Crescătorii de vaci din judeţ au fost convocaţi ieri dimineaţă la Direcţia Agricolă Suceava, unde s-a desfăşurat un seminar în care preşedintele unei asociaţii nou înfiinţate a încercat să-i convingă că este avantajos să se orienteze mai mult sprerasele de bovine de carne, în special pe rasa Angus. În judeţ sunt încă puţine ferme în care se cresc rase de carne pură, care sunt o alternativă la bovinele de lapte. Din păcate, prezenţa crescătorilor nu a fost cea scontată de organizatorii de la Direcţia Agricolă, însă astfel de acţiuni vor continua şi în următoarea perioadă.
O rasă care se adaptează în orice mediu şi are o rată de creştere foarte bună
Vasile Pachiţanu, preşedintele Asociaţiei Angus.Ro, prima formă de organizare a crescătorilor care au bovine din această rasă, a accentuat avantajele unei ferme cu astfel de animale. Rasa, care reprezintă în jur de 75% din întregul efectiv de bovine de carne la nivel mondial, are o mare adaptabilitate la orice condiţii de mediu şi nu necesită investiţii în adăposturi. În 16-19 luni, bovina atinge o greutate de 650 de kilograme, iar carnea este de calitate premium, randamentul de carcasă fiind de 65-70%.
„Crescătorii, chiar şi cei mici, pot primi sprijin direct şi calificat pentru accelerarea ritmului de creştere a rasei Angus şi a hibrizilor acesteia”, a spus preşedintele asociaţiei. El a vorbit şi despre bovinele metis (rase locale încrucişate cu rase de carne), de multe ori fermierii având eşecuri în acest sens, din cauză că nu apelează la ajutor spcializat.
Vacile de carne, mult mai uşor de valorificat
Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Schipor, a accentuat şi el necesitatea realizării unui echilibru între rasele de vaci de carne şi cele de lapte.
„La multe din fermele noastre sunt nemulţumiri şi probleme legate de preţul scăzut al laptelui şi rata de profit scăzută, astfel că rasele de carne sunt o alternativă. Din punctul meu de vedere, fiecare fermă ar trebui să aibă şi un nucleu de vaci de carne, valorificarea fiind facilă, iar preţul bun”, a declarat Vasile Schipor. El a subliniat şi că subvenţiile pe cap de animal, în zonele defavorizate, sunt mari, de până la 300 de euro pentru fiecare animal.
Singura problemă a crescătorilor de bovine este că animalele din rasa de carne, în special Angus şi Charolaise, au un preţ mare de achiziţie şi este nevoie de o investiţie iniţială destul de mare. De exemplu, o junincă Charolaise are un preţ de achiziţie de aproximativ 2.000 de euro ori chiar peste această sumă.
La finele acestei săptămâni, la Târgul „Agro Expo” Bucovina, care va avea loc în parcarea Shopping City, Direcţia Agricolă Suceava va amenaja mai multe standuri cu animale, din care unul cu bovine din rase de carne.