care s-a dat drept avocat şi i-a spus că fiul ei a dat cu maşina peste două femei şi are probleme mari cu legea.
Aşa-zisul avocat i-a spus femeii că trebuie să trimită urgent suma de 5.900 de lei, pentru ca familiile victimelor să nu depună plângere.
Disperată şi credulă, fără să facă nici cea mai mică verificare, Florentina B. a trimis 5.800 de lei prin Western Union pe numele unui anume Daniel Marinescu, aşa cum i-a recomandat „avocatul” fiului ei.
După ce a trimis banii, femeia a reuşit să dea la telefon şi de fiul ei, care i-a spus că nu a fost implicat în nici un accident şi că de fapt a fost înşelată.
„În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, în vederea identificării autorului şi recuperării prejudiciului”, se precizează într-un comunicat al IPJ Suceava.
Şapte deţinuţi au făcut peste 100.00 de lei prin acest gen de escrocherie
Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu, a atras încă o dată atenţia asupra acestui gen de înşelăciune.
În luna februarie a acestui an, poliţiştii suceveni au reuşit să-i identifice pe indivizii care au înşelat în acest mod mai multe persoane din judeţ, cu sume de peste 100.000 de lei.
E vorba de şapte deţinuţi din Penitenciarul Galaţi şi alte patru persoane care, aflate în libertate, îi ajutau să scoată banii trimişi de sucevenii naivi.
În celule celor şapte deţinuţi s-au găsit nu mai puţin de 20 de telefoane mobile, cu care îşi sunau victimele.
„Poliţia recomandă încă o dată cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi să nu dea curs unor astfel de cereri. O atenţie deosebită trebuie să o acordaţi şi celor care se prezintă ca fiind prieteni cu o anumită rudă aflată în străinătate şi doresc să vă predea un colet sau alte bunuri în schimbul unei sume de bani.
Nu daţi curs tuturor anunţurilor publicitare în care se prezintă oferte foarte avantajoase de servicii sau se oferă spre cumpărare bunuri al căror preţ este mult sub preţul pieţei. Nu daţi curs mesajelor (SMS) primite pe telefonul mobil prin care se solicită efectuarea unor plăţi sau a reîncărcării cu cartele valorice în schimbul accesării unor potenţiale câştiguri în bani sau bunuri”, a transmis inspectorul principal Ionuţ Epureanu.