N-au trecut nici trei ani de la reabilitarea faţadei Spitalului Vechi din Suceava, că aceasta a şi început să se degradeze. Pe timp de iarnă, zăpada şi ploaia scurse de pe acoperiş s-au infiltrat în zid, iar bucăţi din ornamentul faţadei s-au desprins deja, cele mai afectate fiind secţiile de Oncologie şi Pneumologie.
Pentru recondiţionarea clădirii ce adăposteşte secţiile de Boli Infecţioase, Dermatologie, Pneumologie şi Oncologie s-au alocat patru milioane de lei, sumă destinată schimbării acoperișului, a tâmplăriei și a sistemului de încălzire, dar şi reabilitării termice a pereților.
Lucrările au durat un an și jumătate, inaugurarea având loc la data de 14 septembrie 2010.
Cele patru secții cuprind 225 de paturi.
Potrivit directorului medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, dr. Doina Ganea Motan, „după o iarnă abundentă în precipitaţii, faţada Spitalului Vechi prezintă semne de degradare. Din evaluarea făcută de Serviciul Administrativ al unităţii, rezultă că acest lucru s-a întâmplat din cauza infiltrării zăpezii care s-a depus în cantitate foarte mare pe acoperişul clădirii. Imediat ce vremea se va ameliora, avem promisiuni că firma responsabilă va începe lucrările de reabilitare”. Aceasta a mai afirmat că există o corespondenţă oficială cu constructorul, acesta având datoria de a remedia această problemă, ţinând cont că lucrările de reabilitare sunt încă în perioada de garanţie.
SC Casa Design SRL a fost anunţată de problemele apărute
Reprezentanţii SJU Suceava au înaintat o adresă în data de 6 februarie 2013 către SC Casa Design SRL (firma contractată pentru executarea lucrărilor de reabilitare), prin care solicită societăţii să întreprindă o serie de măsuri privind infiltraţiile apărute la pavilionul de Oncologie.
O adresă similară a fost înaintată către Casa Design în data de 13 martie 2013, de această dată conducerea SJU semnalând societăţii problemele apărute la faţada pavilionului de Pneumologie. Luni, 18 martie, societatea a trimis răspuns către SJU Suceava solicitând conducerii spitalului să convoace o întâlnire între beneficiar şi constructor în vederea „stabilirii măsurilor ce se impun pentru înlăturarea deficienţelor care sunt în sarcina constructorului, în perioada de garanţie”.
„Clădirea ar fi trebuit să fie de patrimoniu”
Doina Ganea Motan a declarat că vechea clădire a SJU ar fi trebuit să fie de patrimoniu, anul de construcţie, arhitectura şi importanţa sa culturală fiind principalele argumente în acest sens.
Conform acesteia, Spitalul Vechi din Suceava a fost construit în perioada 1891-1903, iar acolo au locuit dr. Teofil Lupu şi fiica sa Octavia Lupu, aceasta din urmă căsătorindu-se cu suceveanul Leca Morariu, folclorist şi istoric literar. Pentru o perioadă clădirea a adăpostit redacţia revistei „Făt-Frumos”, al cărei director era Leca Morariu.
Totodată, din dorința de a proteja clădirea, reprezentanţii Muzeului Bucovinei au propus Direcției pentru Cultură și Culte Suceava clasarea Spitalului Vechi în Lista Monumentelor Istorice.
(20 mar 2013, 11:51:53