Numărul sechestrelor aplicate de Direcţia Generale a Finanţelor Publice Suceava pe bunurile datornicilor la bugetul de stat au crescut cu peste 70% comparativ cu sfârşitul anului trecut. Directorul DGFP Suceava, Petrică Ropotă, a ţinut să precizeze că pentru a asigura colectarea veniturilor la bugetul de stat această instituţie acţionează pentru creşterea conformării voluntare la declarare şi plată a agenţilor economici, dar şi în direcţia aplicării tuturor măsurilor de executare silită pentru recuperarea arieratelor.
Petrică Ropotă a arătat că în urma aplicării măsurilor de executare silită, datoriile agenţilor economici la bugetul de stat au scăzut cu 16,4% în primele două luni ale acestui an, comparativ cu sfârşitul anului 2012. El a subliniat că sumele încasate în lunile ianuarie şi februarie prin executarea silită a datornicilor se ridică la 18,8 milioane de lei (188 de miliarde de lei vechi), din care 10,8 milioane de lei s-au încasat după ce DGFP Suceava a transmis somaţii de plată către firmele care aveau restanţe de plată la bugetul de stat. Petrică Ropotă a mai declarat că o sumă de 8,2 milioane de lei s-a încasat după ce Finanţele au dispus poprirea banilor din conturile bancare ale datornicilor din judeţul Suceava.
Directorul DGFP Suceava a precizat că, în comparaţie cu măsurile aplicate în aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul popririlor a crescut cu 16,8%, iar numărul sechestrelor pe bunuri mobile şi imobile ale datornicilor a crescut cu 73,2%.
„În fapt, aceasta va fi linia prioritară a executării pentru perioada următoare, în condiţiile în care în aceste zile este în desfăşurare acţiunea de semnare a protocoalelor de cooperare privind schimbul de informaţii în format informatic între ANAF, prin DGFP Suceava, şi unităţile administrativ-teritoriale. În baza acestor protocoale, unităţile fiscale vor avea acces la informaţiile privind patrimoniul persoanelor fizice şi juridice, bunuri mobile şi imobile”, a declarat Petrică Ropotă, care a mai adăugat că tot în sensul recuperării datoriilor la bugetul de stat vor fi intensificate şi măsurile de atragere a răspunderii solidare cu firmele aflate în insolvenţă a persoanelor vinovate de starea de insolvabilitate a acestora.
Sesizări penale pentru cei care înregistrează cheltuieli fictive sau nu înregistrează veniturile
Pe de altă parte, Petrică Ropotă a explicat că în cadrul activităţii de administrare a veniturilor, DGFP Suceava realizează analize pe baza declaraţiilor depuse de contribuabili, iar rezultatele care prezintă relevanţă vor fi puse la dispoziţie Activităţii de Inspecţie Fiscală pentru utilizarea acestora în cadrul programării contribuabililor pentru inspecţie, pe baza analizei de risc. Şeful Finanţelor sucevene a spus că în această perioadă, analiza vizează modul de declarare de către contribuabili a impozitului pe profit pentru anul 2012, luând în considerare declaraţiile anilor precedenţi, creşteri sau decreşteri ale cifrelor de afaceri, precum şi raportul între cifra de afaceri şi impozitului declarat de plată în condiţiile menţinerii aceluiaşi obiect de activitate. „În situaţia în care diferenţele sunt semnificative vor fi înaintate pentru verificare, întrucât declaraţiile depuse de contribuabili au efectul unor decizii de impunere sub rezerva verificării ulterioare. În cazul în care se constată că agenţii economici omit evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a operaţiunilor privind veniturile realizate sau evidenţiază cheltuieli fictive, vor fi înaintate sesizări penale pe numele persoanelor vinovate”, a încheiat Petrică Ropotă.