Joi, 21 martie, va avea loc la Iași Romanian International University Fair (RIUF), eveniment de tradiție pentru liceenii și studenții din zona Moldovei. RIUF este singurul târg de universități din zona Moldovei, acesta urmând să fie găzduit de Hotel Unirea din Iași. La cea de-a 12-a ediție RIUF, tinerii pot obține informații despre viața de student în țări precum Marea Britanie, Olanda, Danemarca și România.
Potrivit organizatorilor, „cei interesaţi pot afla informații personalizate despre studiul în străinătate, pot participa la workshop-uri și seminarii. În plus, la RIUF ei pot vorbi cu reprezentanți ai universităților de top din lume, precum MIT (locul 1 în Top QS) și Princeton (locul 9 în Top QS). Cei interesați de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul www.riuf.ro, pentru a maximiza beneficiile obținute din participarea la târg”.
În acest an, în premieră, este organizată și Ziua Porților Deschise, în colaborare cu Universitatea “Al. Ioan Cuza”, Universitatea de Medicină și Universitatea Tehnică din Iași. Anul trecut peste 2.500 de tineri au trecut pragul RIUF Iași pentru a afla ce înseamnă să fii student internațional și ce trebuie să faci pentru a avea acest statut.
După ce a participat la RIUF, suceveanul Iulian Chiraş s-a înscris la University of Salford, Marea Britanie
Iulian Chiraș este un tânăr sucevean care încă din clasa a XI-a a cercetat subiectul studiilor universitare în străinătate, informații despre viața de student internațional aflând din cadrul unei ediţii RIUF.
Iulian a finalizat studiile liceale la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, iar acum studiază management turistic la University of Salford, în Manchester, Marea Britanie.
„Încă din liceu am vrut să studiez în străinătate, nu știam exact țara. Am participat la RIUF Iași când eram în clasa a XI-a și am aflat mai multe despre Danemarca și UK. În vacanța de vară am mers în UK și am participat la câteva Open Days: în Londra, în Surrey și Manchester”, povesteşte Iulian Chiraş.
Pe tinerii din Suceava care doresc să opteze pentru o facultate din afara ţării, Iulian îi sfătuieşte să meargă la târg cu un an înainte, dacă au oportunitatea, în acest fel putând să-şi facă o părere despre universitate, campus, curs şi, în plus, pot pune întrebări profesorilor.
„În legătură cu banii, eu zic că pentru siguranța lor ar trebui să aibă cam 1.000-1.500 de lire la început, pentru orice eventualitate, însă după ce își vor găsi un job, banii nu vor mai fi o problemă pentru că se câștigă destul de decent pentru a te întreține”, a mai afirmat Iulian care, pe lângă studii, este supervisor în cadrul unui pub, întreţinându-se singur.